Νέα πατέντα από την Kymco για αεροδυναμικά φτερά που θα αλλάζουν κλίση ανάλογα με τις συνθήκες!
Από την πρώτη στιγμή που ο άνθρωπος κατάφερε να πετάξει, οι σχεδιαστές αεροπλάνων χρησιμοποιούν κινούμενα πτερύγια στα φτερά των κατασκευών τους, τα οποία μπορούν να χειριστούν ουσιαστικά την ροή του αέρα και να κατευθύνουν το αεροπλάνο, προς τα πάνω ή προς τα κάτω.
Στις μοτοσυκλέτες, τα αεροδυναμικά βοηθήματα με την μορφή μικρών “φτερών” (όπως καταχρηστικά αποκαλούνται) έχουν γίνει πολύ δημοφιλή τα τελευταία χρόνια, με την υιοθέτησή τους στα MotoGP να δείχνει ξεκάθαρα τα οφέλη τους.
Πράγματι αν κάποιος παρακολουθεί τα τελευταία χρόνια τους κορυφαίους αναβάτες και ομάδες θα παρατηρήσει ότι η κουβέντα κάθε χειμώνα (όπου πραγματοποιούνται οι δοκιμές με τις μοτοσυκλέτες της επόμενης χρονιάς) πολλές φορές στρέφεται περισσότερο γύρω από τα αεροδυναμικά αυτά βοηθήματα παρά γύρω από τους κινητήρες για παράδειγμα.
Πολλές τεχνολογίες από τα MotoGP περνάνε και στις μοτοσυκλέτες δρόμου και ενώ τα “φτεράκια” εκεί είναι σταθερά (άλλωστε απαγορεύεται από τον κανονισμό να κινούνται), έχουμε ήδη δει μερικές προσπάθειες για φτερά τα οποία θα έχουν έναν βαθμό κινητικότητας, είτε μέσω χειρισμών του αναβάτη είτε αυτόματα.
Η BMW και η Honda έχουν ήδη πειραματιστεί προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ η Bimota αναφέρει ότι έχει ηλεκτρονικά κινούμενα φτεράκια στην KB998 Rimini, την αγωνιστική της μοτοσυκλέτα για τα Superbikes, χωρίς όμως να έχει ποτέ αναφερθεί με περισσότερες λεπτομέρειες στο θέμα.
Τώρα όμως έχουμε στα χέρια μας μια κατάθεση διπλώματος ευρεσιτεχνίας (πατέντα) από την Kymco, στην οποία εμφανίζονται αεροδυναμικά βοηθήματα τα οποία θα κινούνται, αλλάζοντας γωνία αυτόματα (ή μετά από ενέργεια του αναβάτη) ανάλογα με τις συνθήκες.
Ποιά είναι όμως τα οφέλη από ένα κινούμενο φτερό;
Για να το απαντήσουμε αυτό θα πρέπει πρώτα να αναφέρουμε τα γενικά οφέλη τέτοιων αεροδυναμικών βοηθημάτων στις μοτοσυκλέτες. Ένας πολύ βασικός ρόλος αυτών των φτερών είναι να δημιουργούν αρνητική άντωση (Downforce) η οποία λειτουργεί ως αντισούζα (Anti-Wheelie), κρατώντας τον μπροστινό τροχό στο έδαφος στις απότομες επιταχύνσεις, χωρίς να είναι απαραίτητο να επέμβει κάποιο ηλεκτρονικό σύστημα το οποία θα κόψει στιγμιαία τον ψεκασμό.
Έτσι μπορείς να επιταχύνεις πιο έντονα στην έξοδο της στροφής ανοίγοντας περισσότερο το γκάζι χωρίς να χάνεις καθόλου απόδοση και χωρίς να σηκώνεται ο μπροστινός τροχός.
Τα ίδια αυτά φτερά όμως που τόσο βοηθάνε σε αυτή την κατάσταση γίνονται εμπόδιο όταν βρίσκεσαι σε ευθείες και η ταχύτητα ανεβαίνει.
Σε αυτή την περίπτωση, η μάζα τους που δημιουργούσε την αρνητική άντωση φέρνει τώρα περισσότερη αντίσταση στον αέρα που χτυπά από μπροστά τη μοτοσυκλέτα, μειώνοντας έτσι την επιτάχυνση και την τελική ταχύτητα που η μοτοσυκλέτα μπορεί να πιάσει.
Η Kymco λοιπόν έχει βρει την λύση σε αυτό και αναπτύσσει ένα ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο “διορθώνει” την κλίση των φτερών ανάλογα με τις πληροφορίες που λαμβάνει ο εγκέφαλος της μοτοσυκλέτας.
Όταν ο μπροστινός τροχός πάει να σηκωθεί, τα φτερά κινούνται ώστε να μεγαλώσουν την γωνία τους σε σχέση με τον οριζόντιο άξονα της μοτοσυκλέτας (ουσιαστικά κατεβάζουν την μύτη τους προς τα κάτω), δημιουργώντας την αρνητική άντωση που χρειάζεται.
Όταν όμως η μοτοσυκλέτα σταθεροποιείται ή ο μπροστινός τροχός δεν έχει την τάση να σηκωθεί, τότε η γωνία αμβλύνεται, δηλαδή τα φτερά έρχονται σε μια ευθεία με τον οριζόντιο άξονα της μοτοσυκλέτας, δίνοντας όσο το δυνατόν μικρότερη επιφάνεια στον εισερχόμενο αέρα και δημιουργούν μικρότερη αντίσταση.
Έτσι ο αναβάτης παίρνει το “καλύτερο και στις δύο περιπτώσεις”, καθώς απολαμβάνει τα θετικά στοιχεία της αρνητικής άντωσης χωρίς τα μειονεκτήματα της αντίστασης αέρα.
Το πιο πιθανό είναι να δούμε αυτό το νέο σύστημα της Kymco στην ηλεκτρική μοτοσυκλέτα της (σε συνεργασία με την LiveWire), το πρωτότυπο της οποίας παρουσιάστηκε στην EICMA του 2024 στο Μιλάνο.
Όμως άπαξ και αυτό το σύστημα αποδείξει την αξία του στην πράξη, όλο και περισσότερες μοτοσυκλέτες επιδόσεων θα το υιοθετήσουν, δίνοντάς μας δυνατότερες αλλά και ασφαλέστερες μοτοσυκλέτες.