Τελειοποιώντας μια καλή συνταγή
*Κυβισμός: 1.254 cc * Ιπποδύναμη: 136 ίπποι στις 7.750 rpm * Τελική: 220 km/h *Βάρος: 249 kg (πλήρης) * Τιμή: 17.800 ευρώ βασικό μοντέλο (24.000 έκδοση δοκιμής )
Μια άσκηση “επί μετάλλου” για το κατά πόσον το “καλό” μπορεί να γίνει “καλύτερο”. Η αναβάθμιση της R 1200 GS έρχεται στη μορφή της BMW R 1250 GS, με κύριες αλλαγές στον τομέα του κινητήρα. Και τα πράγματα είναι καλύτερα απ’ ό,τι δείχνουν τα χαρτιά και τα τεχνικά χαρακτηριστικά.
Eμβληματικός είναι o κινητήρας της BMW, με τα αντικριστά έμβολα να “γρονθοκοπούν” το ένα το άλλο, όπως σε έναν αγώνα μπόξ – εξού και το όνομα boxer – ήδη από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα.
Σε δυο χρόνια η εταιρία θα γιορτάσει τα 100 χρόνια από τότε που δημιούργησε τον πρώτο της boxer κινητήρα. Αυτή είναι η απάντηση στην ερώτηση “γιατί η BMW χρησιμοποιεί ‘τέτοιο’ κινητήρα”, εννοώντας έναν κινητήρα του οποίου οι κύλινδροι προεξέχουν δεξιά και αριστερά, αυξάνοντας το πλάτος και βάζοντας τα πόδια του αναβάτη κοντά, πίσω από αυτούς.
Παράλληλα, εμβληματικός έχει καταστεί πλέον ο boxer κινητήρας πάνω σε μια πλατφόρμα ψευδοεντούρο τύπου GS.
H ιστορία των BMW GS αρχίζει πριν από 40 περίπου χρόνια, όταν το βαυαρέζικο εργοστάσιο, προς έκπληξη όλων, παρουσίασε μια ογκώδη μοτοσυκλέτα μεγάλου κυβισμού (797 cc) “που μπορούσε να κινείται και στην άσφαλτο και στο χώμα”, όπως έλεγε και το όνομά της BMW R80G/S, (Gelände/Straße, χώμα/άσφαλτος, σε ελεύθερη μετάφραση).
Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η BMW R80G/S που παρουσιάστηκε στους δημοσιογράφους στη Νότια Γαλλία, το 1980, θα γινόταν μια από τις σημαντικότερες όλων των εποχών και θα ξεκινούσε ένα εξαιρετικά επιτυχημένο κεφάλαιο στην ιστορία της εταιρίας, αφού επρόκειτο για το πρώτο Adventure παραγωγής. Έγιναν δε τόσο δημοφιλή τα GS, που για τον περισσότερο κόσμο BMW σημαίνει… GS, ξεχνώντας συχνά το λαμπρό παρελθόν της εταιρίας και το πλήθος σημαντικών μοντέλων που έχει δημιουργήσει.
Το αστείο είναι – κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί – ότι η BMW R80G/S ήταν η “πολιτική αδελφή” ενός θηριώδους πρωτότυπου, καθαρόαιμου εντούρο που έτρεχε σε αγώνες , αλλά και στο ISDE της εποχής, τον κορυφαίο στον κόσμο απαιτητικό διεθνή αγώνα εντούρο των έξι ημερών (που τότε ονομαζόταν ISDT), με μεγάλη επιτυχία.
Το project ‘μπόξερ κινητήρας-πάνω σε πλαίσιο εντούρο” είχε ξεκινήσει από εργαζόμενους της εταιρίας και είχε καταλήξει να μπαίνει στην παραγωγή σαν “ενδιαφέρουσα ιδέα”. Περίπου επτακόσιες πενήντα χιλιάδες BMW GS αργότερα, το project μπορεί να θεωρηθεί πετυχημένο και να ανεγερθεί ένας ανδριάντας στον εργαζόμενο της BMW που το σκέφτηκε πρώτος!
Ο όγκος των GS και των GS Adventure ήταν αυτός που βοηθούσε τον μύθο τους να εξαπλωθεί ανά την υφήλιο, σε συνδυασμό με τον έντονο ξεχωριστό χαρακτήρα και με τη δύναμη του εμβλήματος της BMW που αποτελεί στις συνειδήσεις των απανταχού μοτοσυκλετιστών συνώνυμο της αξιοπιστίας.
Παράλληλα, η εξέλιξη που έχουν δεχτεί οι GS, άλλαξε τη φυσιογνωμία σε σχέση με την πρώτη, απλή μοτοσυκλέτα του 1980. Οι GS δεν είναι πλέον οι φορείς της απλής τεχνολογίας των δύο τροχών, αλλά ακριβώς το αντίθετο, αφού κουβαλούν πάνω τους την τελευταία λέξη της εξέλιξης και διαθέτουν πλουσιότατο εξοπλισμό στάνταρ και προαιρετικό.
Για παράδειγμα, στη νέα BMW R 1250 GS για πρώτη φορά ο κινητήρας boxer έχει τεχνολογία BMW ShiftCam – μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων, που συνεπάγεται ακόμη μεγαλύτερη ισχύ σε όλο το φάσμα στροφών, περιορισμένους ρύπους και κατανάλωση καυσίμου.
Ο νέος, προηγμένος κινητήρας boxer των R 1250 GS και R 1250 GS Adventure, που έχει αυξήσει τον κυβισμό του στα 1.254 cc (από 1.170 cc), αποδίδει μεγαλύτερη ισχύ και ροπή, αλλά και ομαλότερη λειτουργία στις χαμηλές στροφές, με τον γνωστό χαρακτήρα του ήχου του να έχει ενταθεί.
Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε σε κινητήρα παραγωγής της BMW αυτή η τεχνολογία, η οποία μεταβάλλει τον χρονισμό και το βύθισμα των βαλβίδων εισαγωγής. Σημειώστε πως η BMW χρησιμοποιεί 4βάλβιδη τεχνολογία στις κεφαλές της για παραπάνω από 25 χρόνια(από το 1994 στο R 1100).
Βελτιώσεις δέχτηκε ο νέος κινητήρας και στην αλυσίδα της κίνησης των εκκεντροφόρων, στην αντλία λαδιού, τα διπλά μπεκ στο σύστημα τροφοδοσίας και στο νέο σύστημα εξάτμισης.
Τα νέα BMW R 1250 GS και τα πιο ταξιδιάρικα και ογκώδη BMW R 1250 GS Adventure έχουν διατηρήσει τα κύρια χαρακτηριστικά των προηγούμενων BMW R 1200 GS, αλλάζοντας τα παρακάτω:
- Αυξημένη ισχύς και ροπή: 136 ίπποι (100 kW) στις 7,750 rpm και 143 Nm στις 6,250 rpm (από 92 kW/125 hp στις 6,750 rpm και 125 Nm στις 6,500 rpm που ήταν πριν στο R 1200).
- Ασύγχρονο άνοιγμα βαλβίδων εισαγωγής για καλύτερο στροβιλισμό μίγματος και πιο αποτελεσματική καύση.
- Κίνηση εκκεντροφόρων μέσω αλυσίδας HyVo, αντί συμβατικής.
- Βελτιωμένη λίπανση κινητήρα και ψύξη της βάσης των πιστονιών.
- Αισθητήρας ελέγχου προανάφλεξης για καλύτερη λειτουργία σε μακρινά ταξίδια.
- Μονάδα διαχείρισης κινητήρα BMS-O τελευταίας γενιάς και χρήση twin-jet μπεκ για ακόμη πιο αποτελεσματική καύση.
- Δύο προγράμματα (modes) λειτουργίας, ASC και Hill Start Control στον βασικό εξοπλισμό.
- Πακέτο “Driving Modes Pro” που περιλαμβάνει πρόσθετα Προγράμματα Οδήγησης Pro, Dynamic Traction Control DTC, ABS Pro, Hill Start Control Pro και Dynamic Brake Assistant DBC, ως στοιχείο προαιρετικού εξοπλισμού από το εργοστάσιο.
- Ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάρτηση Dynamic ESA “Επόμενης Γενιάς” με πλήρως αυτόματη διατήρηση ύψους.
- Στάνταρ ρύθμιση ύψους σέλας στην R 1250 GS Adventure, καθώς και ευρεία γκάμα σελών διαφορετικού ύψους από το εργοστάσιο.
- Στον στάνταρ εξοπλισμό, έγχρωμη οθόνη TFT 6.5 ιντσών πολλαπλών λειτουργιών και με πολυάριθμες ενδείξεις.
Η μοτοσυκλέτα της δοκιμής μας, διέθετε το πακέτο Riding Modes Pro, με εξτρά προγράμματα τα Dynamic Pro και Enduro Pro, αλλά και AΒS Pro, Dynamic Traction Control.
Επίσης διέθετε τις εξαιρετικές ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενες αναρτήσεις Dynamic ESA «Next Generation», των οποίων τις υδραυλικές λειτουργίες μπορεί να ρυθμίσει ο αναβάτης ακόμα και εν κινήσει σύμφωνα με τις προτιμήσεις του ή τις συνθήκες του δρόμου.
Συγχρόνως, μιας και πρόκειται για νέα γενιά αναρτήσεων της BMW, ο αναβάτης δεν χρειάζεται να τις ρυθμίσει ανάλογα με το αν μεταφέρει φορτίο ή συνεπιβάτη, αφού αυτό γίνεται τώρα αυτόματα.
ΕΜΦΑΝΙΣΗ, ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ
Ίδια μορφή και διαστάσεις με την 1200 έχει και η σημερινή BMW R 1250 GS, με την έκδοση HP να φοράει τα αγωνιστικά χρώματα της εταιρίας. Πολλά πλαστικά κομμάτια αλληλοκαλύπτονται, συνθέτοντας ένα παζλ όγκων και χρωμάτων, μπροστά, πίσω, στα πλάγια, παντού…
Κανένα σημείο δεν είναι απλό, “ξεκάθαρο” και η πολυπλοκότητα αυτή, οι γωνίες και οι αιχμές αποπνέουν αναμφισβήτητα έναν μοναδικό δυναμισμό, σαν τους μυς ενός πρωταθλητή της ενόργανης γυμναστικής.
Παρατηρήστε όμως την αντίθεση: όσο βάρος και όγκο κουβαλάει το μπροστινό τμήμα – με το εμβληματικό φτερό/ρύγχος – τόσο λιτό και απογυμνωμένο είναι το πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας, με το υποπλαίσιο να είναι εμφανές και χωρίς σχεδόν κανένα πλαστικό καπάκι.
Πρώτος διδάξας αυτής της αισθητικής γραμμής, ο Αμερικανός πρώην σχεδιαστής της BMW, David Robb, στον οποίον άρεσαν οι γραμμές, οι ραβδώσεις, οι γωνίες και τα πολύπλοκα design, και τελικά δημιούργησε σχολή.
Λόγω των τεσσάρων χρωμάτων που χρησιμοποιούνται πάνω στην BMW R 1250 GS HP – λευκό, μαύρο, κόκκινο και μπλε – οι όγκοι μικραίνουν, η μοτοσυκλέτα γίνεται λεπτότερη, θυμίζει περισσότερο “ειδικό εργαλείο”… με έμφαση στο Heavy Duty, βαρέως τύπου που λέμε. Το ενδιαφέρον είναι ότι μέσα από όλη αυτή τη ρωμαλέα εμφάνιση η 1250 καταφέρνει να αποπνέει τη δική της, ολόδική της μάλλον, κομψότητα.
Όσο την κοιτάς και ζεις μαζί της, τόσο περισσότερο σε κερδίζει, γιατί ας μη γελιόμαστε, δεν πρόκειται για μια εύκολη στη χρήση, “καθημερινή” μοτοσυκλέτα, αλλά για μια GS με ιδιαίτερες απαιτήσεις.
Η ποιότητα κατασκευής είναι υψηλή, όπως και η τιμή της BMW R 1250 GS HP, που είναι σχεδόν 18.000 ευρώ, ενώ για την έκδοση που οδηγήσαμε – η οποία ήταν πλήρης εξτρά εξαρτημάτων – η τιμή φτάνει τις 24.000 ευρώ, ένα ποσό απλησίαστο για τον περισσότερο κόσμο, που “μπορεί να κοιτάζει… αλλά να μην αγγίζει”, όπως λένε οι Εγγλέζοι.
Η BMW R 1250 GS διαθέτει πλέον στα όργανα μια έγχρωμη οθόνη TFT 6,5”, με πολλαπλές λειτουργίες και σύστημα Connected Ride. Πολλές από τις λειτουργίες και ενδείξεις ελέγχονται από τον γνωστό και λειτουργικό περιστροφικό επιλογέα –multicontroller- BMW στο αριστερό άκρο του τιμονιού, δίπλα από το γκριπ.
Το μοντέλο που είχαμε στα χέρια μας ήταν το ΗΡ, μια ειδική έκδοση που πέρα από τα αγωνιστικά χρώματα της BMW είχε και χρυσές ζάντες, χαμηλότερη ζελατίνα, λευκό πλαίσιο, μαύρη μύτη στο ρύγχος και χρυσές δαγκάνες φρένων, στοιχεία που κάνουν τη μοτοσυκλέτα πιο κομψή σε σχέση με τους άλλους τρεις χρωματικούς συνδυασμούς.
Μαύρο/Γκρι, Γκρι/Μπλε και Μαύρο με κίτρινα μεγάλα αυτοκόλλητα “GS” στο ρεζερβουάρ είναι οι συνδυασμοί, τους οποίους θα χαρακτηρίζαμε μάλλον συντηρητικούς. Αντίθετα, η παραλλαγή “ΗΡ” αποπνέει μια διαφορετική φρεσκάδα.
Όμορφα διαμορφωμένο είναι το 20λιτρο ντεπόζιτο, μεγάλο και έντονα ανηφορικό στο σημείο που ενώνεται με τη σέλα, με τις περίτεχνες εισαγωγές στα πλάγιά του να στέλνουν τον αέρα στο ψυγείο του κινητήρα.
Ένα ακόμα σήμα κατατεθέν των GS αποτελεί ο (νέος) ασύμμετρος προβολέας που είναι τεχνολογίας LED, με φώτα ημέρας DRL. Παρότι η κατασκευή είναι μεγάλη και ογκώδης, παρότι το λευκό είναι ένα χρώμα που συνήθως τονίζει τους όγκους περισσότερο από το μαύρο και τα σκούρα χρώματα, η BMW R 1250 GS HP βγάζει μια συγκρατημένη φινέτσα.
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Οι βασικές αλλαγές, από το προηγούμενο BMW R 1200 GS στο τωρινό 1250, προσδιορίζονται στον κινητήρα. Ο δικύλινδρος μπόξερ έχει αυξήσει τον κυβισμό του από τα 1.170 στα 1.254 cc, με αντίστοιχη αύξηση τόσο της διαμέτρου, όσο και της διαδρομής (από 101×73 σε 102.5×76 mm), με τις αλλαγές/βελτιώσεις που αναφέραμε στον πρόλογο του άρθρου.
Οι βαλβίδες είναι τέσσερις σε κάθε κεφαλή, ενώ ο κινητήρας έχει πλέον βελτιωμένο συμπλέκτη anti-hopping. Η ιπποδύναμη που ανακοινώνεται είναι κατά 11 ίππους υψηλότερη από πριν και φτάνει τους 136 ίππους, με τη ροπή στα 14.6 kgm, κι αυτό δεν έχει προέλθει μόνο από την αύξηση του κυβισμού κατά 84 μόλις κυβικά εκατοστά. Έχει προέλθει και από τη διαχείριση της εισαγωγής του καυσίμου μέσω των βαλβίδων μεταβλητού χρονισμού – το έξυπνο σύστημα που λέγεται BMW ShiftCam.
Στην πράξη, σε λειτουργία χαμηλών στροφών οι βαλβίδες εισαγωγής κινούνται από το μικρότερο έκκεντρο του εκκεντροφόρου, ενώ όταν ανέβουν οι στροφές ένας μηχανισμός μετακινεί τον εκκεντροφόρο και φέρνει σε επαφή το μεγαλύτερο έκκεντρο (υψηλότερου προφίλ) που δίνει μεγαλύτερο βύθισμα βαλβίδων.
Το ενδιαφέρον είναι ότι παρά την αύξηση της απόδοσης, έχουν μειωθεί οι εκπομπές καυσαερίων και η κατανάλωση, με τη λειτουργία – ειδικά στις χαμηλές στροφές όπως θα δούμε στη δοκιμή μας – να έχει εξομαλυνθεί. H βασική έκδοση διαθέτει δυο χάρτες λειτουργίας Road (κανονική) και Rain (πιο ομαλή), αλλά και συστήματα πρόσφυσης Automatic Stability Control (ASC) και Hill Start Control (HSC) που ενεργοποιεί αυτόματα τα φρένα σε ανηφορικά ή κατηφορικά σημεία. Προαιρετικά mode είναι τα Dynamic, Dynamic Pro, Enduro και Enduro Pro.
Βελτιωμένη είναι και η τροφοδοσία, που είναι φυσικά ηλεκτρονικός ψεκασμός, έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί τον κινητήρα με βενζίνη λιγότερων οκτανίων και εξελιγμένο ψηφιακό σύστημα διαχείρισης κινητήρα, το BMS-0. Αντίστοιχη βελτίωση έχει δεχθεί και η λίπανση του κινητήρα.
ΠΛΑΙΣΙΟ, ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ, ΦΡΕΝΑ
Ίδια έχουν παραμείνει πλαίσιο, αναρτήσεις και φρένα. Το πλαίσιο συνεχίζει και είναι “αφαιρετικό”, μίνιμαλ χωροδικτύωμα που γίνεται εμφανές μόνο στην περιοχή της έδρασης του ψαλιδιού και πίσω από τους κυλίνδρους (παρότι ανεβαίνει μέχρι τον λαιμό του πιρουνιού). Θα το λέγαμε “περιμετρικό”;
Ναι, αν και το μεγαλύτερο τμήμα του πλαισίου είναι ο κινητήρας, που φέρει πάνω του το πλαίσιο. Για την στήριξη της σέλας, του τελικού της εξάτμισης και της ουράς υπάρχει σωληνωτό υποπλαίσιο, ενώ το συνολικό βάρος αυξήθηκε κατά 5 κιλά φτάνοντας τα 249 με τη μοτοσυκλέτα πλήρη υγρών.
Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της 1250 είναι φυσικά το σύστημα Dynamic ESA το οποίο είναι “σκεπτόμενο” και καταγράφει τον τρόπο οδήγησης και το δρόμο, προσαρμόζοντας κατάλληλα τις αναρτήσεις, ώστε να πετυχαίνει την καλύτερη δυνατή πρόσφυση, άνεση και σταθερότητα.
Γίνεται συλλογή πληροφοριών από το σύστημα κατά την οδήγηση και αυτό αλλάζει αυτόματα τη συμπεριφορά των αναρτήσεων που είναι παραδοσιακές BMW, δηλαδή με μονό οπίσθιο αμορτισέρ και ανάρτηση Paralever, αλλά και την “παραδοσιακή”, χαρακτηριστική ανάρτηση τύπου Telelever μπροστά. Οι αναρτήσεις ρυθμίζονται ηλεκτρονικά και από τον αναβάτη με το πάτημα ενός κουμπιού και γίνονται είτε μαλακές, είτε σκληρότερες ανάλογα με τις απαιτήσεις του ή τις ορέξεις του.
Στον τομέα των φρένων έχουμε και πάλι τους αιωρούμενους δίσκους, διαμέτρου 305 mm μπροστά με δαγκάνες 4 εμβόλων που δεν είναι όμως πλέον Brembo, αλλά προέρχονται από αμερικανική εταιρία. Και ο δίσκος του πίσω τροχού είναι ίδιας διαμέτρου στα 276 mm, με δαγκάνα των δύο εμβόλων.
Μέσω του συστήματος ABS Pro και για τα δύο φρένα, ρυθμίζεται η ευαισθησία του φρεναρίσματος, αφού ανιχνεύεται η κλίση της μοτοσυκλέτας, προσφέροντας έτσι περίσσια ασφάλεια, ειδικά σε δρόμους που γλιστρούν. Ταυτόχρονα, υπάρχει η δυνατότητα απενεργοποίησης του ABS, αλλά και σύστημα Dynamic Brake Control, που σε περίπτωση απότομου φρεναρίσματος παρεμβαίνει και αντισταθμίζει πιθανό εσφαλμένο άνοιγμα του γκαζιού, από πλευράς αναβάτη.
Οι ζάντες είναι αλουμινένιες με μάλλον λεπτές ακτίνες (θα τις θέλαμε πιο χοντρές, ακόμα και για αισθητικούς λόγους) που βιδώνουν στην εξωτερική περίμετρο της ζάντας, είναι 19 ιντσών μπροστά και 17 πίσω και τα tubeless ελαστικά έχουν διαστάσεις 120/70 και 170/60 μπροστά και πίσω αντίστοιχα. Τα ελαστικά της μοτοσυκλέτας μας ήταν τα Michelin Anakee III.
ΟΔΗΓΩΝΤΑΣ
Τι ύφος, τι ήχος; Η θωριά της μεγάλης μοτοσυκλέτας είναι επιβλητική, ειδικά όταν είναι στημένη στο ψηλό κεντρικό στάντ. Πηγαίνεις δίπλα της και αν δεν έχεις τουλάχιστον δυο μέτρα μπόι… ξεροκαταπίνεις. “Πώς θα την οδηγήσω;” αναρωτιέσαι από μέσα σου και βάζεις μπόλικη δύναμη για να την κατεβάσεις από το στάντ στο έδαφος. Ας πούμε κάτι εδώ, που θα πρέπει να το θυμόμαστε σε όλη τη διάρκεια αυτής της δοκιμής, αλλά και να το βάλουμε καλά στο μυαλό μας δια παντός.
Οι BMW R 1250 GS, αλλά και όλες οι προηγούμενες αδελφές τους είναι μοτοσυκλέτες που δεν απευθύνονται ούτε σε αρχάριους, ούτε σε αναβάτες μικρών ή μεσαίων αναστημάτων. Είναι ο όγκος, είναι και το βάρος που χρειάζονται εμπειρία και σωματική διάπλαση, είτε το ένα, είτε το άλλο, είτε και τα δύο μαζί. Ασχέτως αν η μοτοσυκλέτα γίνεται “παιχνίδι” (εντάξει… “βαρύ παιχνίδι”) όταν αρχίσει να ρολάρει, είναι ένα δίτροχο με απαιτήσεις, που θέλει πείρα και εξοικείωση. Κακά τα ψέματα.
H ποιότητα κατασκευής ξεχειλίζει πάνω στην 1250 και παραδοσιακά μόνο το πεντάλ του φρένου (απλή κατασκευή) θα δεχθεί κριτική. To ξεκλείδωμα του τιμονιού και η εκκίνηση του κινητήρα γίνεται απλούστατα, μέσω κουμπιού, μπροστά από το όργανο/οθόνη, αφού η 1250 διαθέτει σύστημα keyless.
O ήχος του κινητήρα είναι επιβλητικός, καθαρόαιμος boxer, βαυαρέζικος, BMW 100%. Οι μηχανικοί θόρυβοι έχουν μειωθεί αλλά οι οκτώ βαλβίδες συνεχίζουν να φτάνουν μέχρι τα αυτιά του παρατηρητή, ο κινητήρας δεν ξεχνάει την καταγωγή του, είναι ευρωπαϊκός και το “φωνάζει”.
Ο αναβάτης κάθεται ψηλά από το έδαφος στα 850 mm, ενώ μπορεί να αλλάξει το ύψος σέλας και στα 870 mm. Ρυθμιζόμενη είναι και η ζελατίνα, στην κορυφή του φέρινγκ. Η θέση οδήγησης είναι ζυγισμένη, με τον αναβάτη “μέσα” στη μοτοσυκλέτα, αλλά σε μια θέση που κρίνεται σαν “δυναμική”, με καλή στήριξη και στη μέση κατά την επιτάχυνση, και στα χέρια και το τιμόνι στην επιβράδυνση.
Τα γόνατα ακουμπούν σε εσοχές του ρεζερβουάρ, ενώ οι κνήμες των ποδιών απέχουν λογικά από τους κυλίνδρους του boxer κινητήρα. Πρόκειται για μια θέση οδήγησης που προσφέρει άνεση ακόμα και στα μεγάλα ταξίδια, με ένα πλατύ τιμόνι να κρατάει τα χέρια ανοιχτά και μια σέλα με εξαιρετική σχεδίαση και αφρώδες υλικό.
Πλούσιο είναι το αφρώδες της σέλας του συνεπιβάτη, που κάθεται σε υψηλότερο επίπεδο, διαθέτει βολικές χειρολαβές, αλλά θα προτιμούσαμε τα μαρσπιέ του να είναι χαμηλότερα τοποθετημένα, για να έχει καλύτερη στήριξη κατά την επιτάχυνση. Εκεί που βρίσκονται θα απαιτήσουν από τον συνεπιβάτη να γέρνει μπροστά τον κορμό του και να κρατάει καλά τον αναβάτη, κατά τις γρήγορες και “γεμάτες” επιταχύνσεις του δυνατού δικύλινδρου κινητήρα.
H λειτουργία του κινητήρα στις χαμηλές στροφές έχει εξομαλυνθεί, ο θηριώδης δικύλινδρος δουλεύει πιο γλυκά, αν και η απόκριση στο γκάζι στο πρόγραμμα Road είναι λίγο απότομη. Για πιο ήπια λειτουργία, η επιλογή Rain “μαλακώνει” συνολικά τον κινητήρα και τον κάνει σαφώς πιο φιλικό. Αντίθετα, τα πιο “άγρια” mode… τον εξαγριώνουν.
Η ροπή είναι παρούσα από την πρώτη στιγμή, από το ρελαντί σχεδόν, φανταστείτε ότι στις 2.500 rpm ο κινητήρας αποδίδει 11 κιλά ροπής! Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να κινείσαι με μια ταχύτητα στο κιβώτιο διαρκώς, μια 4η ας πούμε, οδηγώντας την 1250 σαν αυτόματο σκούτερ. Η ελαστικότητα του boxer κινητήρα είναι επική.
Απότομος στη σύμπλεξη-αποσύμπλεξή του είναι ο συμπλέκτης που, λόγω της μικρής διαδρομής του και της εξαιρετικά μαλακής λειτουργίας του, πάσχει στον τομέα της προοδευτικότητας. Με εξάσκηση και συνήθεια τον μαθαίνεις όμως και τελικά λύνεις το πρόβλημα… εκ των ενόντων. Η παροχή δύναμης στο άνοιγμα του γκαζιού είναι απολαυστική.
Πολλή ροπή, κινητήρας με “γεμάτη” απόδοση σε όλες τις στροφές, πολύ καλές ρεπρίζ και επιταχύνσεις κι ένα προοδευτικό, απολαυστικό ανέβασμα δύναμης, μόλις το στροφόμετρο περάσει τις 5.000 στροφές και μέχρι να φτάσουν τα δυο μεγάλα πιστόνια στο όριο της περιστροφής τους!
Μοτοσυκλετιστική boxer-άδικη νιρβάνα σε κατακλύζει και πλημμυρίζεις από εκείνη την ικανοποίηση (ποια αδρεναλίνη; αυτά είναι παραμύθια για τους εκτός χώρου!) που μόνο οι μοτοσυκλέτες τέτοιου τύπου μπορούν να σου προσφέρουν. Με λίγα λόγια, απόδοση “μεστή” παντού, χωρίς τρύπες και δισταγμούς, με πολλή όρεξη και ορμή και ηχητική υπόκρουση “ποίημα”, που απαγγέλλεται από το μονό τελικό της εξάτμισης.
Με τις ηλεκτρονικά ελεγχόμενες αναρτήσεις στη μαλακή ρύθμιση, το πιρούνι ανεβοκατεβαίνει έντονα και ενισχύει το συναίσθημα της επιτάχυνσης, ενώ με τις αναρτήσεις στις πιο σφιχτές ρυθμίσεις, η 1250 αντιδρά πιο λογικά και κόσμια.
Στον τομέα των επιδόσεων τώρα, βλέπουμε ότι σε σχέση με την παλαιότερη 1200 η 1250 είναι ταχύτερη, αλλά όχι αισθητά ή ιδιαίτερα. Στην επιτάχυνση 0-400 μέτρων η 1250 σημειώνει 11,4, ενώ η 1200 είχε πετύχει 11,6 δευτερόλεπτα με μικρότερη ταχύτητα εξόδου κατά έξι χιλιόμετρα (192 km/h).
Είναι η κατά 11 ίππους μεγαλύτερη ιπποδύναμη, η οποία γίνεται αντιληπτή ιδιαίτερα στις μεσαίες στροφές, που κάνει το σύνολο της 1250 ταχύτερο. Η πραγματική τελική ταχύτητα μετρήθηκε στα 220 km/h (215 η 1200), ενώ το κοντέρ ξεπερνάει την ένδειξη των 230 km/h.
Μιας και πιάσαμε τις μετρήσεις, η κατανάλωση κυμάνθηκε σε πολύ καλά επίπεδα από 6,8 μέχρι 7,4 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα, επίδοση που θα προσφέρει αυτονομία κατά μέσο όρο άνω των 290 χιλιομέτρων, μια καλή επίδοση για ταξίδι.
Μέσα στην πόλη, η BMW R 1250 GS είναι… έξω από τα νερά της. Μπορεί ο κινητήρας να γουργουρίζει ήρεμος και ψύχραιμος, σπρώχνοντας το σύνολο μπροστά στο ρελαντί του (είπαμε, μπόλικη ροπή), αλλά η διάταξη του κινητήρα και το πλάτος της μοτοσυκλέτας κάνουν τη ζωή δύσκολη μέσα στο μποτιλιάρισμα.
Μπορεί τα σχεδόν 250 κιλά να μοιάζουν με 180 καθώς η μοτοσυκλέτα κινείται με αργούς ρυθμούς, αλλά όταν χρειαστεί να κάνεις μανούβρες σε περιορισμένο χώρο η 1250 θα απαιτήσει μαστοριά από τον αναβάτη, σιγουριά και αποφασιστικές κινήσεις. Αν χρειαστεί δε να πατήσεις πόδι ώστε να σταθεροποιήσεις ή να ακινητοποιήσεις άμεσα το σύνολο… το πόδι σου πρέπει να είναι μακρύ με δυνατό τετρακέφαλο.
Το ξέραμε ότι η BMW R 1250 GS είναι μια μοτοσυκλέτα που πλασάρεται σαν ιδανική για ταξίδι. Κι αυτό ακριβώς συμβαίνει όταν το “θηρίο” βρει το στοιχείο του. Ο ανοιχτός δρόμος την καλεί, η GS ανοίγει τα φτερά της, μπαίνει σε έναν ρυθμό ταξιδιού τόσο απολαυστικό που οι επιβαίνοντες μπορούν να πάθουν μόνιμη σύσπαση των μυών του στόματος… απ’ τα πολλά χαμόγελα.
Η μοτοσυκλέτα αυτή μπορεί να ταξιδεύει όλη μέρα με μια άνεση – με εξαιρετικές αναρτήσεις στη μαλακή θέση – που σε κερδίζει σε τέτοιο βαθμό, που μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή: να θες να ταξιδεύεις διαρκώς, σε κάθε δυνατή ευκαιρία.
Η προστασία από τον αέρα είναι επαρκής κι αν μπροστά σου βρίσκεται η εθνική οδός μπορείς να ενεργοποιήσεις το cruise control για να πηγαίνει η BMW “μόνη της”. Στις στροφές η βαριά μοτοσυκλέτα επιδεικνύει μια πολύ καλή συμπεριφορά, αν και το Telelever με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, ενώ προσφέρει πολλή άνεση δεν προσφέρει πολλή πληροφόρηση στον αναβάτη.
Θέλει να το εμπιστευθείς όμως και όπου στοχεύσεις στη στροφή θα σε οδηγήσει, διατηρώντας την τροχιά της μοτοσυκλέτας πολύ καλά. Αυτό που ισχυρίζονταν οι άνθρωποι της BMW από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε το Telelever (το 1993) δεν έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό μέχρι σήμερα: να μπορείς δηλαδή να φρενάρεις πάνω στην στροφή και η μοτοσυκλέτα να κρατήσει την πορεία της, αφού έχει την τάση να σηκωθεί και να αλλάξει γραμμή (εκεί αφήνεις τα φρένα και ξαναρίχνεις τη μοτοσυκλέτα στο εσωτερικό της στροφής).
Εντυπωσιακή είναι για άλλη μια φορά η συμπεριφορά της GS στο χώμα, όπου σου δίνει την εντύπωση ότι έχει φτιαχτεί για τέτοια χρήση. Σωστή θέση οδήγησης, αν και λίγο ψηλά τα μαρσπιέ, σωστές αποστάσεις από το τιμόνι και μια συμπεριφορά, που με το αντίστοιχο mode λειτουργίας (Enduro, Enduro Pro), κάνει το χώμα παιχνιδάκι, όσο “παιχνιδάκι” μπορεί να είναι βέβαια μια μοτοσυκλέτα 250 κιλών.
Είναι η προβλεψιμότητα και η “ψυχραιμία” της που την κάνουν συμπαθέστατη, ακόμα και για πιο άγρια παιχνίδια, αρκεί… να είναι έμπειρος ο αναβάτης της, αφού – ας μη γελιόμαστε – δεν μπορούν όλοι να κάνουν ακροβασίες πάνω στη σέλα της. Aντιθέτως, λίγοι είναι αυτοί…
Πατώντας με δύναμη τα ισχυρά – πολύ καλά απ’ όλες τις απόψεις – φρένα της 1250 GS, θα νιώσεις την κλασική αντίδραση του Telelever που “παγώνει” το τηλεσκοπικό τμήμα του και δεν επιτρέπει στη μοτοσυκλέτα να βυθιστεί προς τα μπρος. Έτσι, μέσω αυτού του “συμπτώματος” – λόγω διάταξης της συγκεκριμένης ανάρτησης – απολαμβάνεις ένα ιδιαίτερα ισχυρό, αποτελεσματικό και κυρίως προβλέψιμο φρενάρισμα.
Οι αποστάσεις φρεναρίσματος της 1250, πάντως, είναι ελάχιστα μεγαλύτερες από αυτές της 1200, που φορούσε δαγκάνες της Brembo. Σε φρενάρισμα από τα 90 km/h η 1250 χρειάζεται 11,5 μέτρα για να ακινητοποιηθεί, ενώ η 1200 ήθελε ένα μέτρο λιγότερο.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Μια ιδιαίτερη μοτοσυκλέτα είναι η BMW R 1250 GS που συνάμα δεν είναι φθηνή. Στην ερώτηση για το αν αξίζει τα λεφτά της η απάντηση είναι ότι τα αξίζει, αρκεί να τα διαθέτει κάποιος, κι επίσης να γνωρίζει τι σημαίνει να ζεις είτε καθημερινά, είτε σποραδικά με έναν κινητήρα boxer όσον αφορά το πλάτος του και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.
Το σημαντικό στοιχείο είναι ότι ακόμα και μοτοσυκλετιστές που αντιπαθούσαν – ορθά ή λανθασμένα, για τον έναν ή τον άλλο λόγο – τις BMW αν είχαν την ευκαιρία να οδηγήσουν και να βιώσουν έστω και λίγο τη διαφορετική διάσταση που προσφέρουν “αλλαξοπίστησαν”. Πολλοί από αυτούς έγιναν και φανατικοί μάλιστα, που δεν έφυγαν ποτέ από την γερμανική εταιρία.
Στην υπεράσπιση της υψηλής τιμής της πρέπει να ομολογήσουμε ότι δεν πρόκειται για ένα μοντέλο που “ξεπερνιέται” εύκολα, ούτε από τους χρήστες, ούτε από την αγορά. Αντίθετα είναι μια μοτοσυκλέτα που θα μείνει πολλά χρόνια μαζί με τον ευχαριστημένο αναβάτη της, αφού μπορεί και προσαρμόζεται στις ανάγκες του σε πολύ μεγάλο βαθμό και τον κακομαθαίνει μάλιστα μέσα από τις αρετές και τον εξοπλισμό της.
Η νέα BMW R 1250 GS δεν αποκλίνει καθόλου από την παραδοσιακή, ιδιαίτερη, γερμανική σχολή των μοτοσυκλετών Adventure που μας συντροφεύουν εδώ και 40 περίπου χρόνια. Αντίθετα την ενισχύει με τον καλύτερο τρόπο: με επιδόσεις και ραφινάρισμα που κάνουν αυτή την ξεχωριστή συνταγή ακόμα καλύτερη.
Εξοπλισμός αναβάτη: Κράνος Arai QV Pro, Mπουφάν Dainese Tempest-2 D-Dry, Mποτάκια Dainese Biker D-WP. Περισσότερες πληροφορίες: ΜC Motor Import, Mιχαλακοπούλου 44, Αθήνα 115 28, τηλ 210 7212986, Dainese D-Store Athens, Mιχαλακοπούλου 36, Αθήνα 115 28, τηλ 210 7222740
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ, ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
- Στον προαιρετικό εξοπλισμό υπάρχει και σύστημα έξυπνης κλήσης έκτακτης ανάγκης (Intelligent Emergency Call). Πολύ σημαντική είναι η παροχή της εταιρίας τριών ετών εργοστασιακής εγγύησης, αντί για δύο των υπόλοιπων εταιριών.
- Για να οδηγήσεις στο χώμα και να προσαρμοστεί η 1250 στις αντίστοιχες συνθήκες δεν έχεις παρά να πατήσεις το κουμπάκι στο δεξί άκρο του τιμονιού και να επιλέξεις το κατάλληλο πρόγραμμα.
- Ζέστη εκπέμπουν οι κύλινδροι και τα πόδια του αναβάτη είναι τα πρώτα που την εισπράττουν. Ένα καλό στοιχείο για οδήγηση το χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι είναι ενοχλητικό ειδικά αν ο αναβάτης δεν είναι “σωστά ενδεδυμένος”.
- Ο περιστροφικός επιλογέας στο αριστερό γκριπ δεν βοηθάει την εργονομία του αριστερού διακόπτη, αφού το χέρι υποχρεώνεται να κάνει μεγάλη κίνηση για να τον χρησιμοποιεί.
- Το στήσιμο της μοτοσυκλέτας στο κεντρικό στάντ, χρειάζεται τεχνική, παλμό και δύναμη για να χρησιμοποιηθεί.
- Μπορεί να φαίνεται μικρή η προστατευτική ποδιά κάτω από τον κινητήρα, αλλά κάνει σωστή δουλειά.
- Πολύ προσεγμένο και κομψό είναι το τελικό της εξάτμισης (δύο σε μία), ο δε ήχος που εκεπέμπει… άριστος.
- Φώτα και κόρνα είναι τόσο ισχυρά, όσο αξίζει σε μια μοτοσυκλέτα σαν την 1250.
ΥΠΕΡ
- Επιδόσεις, ροπή
- Θέση οδήγησης άσφαλτος/χώμα
- Εμφάνιση, ποιότητα κατασκευής
- Φρενάρισμα
- Ταξίδι, άνεση επιβαινόντων
ΚΑΤΑ
- Μοτοσυκλέτα για έμπειρους και ψηλόσωμους αναβάτες
- Συμπλέκτης χωρίς αίσθηση
- Ύψος και όγκος μοτοσυκλέτας
- Κίνηση στην πόλη