Το φριχτό σχήμα μιας ενδιαφέρουσας ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας…
Πρωτακούσαμε για αυτή τη μοτοσυκλέτα, την Davinci DC 100, το 2021, και όταν την αντικρίσαμε μιλήσαμε για ιεροσυλία, όχι μόνο στο όνομα του ΝταΒίντσι, αλλά και της σχεδίασης της μοτοσυκλέτας. Πίσω, όμως, από αυτό το ογκώδες “πράγμα” κρύβεται μπόλικη τεχνολογία.
Πόσο λάθος μπορεί να κάνει ένας βιομηχανικός σχεδιαστής που καταστρέφει όλες τις ακμές, καμπύλες και κομψές γωνίες ενός ρεζερβουάρ και ενός κινητήρα για να τα αντικαταστήσει με ένα πολύπλευρο… άθλιο, ογκώδες κουτί; Κατά τ’ άλλα, η DC 100 είναι γεμάτη τεχνολογία αιχμής.
Η Davinci είναι μια κινεζική εταιρία που ιδρύθηκε από το Πανεπιστήμιο Tsinghua, στο Πεκίνο, το 2013, με στόχο την ανάπτυξη ρομποτικών οχημάτων. Όλα καλά μέχρι εδώ, καλό τους ταξίδι, αλλά…
Ο δηλωμένος στόχος της Davinci Motor ήταν όμως παράλληλα να δημιουργήσει μια “χαρούμενη και αβίαστη εμπειρία οδήγησης” σε δύο τροχούς – όπως δήλωνε – και γι’ αυτό το λόγο ένα εργοστάσιο κατασκευάστηκε (!) στο Zibo της Κίνας και άρχισε να λειτουργεί τον Αύγουστο του 2022.
Μερικούς μήνες αργότερα, στην EICMA του 2022, η Davinci Motor παρουσιάστηκε στο ευρύ κοινό με το DC 100, ενώ λίγο πιο μετά ακολούθησε το DC Classic, μια εναλλακτική έκδοση με πιο «κλασική» μορφή, ας πούμε, που όμως ήταν ακόμα πιο άσχημη και άκομψη όπως θα δείτε στην παρακάτω φωτογραφία.
Μιλάμε πάντα για 100% ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες, έτσι;
Εκτός από την τεχνολογία που κουβαλάει πάνω της η DC, όπως συστήματα αυτόνομης πέδησης και υποβοήθησης του οδηγού και αυτόματης ισορρόπησης, διαθέτει μια απόδοση που, τουλάχιστον στα χαρτιά, φαίνεται τερατώδης.
Η μοτοσυκλέτα έχει μέγιστη ροπή 850 Nm (!) και φτάνει τα 100 km/h σε 2,9 δευτερόλεπτα. Η μέγιστη ταχύτητα είναι 200 km/h. Αλλά αυτό που τραβάει τη μεγαλύτερη προσοχή είναι το επίπεδο τεχνολογίας που σκοπεύει να παρουσιάσει η Davinci.
Το DC100 έχει περισσότερα από 1.000 τσιπ και 200 αισθητήρες (όπως τα μοντέρνα αυτοκίνητα) ικανούς να παρακολουθούν και να αναλύουν σχεδόν όλες τις πληροφορίες για τη μοτοσυκλέτα, από την μπαταρία μέχρι τον κινητήρα, αλλά και τη γωνία κλίσης και τις συνθήκες του δρόμου και να διαχειρίζονται όχι μόνο την ισχύ του κινητήρα, αλλά και το ABS, το TCS και ένα προηγμένο CBS που καθορίζει αυτόνομα τον τρόπο κατανομής της πέδησης.
Κατά την οδήγηση, ο εγκέφαλος της μοτοσυκλέτας συνδυάζει αυτά τα δεδομένα για να ελέγξει με ακρίβεια την ισχύ του κινητήρα και να εξασφαλίσει τη βέλτιστη απόδοση για τις εκάστοτε συνθήκες. Όλα αυτά θα πρέπει να κάνουν την οδηγική εμπειρία όχι μόνο ευκολότερη, αλλά και – ελπίζουμε – ασφαλέστερη.
Δεν υπάρχουν μανέτα συμπλέκτη ή λεβιέ κιβωτίου ταχυτήτων και τα πάντα ελέγχονται από το τιμόνι, στο οποίο βρίσκουμε τις μανέτες των φρένων, ενώ ένα άλλο αξιοπερίεργο είναι ο πίνακας οργάνων, ο οποίος είναι το smartphone του αναβάτη (έξυπνο κι αυτό).
Τοποθετείται στη βάση ασύρματης φόρτισης και, χρησιμοποιώντας Bluetooth και NFC, μπορεί να επικοινωνήσει με τη μοτοσυκλέτα και να την εκκινήσει σαν κλειδί.
Στη συνέχεια, εναπόκειται στον πελάτη να αποφασίσει αν θέλει να αγοράσει ένα ακριβό ή φθηνό smartphone. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε πάντα μαζί μας όλα τα δεδομένα του “οχήματος”, ακόμα και όταν το αφήνουμε σταθμευμένο.
Δύο χρόνια μετά το επίσημο ντεμπούτο του DC100, φέτος η Davinci θα παραστεί στην EICMA 2024 στο Μιλάνο και η μοτοσυκλέτα θα είναι διαθέσιμη για παραγγελία από τον Δεκέμβριο. Α, ναι να μην ξεχάσουμε ότι η τιμή του ξεκινά από τις 101.000 ευρώ.
Και φτηνό και όμορφο που λένε…