MotorBike.gr

Energica: Ηλεκτρικά τέλος! Χρεωκοπία και λουκέτο

16/10/2024

Βαθαίνει η κρίση στη βιομηχανία ηλεκτρικών μοτοσυκλετών – Ένα ακόμα λουκέτο

Πεπεισμένη για την “πρόοδο” και τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, η ιταλική Energica επένδυσε επί χρόνια με συνέπεια στο χώρο…  όμως, άλλαξε ο “αέρας”, οι προβλέψεις της έπιασαν πάτο καθώς έπεσε η ζήτηση για ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες και τώρα να βάζει λουκέτο

Η εταιρία ηλεκτρικών μοτοσυκλετών Energica είναι πλέον… νεκρή. Ο κόσμος των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών συρρικνώνεται.

Energica Experia

Με δελτίο τύπου η Energica ανακοίνωσε μόλις σήμερα ότι ενώ το διοικητικό συμβούλιο της προσπάθησε να βρει νέες εισροές μετρητών και επενδύσεις, καθώς και τρόπους για να κερδίσει κάποια χρήματα από την εταιρία, η μόνη επιλογή ήταν η κήρυξη πτώχευσης.

Επιπλέον, για να εξοφλήσει τους πιστωτές και τις υποχρεώσεις της εταιρίας, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να ρευστοποιήσει πλήρως όλα τα περιουσιακά της στοιχεία αντί να ακολουθήσει το δρόμο της πτώχευσης και στη συνέχεια να βρει νέο ιδιοκτήτη.

Δεν είναι όλες οι ηλεκτρικές σαν την πανάκριβη Energica

Ωστόσο, η ανακοίνωση της εταιρίας προσθέτει το εξής: «Παρά τις προσπάθειες της διοίκησης να επιδιώξει ενεργά και εκτενώς την αναζήτηση νέων επενδυτών –πάντα με στόχο τη διατήρηση της συνεχιζόμενης δραστηριότητας προς το συμφέρον των πιστωτών– έχει γίνει σαφές τις τελευταίες ώρες που αυτές οι εναλλακτικές επιλογές δεν είναι πλέον βιώσιμες, μην αφήνοντας έτσι στην εταιρία άλλη επιλογή από το να αποφασίσει για την έναρξη μιας πτωχευτικής δικαστικής εκκαθάρισης».

Η ιστορία της Energica δεν είναι κοινή, ούτε χωρίς επιτυχίες, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογικών της καινοτομιών, της επιτυχίας της όσον αφορά τις πωλήσεις και την παράδοση μοτοσυκλετών που αγαπήθηκαν από τους πελάτες της, τη δουλειά στο Πρωτάθλημα με ηλεκτρικές αγωνιστικές μοτοσυκλέτες στα MotoGP και την αφοσίωση της εταιρίας στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων.

Θυγατρική μιας αμερικάνικης επενδυτικής εταιρίας, της Ideonomics, πέρα από την πτώση της δημοφιλίας και του ενδιαφέροντος του κόσμου για τα ηλεκτρικά δίτροχα, η υπόθεση της Energica ήταν η κλασική περίπτωση ιδιωτικών κεφαλαίων που επενδύονται σε μια υγιή εταιρία, δίνονται ένα σωρό μετρητά, αναλαμβάνουν τον έλεγχο και μερικά χρόνια αργότερα την καταστρέφουν εντελώς, αναζητώντας γρήγορη επιστροφή των χρημάτων τους και αποχωρούν.

Οι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες δεν έχουν χώρο στη σημερινή αγορά, δεν προσελκύουν τον μέσο μοτοσυκλετιστή. Τουλάχιστον όχι ακόμα και σίγουρα δεν είναι ευχάριστο να βλέπεις μια πετυχημένη εταιρία σαν την Energica, όσον αφορά την τεχνολογία και το συνολικό προϊόν, να κλείνει τις πόρτες της.

Ας ελπίσουμε ότι κάποιος άλλος ενδιαφερόμενος θα μπορούσε να συνεχίσει την κληρονομιά της.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!