MotorBike.gr

MOTO GYMKHANA: Ένα άγνωστο μοτο-άθλημα

17/12/2018

Επιδεικνύοντας ικανότητες ανάμεσα σε κώνους!

Τι είναι η “τζιμκάνα”; Ποιος να ξέρει; Άθλημα με μοτοσυκλέτα είναι που την πρώτη φορά που την παρακολουθείς μένεις με ανοικτό το στόμα. Πως το κάνουν αυτό το πράγμα Ιάπωνες, Άγγλοι, Γάλλοι… Πορτογάλοι; Διαβάστε παρακάτω.

Καταρχήν είναι άγνωστο ποιος εφηύρε αυτό το περίεργο άθλημα-δοκιμασία, με μοτοσυκλετιστές που ελίσσονται σαν τα χέλια γύρω από δύσκολες διαδρομές-διαδρόμους που φτιάχνονται με πλαστικούς κώνους.

Το σίγουρο είναι ότι ξεκίνησε από την Ιαπωνία, ενώ η πιο αξιόπιστη πηγή αναφέρει ότι ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ’60 από ντήλερ εταιριών που προσπαθούσαν να πουλήσουν τις μοτοσυκλέτες τους, αλλά και να εκπαιδεύσουν τους πελάτες τους μέσα σε άδεια πάρκινγκ.

Η Motorcycle Gymkhana όπως είναι το επίσημο όνομά της είναι μια δοκιμασία με χρονόμετρο, στην οποία οι αναβάτες ανταγωνίζονται στη δεξιοτεχνία τους, προσπαθώντας να εκτελέσουν στο συντομότερο χρονικό διάστημα μια διαδρομή που ορίζεται από τους κώνους ή άλλα εμπόδια.

Το άθλημα είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ιαπωνία, απ’ όπου είχαμε δημοσιεύσει στο παρελθόν ένα άρθρο-αφιέρωμα (πατήστε εδώ) από αγώνες Gymkhana μεταξύ αστυνομικών.
Οι διαγωνιζόμενοι πρώτα περπατούν τη διαδρομή για να εξοικειωθούν με τα εμπόδια και να δουν από κοντά τις δυσκολίες της διαδρομής που είναι κάθε φορά διαφορετική και κάποιων σημείων, όπως για παράδειγμα ένα δύσκολο “κλείσιμο” στροφής ή ένα στένεμα του διαδρόμου.

Μετά οι συμμετέχοντες βγαίνουν ένας-ένας με προκαθορισμένη σειρά, κάνουν μια χρονομετρημένη προσπάθεια το πρωί και μια το απόγευμα της ίδιας μέρας, με τον ταχύτερο γύρο να μετράει στην κατάταξη.

Πέρα από την εξελιγμένη τεχνική για την εκτέλεση της Moto Gymkhana απαιτείται γυμνασμένο σώμα, ικανότητα, γνώση και εμπειρία στην οδήγηση μοτοσικλέτας. Εξελιγμένη είναι η τεχνική της επιτάχυνσης, του φρεναρίσματος, της αλλαγής πορείας, της μεταφοράς βάρους αναβάτη και μοτοσυκλέτας, αλλά και του συντονισμού στις κινήσεις, που θυμίζουν καλοκουρδισμένη μηχανή.

Υψηλή πρέπει να είναι και η συνολική αντίληψη του χώρου και των αποστάσεων, της πορείας, ενώ να επιλέγονται με ακρίβεια εκατοστού οι πιο αποτελεσματικές αγωνιστικές γραμμές.

Το άθλημα είναι ανοικτό σε όλους τους αναβάτες, ακόμα και σε αρχάριους, λόγω του ότι δεν απαιτείται ιδιαίτερη μοτοσυκλέτα – μπορεί να συμμετέχει κάποιος με ότι έχει – και ο εξοπλισμός είναι “λογικός”.

Συνήθως χρησιμοποιούνται μοτοσυκλέτες δρόμου – και μάλιστα όχι απαραίτητα ελαφριές – αφού και βαρύτερες πηγαίνουν πολύ καλά, όπως θα δείτε στα βίντεο που ακολουθούν.

Οι μοτοσυκλέτες χρησιμοποιούν συνήθως μόνο την πρώτη και τη δεύτερη ταχύτητα, λόγω των του ότι οι κώνοι και η διαδρομή δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη μεγαλύτερων ταχυτήτων, ενώ οι διαδρομές είναι πολύ εύκολο να στηθούν σε ένα πάρκινγκ σούπερ μάρκετ για παράδειγμα… όταν αυτό δεν δουλεύει βεβαίως.

Υπάρχουν και κάποια πρωταθλήματα Moto Gymkhana ανά τον κόσμο και φυσικά προτείνουμε το άθλημα και για την Ελλάδα, μιας και χρειάζεται ελάχιστα πράγματα για να διοργανωθεί, ενώ είναι εντυπωσιακό για τον κόσμο που μπορεί μάλιστα να το παρακολουθεί από κοντά. Παράλληλα είναι ασφαλές λόγω των χαμηλών ταχυτήτων που αναπτύσσουν οι μοτοσυκλέτες. Ακούγεται ιδανικό…

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!