Το παιδί της πόλης
*Κυβισμός: 471 cc * Ιπποδύναμη: 46,9 ίπποι, στις 8.500 rpm * Τελική: 185 km/h *Βάρος: 190 kg * Τιμή: 6.770 ευρώ
Εμφάνιση λιτή και ελαφρώς αγριωπή. Με λίγα πλαστικά κομμάτια και αιχμές από μπροστά μέχρι πίσω. Με την πρώτη βόλτα η Honda CB500F αλλάζει την αρχική εντύπωση μονομιάς. Ο λύκος αντί για επιθετικός και οξύθυμος αποδεικνύεται ακριβώς το αντίθετο: φιλικός και ήπιος στις αντιδράσεις του. Και αποτελεσματικός…
Για πολλές δεκαετίες, από τη στιγμή που εμφανίστηκε σ’ αυτό τον κόσμο η πρώτη μοτοσυκλέτα, δεν υπήρχαν κατηγορίες. Υπήρχαν μόνο… μοτοσυκλέτες.
Ήταν μία η μοτοσυκλέτα και τα έκανε όλα. Με αυτήν πήγαινες στη δουλειά, με αυτή στη διασκέδαση, με αυτήν έπαιρνες την κοπέλα σου για να γυρίσετε “τον κόσμο όλο”, με αυτήν μάθαινες να οδηγάς στην άσφαλτο, με αυτήν και στο χώμα.
Η Honda CB500F είναι μια μοτοσυκλέτα που προορίζεται να κάνει τα πάντα για τον αναβάτη-ιδιοκτήτη της με έμφαση στην οδήγηση δρόμου.
Γιατί μια χαρά είναι τα ψευδο-adventure-crossover-on off, αλλά σε κάποιους μπορεί να μην αρέσουν ούτε οι όγκοι τους, ούτε το στυλ και κυρίως το υφάκι τους: “εγώ πάω και στο χώμα, κι είμαι έτοιμη για αναζητήσεις και περιπέτειες”.
Γιατί κάποιοι από ‘μας είναι στρητάδες, θέλουν μοτοσυκλέτα δρόμου, απλή, λιτή, με χαμηλό ύψος σέλας και τιμόνι μικρό και χαμηλό.
Με προσιτό βάρος και τιμή, λογική ιπποδύναμη, καλή κατανάλωση και εμφάνιση γυμνού που δίνει όμως έμφαση στη λειτουργικότητα και όχι στη φιγούρα. Ε, νομίζω ότι καταλάβατε τι ακριβώς εξυπηρετεί η Honda CB500F.
Eπίσης πολύ σημαντικό είναι ότι η Honda ήθελε να προσφέρει την εμπειρία σε κατόχους διπλώματος τύπου Α2 μιας πραγματικής – μεσαίου κυβισμού – μοτοσυκλέτας, μιας και η ιπποδύναμή της 500 δεν ξεπερνάει τα 35 kW, που είναι το όριο του νόμου.
ΕΜΦΑΝΙΣΗ, ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ
Παρότι από το 2013 που πρωτομπήκε στη γκάμα της εταιρίας η Honda CB500F κινητήρας-πλαίσιο έχουν παραμείνει ίδια, με την τελευταία αισθητική αναμόρφωση που δέχτηκε το 2016 η 500 έγινε πιο επιθετική και ομορφότερη σε στυλ street fighter.
Παράλληλα απέκτησε μεγαλύτερο ρεζερβουάρ κατά ένα λίτρο, LED φώτα μπροστά και πίσω πιο μαζεμένο, κομψό τελικό εξάτμισης, επανασχεδιασμένο μηχανισμό αλλαγής ταχυτήτων, ρυθμιζόμενη μανέτα φρένου μπροστά και κυρίως ρύθμιση προφόρτισης στο πιρούνι.
Όπως είπαμε και στον πρόλογο, η Honda CB500F, μπορεί να θέλει να θυμίζει μεγάλη επιθετική γυμνή μοτοσυκλέτα, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα καθαρόαιμο δρόμου-καθημερινής χρήσης.
Κατασκευασμένη στην Ταϊλάνδη κρατάει ψηλά το κομμάτι της ποιότητας, χωρίς να καταφέρνει να διακρίνει κάποιο σημείο ατασθαλίας το κριτικό μάτι.
Δυστυχώς ο λευκός χρωματισμός που μας έτυχε για δοκιμή και φωτογράφιση αδικεί πολύ το design της μοτοσυκλέτας, κάνοντάς την πολύ συντηρητική.
Το ντεπόζιτο μπερδεύεται με το πλαστικό καπάκι της βάσης του και μεγαλώνει. Ο “αεραγωγός” του κινητήρα, που βρίσκεται στο ντεπόζιτο, χάνεται λόγω μαύρου χρώματος. Αυτά που ομορφαίνουν το σύνολο είναι τα μπρονζέ-χρυσά πλαϊνά καπάκια του κινητήρα και οι, ίδιου χρώματος, σωλήνες των εξατμίσεων.
Ωραία αντίθεση κάνει και το καλοσχεδιασμένο – ελαφρύτερο από πριν – τελικό εξάτμισης, ενώ το μαζεμένο κεντρικό όργανο και η μάσκα-ψευδο φέρινγκ στο τιμόνι κάνουν τη μοτοσυκλέτα πολύ συμπαθητική στην όψη της.
Οι λεπτομέρειες είναι προσεγμένες με κύριο χαρακτηριστικό ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια απολύτως συμβατική κατασκευή, της οποίας το βάρος δεν ξεπερνάει τα 190 κιλά γεμάτη.
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Ο δικύλινδρος κινητήρας σε σειρά είναι ο γνωστός της Honda που συναντάμε σε αρκετά μοντέλα, διαφόρων χρήσεων (CB-X, Rebel, CBR-R), είναι υγρόψυκτος, 8βάλβιδος, με 2 ΕΕΚ και ψεκασμό PFM–F1.
Η απόδοσή του βρίσκεται στους 47 σχεδόν ίππους στις 8.500 rpm και η ροπή στα 4,4 kgm στις 7.000 rpm.
Το τελευταίο νούμερο μοιάζει μικρό στα χαρτιά, ενώ στην πάξη η ροπή είναι απλωμένη σε όλη την κλίμακα των στροφών με τέτοια “τεχνολογική σοφία” που στις χαμηλές και μεσαίες στροφές ορκίζεσαι ότι οδηγείς κινητήρα με τουλάχιστον 30% παραπάνω ιπποδύναμη!
O συμπλέκτης είναι υγρός πολύδισκος – λειτουργεί με συρματόσχοινο και όχι υδραυλικά – και το σασμάν έχει 6 σχέσεις. Η τελική μετάδοση γίνεται με αλυσίδα.
ΠΛΑΙΣΙΟ, ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ, ΦΡΕΝΑ
Mε γνώμονα την όσο δυνατότερο χαμηλή τελική τιμή κινείται όλη η κατασκευή της Honda CB500F, άρα δεν θα συναντήσουμε κάτι εξωφρενικά τεχνολογικά προηγμένο.
Τον ήπιας ιπποδύναμης κινητήρα “δένει” με τις αναρτήσεις ένα συμβατικό, σωληνωτό πλαίσιο από ατσάλι με σωλήνες διαμέτρου 35 mm.
Το πλαίσιο είναι διπλής ραχοκοκαλιάς, τύπου “διαμάντι”, καταφέρνοντας να είναι στιβαρό σε κάθε περίπτωση, παρότι δεν φαίνεται να είναι κάτι ιδιαίτερο σαν κατασκευή.
Στον πίσω τροχό συναντάμε ένα επίσης ατσάλινο ψαλίδι από σωλήνα ορθογωνικής διατομής.
Το πιρούνι είναι συμβατικό με καλάμια διαμέτρου 41 χιλιοστών και έχει ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίων σε 5 θέσεις. Την ίδια ρύθμιση έχει και το μονό πίσω αμορτισέρ, που εδράζεται σε μοχλικό σύστημα Pro-Link.
Οι διαδρομές των αναρτήσεων φτάνουν τα 125 mm το πιρούνι και 63 mm (διαδρομής τροχού) το αμορτισέρ. Το μεταξόνιο φτάνει τα 1.410 mm, το ίχνος στα 102 mm και η γωνία κάστερ στις 25,5 μοίρες.
Τα φρένα είναι δισκόφρενα με κυματιστούς δίσκους. Μπροστά υπάρχει ένας δίσκος 320 mm και δαγκάνα δύο εμβόλων. Το φρένο πίσω είναι διαμέτρου 240 mm, με δαγκάνα ενός εμβόλου. Υπάρχει ABS και στους δυο τροχούς φυσικά.
Οι ζάντες είναι διαμέτρου 17 ιντσών, χυτές αλουμινένιες μάλλον συντηρητικής-ιδιαίτερης σχεδίασης, με το μαύρο χρώμα να τις καμουφλάρει. Από την αριστερή πλευρά του μπροστινού τροχού φαίνεται περισσότερο το σχέδιό της ζάντας, αφού δεν καλύπτεται από δισκόπλακα.
Τα λάστιχα έχουν διαστάσεις 120/70-17″ μπροστά και 160/60-17″ πίσω, Dunlop Sportmax.
ΟΔΗΓΩΝΤΑΣ, ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ
Χαμηλή σέλα καλών διαστάσεων σέλα, τιμόνι που κάνει τον αναβάτη να σκύψει για να το συναντήσει και μαρσπιέ κάπως ψηλά, σε μια κλασική στρητάδικη, ελαφρά σπορ θέση, που δίνει όμως και άνεση στην οδήγηση στην πόλη.
Αναβάτες ύψους άνω των 1,78 μέτρων θα θελήσουν λίγο πιο ανοιχτές γωνίες στα γόνατά τους. Όλοι οι άλλοι θα βρουν μια καλή θέση που δίνει άνεση και καλή στήριξη. Αυτή είναι η θέση οδήγησης της Honda CB500F, η οποία αντικειμενικά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν “ψηλή στρητάδικη”.
Ο ήχος του κινητήρα είναι μπάσος, χαμηλός και ευχάριστος στο αυτί. Ο συμπλέκτης δουλεύει μαλακά, το ίδιο και το σασμάν που κρίνεται γενικώς σαν καλό με εύκολο “κούμπωμα” των 6 σχέσεων. Κραδασμοί δεν υπάρχουν στις χαμηλές στροφές, παρά μόνο λίγοι, όταν ανέβουν οι στροφές πάνω από τις 6.000 rpm.
Το πως καταφέρνουν οι μηχανικοί της Honda να κάνουν έναν κινητήρα με χαμηλή ιπποδύναμη (δεν βγάζει 100 άλογα ο δικύλινδρος σε σειρά της 500…) να έχει τόσο καλή ροπή και τέτοια ζωντάνια στο άνοιγμα του γκαζιού, είναι άξιο θαυμασμού.
Προοδευτική απόδοση, γεμάτη παντού, χωρίς κόπο και κομπιάσματα με ροή ηλεκτροκινητήρα. Σε κάνει να χαίρεσαι που τον οδηγείς. Και όλα αυτά νομίζεις ότι έχουν στηθεί γύρω από ένα πολύ καλό μπροστινό σύστημα (ανάρτηση-φρένο). Εξηγούμε αμέσως.
Είναι τόσο στιβαρό με σωστή σκληρότητα-προοδευτικότητα ελατηρίων το πιρούνι και τόση πολλή η εμπιστοσύνη που σου δίνει ο μονός δίσκος μπροστά (με δύναμη και αίσθηση στο πάτημα της μανέτας), που καταφέρνεις να οδηγείς με μεγάλη ασφάλεια και ακρίβεια τη μοτοσυκλέτα, με απλές με μικρές κινήσεις του δεξιού σου χεριού: με ένα γύρισμα του καρπού, κι ένα “τσίμπημα” της μανέτας του μπροστινού φρένου, όπου χρειάζεται.
Μαγικό… ειδικά αν αναλογιστείς ότι δεν οδηγείς supersport, απόλυτων επιδόσεων-αντιδράσεων μοτοσυκλέτα.
Το βάρος της 500 δίνει την εντύπωση ότι βρίσκεται 40 κιλά κάτω απ’ ότι είναι (190 είναι, 150 μοιάζουν) και οι μέσης σκληρότητας (πιο σφιχτή η πίσω) αλλά προοδευτικές αναρτήσεις “κρατούν” το δρόμο κάτω από τους τροχούς με πολλή όρεξη, με αποτελεσματικότητα εννοούμε…
Το κράτημα βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο των γυμνών μοτοσυκλετών, λόγω του ότι η 500 προσφέρει μια ζυγισμένη αίσθηση και σε υψηλότερες ταχύτητες, που συνοδεύεται με σταθερότητα και καλές αναρτήσεις μέχρι τα 140 km/h σε ανοιχτές στροφές, ενώ η σταθερότητα στην ευθεία παραμένει πολύ καλή ακόμα και μέχρι τελικής.
Αν υπάρξει γλίστρημα ή ασάφεια, αυτό θα φανεί σε όχι καλή άσφαλτο και προέρχεται από την πλευρά των ελαστικών, ενώ η πίσω ανάρτηση που δουλεύει σκληρά γενικότερα θα ενοχλήσει σε άνω του μεσαίου μεγέθους λακκούβες.
Η πραγματική τελική είναι στα 177 km/h (το κοντέρ δείχνει 185) και το ενδιαφέρον είναι στην κατανάλωση που κυμαίνεται από 3,9 λίτρα, μέχρι 4,3 λίτρα στα 100 km και κρίνεται σαν “κατανάλωση σκούτερ”…
Έτσι η αυτονομία φτάνει μέχρι και τα 415 χιλιόμετρα με μέση κατανάλωση 4 λίτρων στα 100 km. Αντίστοιχα στις “όσο το δυνατόν πιο γρήγορες επιταχύνσεις”, δηλαδή στη δοκιμασία 0-400 μέτρων, αυτά διανύονται από την Honda CB500F σε 14,3 δευτερόλεπτα.
Φυσικά το πεδίο δράσης της Honda είναι και η πόλη και το μποτιλιάρισμα, στο οποίο τα πηγαίνει περίφημα με τον εύκολο φιλικό κινητήρα, τον καλό συμπλέκτη και το μαλακό κιβώτιο (που κομπλάρει ελαφρώς σε κάποιες, λίγες φάσεις). Καλό είναι και το κόψιμο του τιμονιού που διευκολύνει τη χρήση στα αργά κομμάτια γενικώς.
Όπως φανερώσαμε και πιο πάνω τα φρένα, που είναι της Nissin, αυτά προσφέρουν προοδευτικό και δυνατό φρενάρισμα, με το πιρούνι να αντιδρά πολύ καλά – για τα επίπεδα της κατηγορίας – ακόμα και στην έντονη επιβράδυνση, ενώ το πίσω φρένο έχει αίσθηση, αλλά μόνο στις χαμηλότερες ταχύτητες. Στις ταχύτητες από 70 km/h περίπου και πάνω απλά το εμπιστεύεσαι σε συνδυασμό με το ABS του.
Στις μετρήσεις από ταχύτητα 90 km/h η Honda θα χρειαστεί 35,9 μέτρα για να σταματήσει, κι από τα 50 km/h, χρειάζεται 11,9 μέτρα για την ακινητοποίηση. Πολύ καλά νούμερα για “καθημερινή” μοτοσυκλέτα, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι στον μπροστινό τροχό δεν υπάρχουν δύο, αλλά ένας δίσκος.
Στο ταξίδι αυτό που θα ενοχλήσει άμεσα τους επιβαίνοντες είναι η παντελής έλλειψη προστασίας από τον αέρα από τα 140-150 km/h και πάνω, ενώ ο συνεπιβάτης που έχει στη διάθεσή του ένα μικρό κομμάτι σέλας θα αρχίσει σύντομα να διαμαρτύρεται, ειδικά λόγω του ότι τα πόδια του είναι σχετικά ψηλά τοποθετημένα στα μαρσπιέ.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Χωρίς να επιδεικνύει τίποτε σπουδαίο τεχνολογικά από πλευράς κατασκευής – αντίθετα κινείται απόλυτα πάνω στο συμβατικό δρόμο – η Honda CB500F αποδεικνύεται στην πράξη μια σπουδαία μοτοσυκλέτα μεσαίου κυβισμού. Είναι σεμνή σε υποσχέσεις μεν, αλλά ξεπερνάει κατά πολύ τις προσδοκίες στην πράξη. Προσαρμοσμένη στην εποχή που διανύουμε προσφέρει γνωστή αξιοπιστία, οικονομία χρήσης και συντήρησης, παράλληλα με εύκολη χρήση, φιλική απόδοση και λογικές επιδόσεις.
Ένας φιλικός δρομέας μεσαίων αποστάσεων, που ναι μεν δεν σπάει ρεκόρ, αλλά έχει πολύ ικανοποιητικές επιδόσεις, με έναν εξαιρετικό κινητήρα 47, απολύτως εκμεταλλεύσιμων, ίππων.
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ, ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
- Ο μάλλον μικρός πίνακας οργάνων περιλαμβάνει ψηφιακό ταχύμετρο και δυσδιάκριτο στροφόμετρο με μπάρες
- Βασικές οι πληροφορίες του: ταχύμετρο, στροφόμετρο, ολικός χιλιομετρητής, 2 μερικοί χιλιομετρητές, μέση και στιγμιαία κατανάλωση, ρολόι και βασικές ενδεικτικές λυχνίες. Οικονομικά τα πράγματα εδώ
- Η μανέτα του φρένου είναι ρυθμιζόμενη εύκολα, από περιστροφικό επιλογέα
- Κάτω από τη σέλα υπάρχει ένας μικρός χώρος για μικροπράγματα (κλειδαριά κ.λπ.)
- Υπάρχει κι ένα λουράκι στήριξης συνεπιβάτη στη σέλα (όπως παλιά)
- Καλή ορατότητα προσφέρουν οι καθρέφτες
- Ενοχλητική είναι η έλλειψη κεντρικού σταντ, ενώ το πλάγιο στάντ ανοίγει κάπως δύσκολα, αφού η φτέρνα περνάει πολύ κοντά στο μαρσπιέ
- Στον στάνταρ εξοπλισμό προσφέρεται το σύστημα immobiliser HISS της Honda
- Οι εργονομικοί διακόπτες της Honda είναι για άλλη μια φορά ανάποδοι όσον αφορά την κόρνα και τα φλας
- Μέση προς μέτρια είναι η κόρνα, ενώ καλά είναι τα φώτα και στις δυο σκάλες
ΥΠΕΡ
- Κινητήρας (ροπή, ελαστικότητα)
- Εύκολη χρήση
- Άνεση
- Μπροστινό φρένο
ΚΑΤΑ
- Θέση συνεπιβάτη
- Προστασία από τον αέρα
- Ελλειψη διπλού σταντ
- Βασικός εξοπλισμός