Το ραντάρ θα κρύβεται μέσα στον προβολέα, χωρίς να χαλάει την ρετρό εικόνα της μούρης των Indian
Τα ραντάρ αποτελούν το νέο σύστημα ασφαλείας στον κόσμο της μοτοσυκλέτας και όλο και περισσότεροι κατασκευαστές τα υιοθετούν.
Οι δυνατότητές τους είναι πολλές, όμως η εικόνα τους μπορεί να ξενίσει, ειδικά σε πιο κλασικές μοτοσυκλέτες, που μένουν πιστές στα ρετρό εμφανισιακά πρότυπα.
Η Indian φαίνεται πως δουλεύει αθόρυβα πάνω στην υιοθέτηση συστήματος ραντάρ για adaptive cruise control εδώ και περίπου πέντε χρόνια, όμως, σε αντίθεση με ανταγωνιστές της που έχουν ήδη παρουσιάσει ανάλογες λύσεις στην αγορά, η αμερικανική εταιρία δεν έχει φέρει ακόμα τη δική της εκδοχή στην παραγωγή.
Ο λόγος πιθανότατα δεν είναι οι τεχνικές δυσκολίες αλλά το ζήτημα της εμφάνισης, αφού για τα μεγάλα cruiser το στυλ παίζει καθοριστικό ρόλο και η τοποθέτηση ενός «ξένου» και άχαρου αισθητήρα μπροστά από τον προβολέα θα ήταν μάλλον αποτρεπτική για το κοινό τους.
Μια νέα πατέντα δείχνει ότι η Indian επιχειρεί να δώσει λύση στο πρόβλημα, ενσωματώνοντας το ραντάρ μέσα στον ίδιο τον προβολέα.
Το σχέδιο περιγράφει ένα φωτιστικό σώμα που ταιριάζει στις υπάρχουσες θέσεις των Chieftain, Challenger, Pursuit και Roadmaster, κρατώντας το γνώριμο κυκλικό σχήμα, αλλά χωρίζεται σε δύο τμήματα.
Στο πάνω, σε σχήμα μισοφέγγαρου, φιλοξενείται το LED φως, ενώ στο κάτω μικρότερο κομμάτι τοποθετείται ο ραντάρ αισθητήρας.
Η λογική είναι ξεκάθαρη: χάρη στην εξέλιξη των LED, οι προβολείς μπορούν να γίνουν μικρότεροι και πιο εύκολα διαμορφώσιμοι, ενώ τα ραντάρ έχουν επίσης μικρύνει σε μέγεθος, αφήνοντας χώρο πίσω από το γυαλί ή το πλαστικό του προβολέα – υλικά από τα οποία τα κύματα ραντάρ περνούν χωρίς εμπόδιο, αρκεί να μην υπάρχει μεταλλική επίστρωση.
Η λύση της Indian δείχνει να εκμεταλλεύεται στο έπακρο αυτή τη δυνατότητα, τοποθετώντας τον αισθητήρα σε μια επιφάνεια αρκετά μεγάλη, επίπεδη και σχεδόν κάθετη ώστε να μην επηρεάζει τη λειτουργία του.
Αντίστοιχα συστήματα έχουν ήδη παρουσιαστεί από ανταγωνιστές όπως η BMW με τα R 18 Transcontinental και Bagger, εκεί όμως ο αισθητήρας μπαίνει σε εμφανές κουτί πάνω από τον προβολέα, κάτι που οι σχεδιαστές της Indian προφανώς ήθελαν να αποφύγουν.
Μέχρι στιγμής η εταιρία έχει υιοθετήσει μόνο πίσω ραντάρ, για έλεγχο τυφλής γωνίας και προειδοποίηση κινδύνου σύγκρουσης από πίσω.
Οι πατέντες όμως για εμπρόσθια χρήση υπάρχουν εδώ και χρόνια και αποκαλύπτουν ότι η Indian δεν περιορίζεται στην απλή εκδοχή του adaptive cruise control, αλλά αναπτύσσει πιο εξελιγμένα συστήματα που συνδυάζουν κάμερες και ραντάρ ώστε να αναγνωρίζουν τη θέση της μοτοσυκλέτας στη λωρίδα ή να επιτρέπουν την κίνηση σε σχηματισμό χωρίς άσκοπες ειδοποιήσεις.
Το επόμενο βήμα που βλέπουμε ήδη από άλλες εταιρίες είναι ο συνδυασμός του ραντάρ με ημιαυτόματα κιβώτια ταχυτήτων, δίνοντας τη δυνατότητα στη μοτοσυκλέτα να διατηρεί την ταχύτητά της, να φρενάρει και να επιταχύνει μόνη της σε ευρύτερο φάσμα ταχυτήτων, αλλά και να αλλάζει σχέσεις χωρίς την παρέμβαση του αναβάτη.
Η Indian δεν διαθέτει ακόμη κάτι αντίστοιχο, ωστόσο η λογική συνέχεια μετά την εισαγωγή εμπρόσθιου ραντάρ θα ήταν να εξετάσει και αυτή την κατεύθυνση.
Το σίγουρο είναι ότι η μάχη της τεχνολογίας στα μεγάλα cruiser έχει περάσει σε νέα φάση, με την Indian να προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις απαιτήσεις της σύγχρονης ασφάλειας και στη διατήρηση της παραδοσιακής αισθητικής που περιμένουν οι πελάτες της.