MotorBike.gr

SYM NH-T 200, Super Test: Το αναγκαίο… καλό

20/11/2022 Οδυσσέας Σολωμού Νίκος Παντελούς

Μικρός, ελβετικός σουγιάς

*Κυβισμός: 183 cc * Ιπποδύναμη: 18,4 ίπποι στις 8.500 rpm * Τελική: 131 km/h (πραγματική) *Βάρος: 152 kg (γεμάτο) * Τιμή: 2.795 ευρώ

Μικρό βάρος, ικανοποιητική ιπποδύναμη, εμφάνιση “της μόδας”, αξιόλογες επιδόσεις, κι όλα αυτά από μια γνωστή εταιρία του χώρου των δύο τροχών, ενώ παράλληλα η τιμή του είναι παραπάνω από συμφέρουσα. Αν δεν έχεις πολλές απαιτήσεις για κυβικά και εξεζητημένα σχήματα και οχήματα, δεν σου αρέσουν τα παπιά και τα σκούτερ, η απόλυτη εναλλακτική πρόταση-λύση είναι εδώ και λέγεται SYM NH-T 200.

Πόσα χρόνια έπρεπε να γκρινιάζουμε; Πόσα χρόνια έπρεπε να παρακαλάμε μέσα από έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ώστε να πείσουμε τις εταιρίες να μας προσφέρουν μια χρήσιμη, βολική και αποτελεσματική μοτοσυκλέτα κοντά στα 200 κυβικά;

Γιατί 200; Μα γιατί είναι ένας κυβισμός που γεφυρώνει δυο διαφορετικούς κόσμους: των 125 και των 250, κρατώντας από τον πρώτο το χαμηλό βάρος και από τον δεύτερο την υψηλότερη ιπποδύναμη και ροπή.

Μόνο η SYM φάνηκε να συμμερίζεται την άποψή μας και τώρα μας προσφέρει ένα “άριστο μοτοσυκλετάκι” που τα κάνει όλα… εύκολα, και ταυτόχρονα δεν ξηλώνει τις ραφές του πορτοφολιού ή της τσέπης σου, αφού ζητάει μόνο 2.795 για να το αποκτήσεις.

Ότι πρέπει να έχει ένα σωστό Adventure πάνω στο 200

Παρότι μικρό σε μέγεθος και κυβισμό, είναι ένα “καθαρόαιμο” street adventure που δεν έχει να ζηλέψει κάτι από τους μεγαλύτερους της ίδιας οικογενείας, αφού και εμφάνιση διαθέτει, και εξοπλισμό και “τα κάνει όλα”, μιας και μπορεί να κινηθεί σε χώμα, σε άσφαλτο, σε επαρχιακούς και εθνικούς δρόμους κι όλα αυτά χάρη στο πολύτιμο χαρακτηριστικό που λέγεται… χαμηλό βάρος.

Το “ανάλαφρης”, νεανικής εμφάνισης SYM NH-T 200 ανήκει στη νέα οικογένεια της ταϊβανέζικης SYM με τον κωδικό “NH”. To “T” δίπλα στο όνομά του πιθανά να σημαίνει “Trail”, μια κατηγορία μοτοσυκλετών του παρελθόντος που έγιναν αργότερα γνωστά στην Ελλάδα ως ψευδοεντούρο.

Προστατευτικά σίδερα και καρίνα κάτω από τον κινητήρα

Οι ασφάλτινες προδιαγραφές προδίδονται από τον 19άρη μπροστινό τροχό (17 πίσω), αν και για τους χωματόδρομους της Ελλάδας εμείς θα προτείναμε έναν μεγαλύτερης διαμέτρου, ακόμα και 21 ιντσών, αφού το 200 έχει φτιαχτεί για κίνηση επί παντός εδάφους.

Διαθέτει την απαραίτητη “περιπετειώδη” εμφάνιση, με το σήμα κατατεθέν “ρύγχος-μυτάκι” κάτω από τον προβολέα που θυμίζει “ψηλό φτερό”, πέρα από το χαμηλό φτερό που βρίσκεται κολλημένο πάνω στον μπροστινό τροχό.

Διέμβολη δαγκάνα – μέτρια αίσθηση φρεναρίσματος

Φέρινγκ, πλαϊνά τμήματα αυτού, ντεπόζιτο, σέλα και πλαϊνά καπάκια της μοτοσυκλέτας ενσωματώνονται περίτεχνα, δημιουργώντας μια ροή στη γραμμή του συνόλου και ο ασημί-γκρι-μαύρος συνδυασμός (urban camo) που οδηγήσαμε φαίνεται πολύ ταιριαστός, κάνοντάς το όχι μόνο αποδεκτό, αλλά αρεστό στον κόσμο.

“Πάνω-κάτω” προβολέας LED

Πολύ ικανοποιητική για τα χρήματα που καλείται κάποιος να πληρώσει είναι η ποιότητα κατασκευής, με λίγα είναι αλήθεια σημεία-εξαρτήματα να ενοχλούν κάπως το μάτι: όπως, για παράδειγμα, το μεγάλο λεβιέ ταχυτήτων, αλλά ιδιαίτερα του πεντάλ του πίσω φρένου (που συγχρόνως είναι και για κάποιο λόγο χρωμιωμένο) και οι σιδερένιες, επίσης χρωμιωμένες ζάντες.

Urban Camo – “καμουφλάζ”

Υπάρχει όμως και εξτρά εξοπλισμός πάνω στο ΝΗ-Τ 200, όπως καρίνα κάτω από τον κινητήρα, καθώς και προστατευτικά σίδερα στα πλάγιά του, τάπα βενζίνης αεροπορικού τύπου, παροχή USB, πλάγιο και κεντρικό σταντ, οθόνη οργάνων LCD, φωτιστικά σώματα Full LED με διαιρούμενο προβολέα μπροστά “πάνω-κάτω”.

Στο δρόμο

Οι διαστάσεις του SYM ΝΗ-Τ 200 είναι περιορισμένες και αυτό δημιουργεί μια πολύ ευχάριστη αίσθηση στον αναβάτη όπως και δυο ακόμα χαρακτηριστικά του: η ελαφριά αίσθηση του συνόλου και η ευελιξία του.

Ο αναβάτης κάθεται με τον κορμό όρθιο, καθώς το λεπτό σωληνωτό τιμόνι σηκώνεται ιδιαίτερα ψηλά και έρχεται κοντά στο σώμα, τη στιγμή που τα μαλακά του μόρια έχουν σφηνώσει στην σέλα, η οποία είναι “βαθιά” και προσφέρει πολύ καλή στήριξη.

Ο περιορισμός της θέσης που κάθεται ο αναβάτης και η αδυναμία να μετακινηθεί έστω και λίγο μπροστά ή πίσω θα τον κουράσει όταν βγει στον… πηγαιμό για το ταξίδι, αλλά καθόλου μέσα στην πόλη.

Μάλλον οι πιο μικρόσωμοι – κάτω του 1.70μ. – θα βολευτούν στη θέση οδήγησης του ΝΗ-Τ, ενώ οι πιο μεγαλόσωμοι πρέπει να ψάξουν για διαφορετικού ύψους και γωνιών τιμόνι για να φέρουν την θέση οδήγησης στα μέτρα τους. Το ύψος της σέλας είναι μικρό βεβαίως, κάτι που ευχαριστεί τους πάντες, ανεξαρτήτως ύψους.

Πέρα από το πλάγιο, υπάρχει και κεντρικό στάντ!

Αρκετά καλά κάθεται και ο συνεπιβάτης, που διαθέτει ένα ικανοποιητικό μέγεθος σέλας, αναδιπλούμενα – αλλά ψηλά τοποθετημένα – αλουμινένια μπαρσπιέ και χειρολαβές.

Ευχάριστο γεγονός για τον συνεπιβάτη είναι ότι η εξάτμιση που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά, περνάει χαμηλά και είναι διαγώνια τοποθετημένη κι έτσι δεν βρίσκεται κοντά στο πόδι του, όπου θα τον ενοχλούσε η ζέστη που εκπέμπει.

Όμορφη είναι η εικόνα που βλέπει ο αναβάτης, με ένα μυτερό μπροστινό τμήμα, μια μίνι φιμέ ζελατίνα και ένα αρκετά πλήρες ψηφιακό όργανο, όλα χαμηλά τοποθετημένα, επιτρέποντάς του έτσι να οδηγεί πολύ άνετα μέσα στην πόλη.

Η θέση της παροχής ρεύματος πίσω από τον λαιμό του τιμονιού μπορεί να μην είναι κομψή είναι όμως πολύ καίρια τοποθετημένη και χρήσιμη για τη φόρτιση κινητού, GPS κ.λπ.

Μαζεμένων διαστάσεων το LCD όργανο

“Χωνευτή” τάπα ρεζερβουάρ

Ένας γνωστός κινητήρας ζει κάτω από τα πόδια του αναβάτη. Πρόκειται για τον μονοκύλινδρο, υγρόψυκτο 183 κυβικών εκατοστών με τις 4 βαλβίδες που κινεί και το best seller μεγάλο παπί SYM VF 185, ο οποίος τόση “φασαρία” έχει κάνει στην ελληνική αγορά με την απόδοσή του.

Έχει ψεκασμό στην τροφοδοσία, κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων, η απόδοσή του φτάνει τους 18,4 ίππους στις 8.500 rpm και η ροπή στα 1,57kgm στις 7.500rpm.

Εξαιρετικών επιδόσεων, ο κινητήρας αποτελεί την πιο ευχάριστη νότα πάνω στο SYM ΝΗ-Τ 200, αφού έχει ζωντάνια και δύναμη και γεμίζει τις σχέσεις του με το κοντέρ να δείχνει 40-60-90-115-130 km/h ανά σχέση και την 6η να “πιάνει 131 πραγματικά km/h.

Κιβώτιο και συμπλέκτης κινούνται σε λογικά όρια σκληρότητας και λειτουργίας και οι κραδασμοί που εμφανίζονται είναι λίγοι, τη στιγμή που εντυπωσιακά καλός είναι ο ψεκασμός, ο οποίος δεν αφήνει κανένα παράπονο ανεξαρτήτως στροφών και ταχύτητας.

Σε συνθήκες “ψιλο-καύσωνα” κοντά στους 32-37 βαθμούς Κελσίου, το βεντιλατέρ άναβε μέσα στην πόλη αρκετά συχνά και έχουμε τη γνώμη ότι ένα μεγαλύτερο ψυγείο θα βοηθούσε την κατάσταση.

Αρκετά καλή σέλα, που ήθελε λίγο παραπάνω μήκος για τον αναβάτη

Η κατανάλωση του 200αριού κυμαίνεται μεταξύ 3,2 και 3,6 λίτρων στα 100 χιλιόμετρα, αναλόγως της οδήγησης, άρα με μέση κατανάλωση 3,4 λίτρων υπολογίζουμε μια αυτονομία άνω των 320 χιλιομέτρων, μιας και το ρεζερβουάρ χωράει 11 λίτρα.

Οι αναρτήσεις, σε συνεργασία με το πλαίσιο που είναι σωληνωτό, περιμετρικό, τύπου χωροδικτύωμα (με κρεμαστό κινητήρα) και το βάρος που δεν ξεπερνάει τα 152 κιλά (πλήρες υγρών) δημιουργούν ένα σύνολο που έχει καλό κράτημα.

Το γνωστό “ρύγχος” των Adventure υπάρχει και εδώ

Διαγώνια τοποθετημένη είναι η εξάτμιση

Το συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι, με καλάμια διαμέτρου 37mm και διαδρομή 140mm μπροστά, έχει προοδευτικότητα και αρκετά μαλακή λειτουργία, ενώ το μονό αμορτισέρ που εδράζεται σε συνδέσμους στο ψαλίδι, προσφέρει προοδευτικότητα στην λειτουργία του. Η διαδρομή του φτάνει τα 130mm και είναι πιο σκληρό στη λειτουργία του απ’ ό,τι το πιρούνι.

Το τιμόνι του 200 είναι αρκετά βαρύ και ακριβές, και το μόνο του πρόβλημα είναι ότι έχει μεγάλη ακτίνα στροφής δεξιά-αριστερά, κάτι που θα δυσκολέψει κάποιες μανούβρες μέσα στην κίνηση της πόλης.

Tα φρένα είναι δισκόφρενα τύπου μαργαρίτα με ABS μπροστά και πίσω: ένας δίσκος 288mm μπροστά με δαγκάνα δύο εμβόλων και ένας 222mm πίσω.

Αμφότερα δεν έχουν την απαιτούμενη αίσθηση στην αρχή της διαδρομής της μανέτας και του πεντάλ αντίστοιχα, αλλά έχουν αρκετή δύναμη και είναι αποτελεσματικά.

Το λεβιέ ταχυτήτων είναι μακρύ και διαθέτει συνδέσμους

Τα λάστιχα είναι διπλής χρήσης και φαίνεται στη χάραξή τους, έχουν διαστάσεις 100/90-19 και 130/80-17 μπροστά και πίσω αντίστοιχα, είναι κατασκευής CST και η απόδοσή τους κρίνεται ικανοποιητική, ενώ στις μεγάλες απαιτήσεις δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα. Δεν είναι όμως για άμεση αντικατάσταση αν ο αναβάτης δεν έχει την απαίτηση να τα πιέζει σε καθημερινή βάση.

Τελικά

Τo SYM NH-Τ 200 προσφέρει ένα σύνολο “πραγμάτων” και επιδόσεων που ξεπερνούν κατά πολύ την τιμή των 2.795 ευρώ που κοστίζει. Αυτό σημαίνει ότι αν το προτιμήσει κάποιος θα πάρει πολύ περισσότερα απ’ όσα θα δώσει.

Μοτοσυκλέτα κάτω από τα 2.800 ευρώ; Αδιανόητο μέχρι πριν από μερικά χρόνια, αλλά και σήμερα επίσης, μιας και σε αυτή την περιοχή τιμής παίζουν μόνο παπιά και σκούτερ.

Εύκολο και ελαφρύ σε αίσθηση μέσα στην πόλη, θα αποδειχθεί ένας χρήσιμος φίλος στην καθημερινή μετακίνηση. Μπορεί να μεταφέρει με ικανοποιητικά και δεύτερο άτομο, μπορεί να κινηθεί στο χώμα, αφήνοντας (όσο του επιτρέπουν οι διαδρομές των αναρτήσεων) τον αναβάτη να χαρεί λίγο παιχνίδι και μπορεί να ταξιδέψει στα 100-110 km/h τον φιλόδοξο ταξιδευτή ή αυτόν που θέλει να τα κάνει όλα με μια μικρή μοτοσυκλέτα.

Για αυτό το λόγο βάλαμε τίτλο στο άρθρο της δοκιμής μας το “ελβετικός σουγιάς”:  επειδή το συμπαθητικό αυτό 200άρι τα κάνει όλα –  ίσως όχι τέλεια, αλλά… όλα. Κι αυτό το τελευταίο είναι κάτι που – απ’ ό,τι δείχνουν και οι πρόσφατες πωλήσεις στην Ελλάδα, “κορονοϊός-ξεκορονοϊός” – ο κόσμος το έχει πάρει είδηση και αρχίζει να το προτιμά.

Λεπτομέρειες και Παρατηρήσεις

 • Οι ζάντες είναι σιδερένιες και χρωμιωμένες. Σιδερένιο είναι και το ορθογωνικής διατομής ψαλίδι
 • Το ΝΗ-Τ 200 διατίθεται σε 3 χρωματισμούς: Μαύρο, Άσπρο-μαύρο και Κόκκινο-μαύρο.
 • Μικροί και “ντηζαϊνάτοι” είναι οι καθρέφτες.
 • Κλασικοί είναι οι διακόπτες και καλής λειτουργίας
 • Υπάρχει πλάγιο σταντ, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι υπάρχει και διπλό σταντ που είναι πολύ χρήσιμο σε πολλές περιπτώσεις
 • Τα κάγκελα προστασίας του κινητήρα είναι μια εξτρά πολυτέλεια που προσφέρει το 200.
 • Για λόγους αισθητικής το τελικό εξάτμισης θα το θέλαμε λίγο πιο ψηλά.
 • Παρότι είναι μικρός ο προβολέας η έντασή του είναι καλή.
 • Η σέλα ξεκλειδώνει από κλειδαριά που βρίσκεται στο αριστερό πλαϊνό καπάκι.

ΥΠΕΡ

 • Τιμή
 • Εύχρηστο, χρήσιμο
 • Ζωντάνια κινητήρα
 • Εξοπλισμός

ΚΑΤΑ

 • Κόψιμο τιμονιού
 • Αίσθηση φρένων
 • Λάστιχα

SYM NH-T 200, ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Γενικά
Τύπος NH-T 200
Κατηγορία ADVENTURE
Έτος 2019-2023
Τιμή 2.995 €
Κατασκευαστής SYM SanYang Motor
Αντιπρόσωπος ΓΚΟΡΓΚΟΛΗΣ Α.Ε. Αθήνα : Θησέως 309, τηλ. 210 9403880, Υπόλ. Ελλάδα : τηλ. 24310 56101
Κινητήρας
Τύπος Τετράχρονος, Μονοκύλινδρος, Υγρόψυκτος
Διάταξη / Κυβισμός - / 183 cc
Διάμετρος επί διαδρομή
Εκκεντροφόροι / Βαλβίδες στον κύλινδρο SOHC / 4 βαλβίδες στον κύλινδρο
Ιπποδύναμη 18.4 ίπποι στις 8.500rpm
Ροπή 15.7 Nm στις 7.500rpm
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Σχέσεις ταχυτήτων 6
Συμπλέκτης / Λειτουργία Υγρός Πολύδισκος / Συρματόσχοινο
Πρωτεύουσα μετάδοση Με γρανάζια
Τελική μετάδοση Με αλυσίδα
Πλαίσιο
Τύπος πλαισίου Χωροδικτύωμα από ατσάλι
Αναρτήσεις
Μπροστά (Τύπος - Διαδρομή) Συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι - 140 mm
Ρυθμίσεις Καμία
Πίσω (Τύπος - Διαδρομή) Ένα Αμορτισέρ - 130 mm
Ρυθμίσεις Προφόρτιση
Φρένα
Μπροστά (Τύπος - Διάμετρος) Δισκόφρενο - 288 mm
Δαγκάνα Ενός εμβόλου με ΑBS
Πίσω (Τύπος - Διάμετρος) Δισκόφρενο - 222 mm
Δαγκάνα Ενός εμβόλου με ΑBS
Τροχοί
Μπροστά (Διάμετρος - Ελαστικό) 19 " - 100/90
Πίσω (Διάμετρος - Ελαστικό) 17 - 130/80
Διαστάσεις - Βάρος
Μήκος 2.068 mm
Πλάτος 860 mm
Ύψος 1.195 mm
Μεταξόνιο 1.405 mm
Ύψος Σέλας 812mm
Ρεζερβουάρ 11,0 l.
Βάρος 152 Kg

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!