MotorBike.gr

ΑΠΕΡΓΙΑ: Την Πέμπτη 25 Απριλίου δεν θα ‘χει Delivery…

23/05/2017

Δίτροχα, λογικά αιτήματα

Για μεθαύριο, ημέρα Πέμπτη 25 Απριλίου 2017 οι διανομείς-delivery, οι εξωτερικοί και οι κούριερ έχουν κηρύξει απεργία, με το σωματείο “Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου” να καλεί σε συγκέντρωση και μοτοπορεία στις 11.00 το πρωί στο Πεδίο του Άρεως στην Αθήνα.

Πρόκειται για όλους αυτούς τους συνάδελφους δικυκλιστές που κινούνται γύρω μας, δίπλα μας μέρα-νύχτα, χειμώνα-καλοκαίρι μεταφέροντας σχεδόν “τα πάντα”, από γρήγορο φαγητό, φακέλους, πακέτα, μέχρι ότι μπορεί να φανταστεί κανείς.

Τρία θανατηφόρα ατυχήματα διανομέων ήταν ο φόρος που πλήρωσε πρόσφατα το απαιτητικό και επικίνδυνο αυτό επάγγελμα.

Οι σκληρά εργαζόμενοι (με μόνιμο σύντροφο την καθημερινή επισφάλεια) πάνω σε δύο τροχούς και η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου διεκδικούν:

Εταιρικά δίτροχα: Οι εργοδότες μέχρι σήμερα δεν υποχρεώνονται να παρέχουν εταιρικά δίκυκλα στους εργαζόμενους τους. Οι διανομείς-ντελιβεράδες, οι εξωτερικοί και οι κούριερ χρησιμοποιούν δικά τους μηχανάκια και έτσι η συντριπτική τους πλειοψηφία αναλαμβάνει παράλληλα τα έξοδα της συντήρησης, των επισκευών, της ασφάλισης και βενζίνης.

Εξοπλισμό προστασίας: Τα περισσότερα καταστήματα και εταιρείες που χρησιμοποιούν δίτροχα για τις μεταφορές τους δεν παρέχουν εξοπλισμό προστασίας στους αναβάτες τους. Οι διανομείς διεκδικούν, πέρα από το κράνος και όλο τον εξοπλισμό ασφαλείας, που θα κάνει την – αποδεδειγμένα επικίνδυνη – δουλειά τους ασφαλέστερη.

Ένσημα βαρέα-ανθυγιεινά: Παρότι το επάγγελμα των delivery, εξωτερικών, κούριερ και διανομέων είναι επικίνδυνο και ανθυγιεινό, αυτό δεν εντάσσεται στα βαρέα-ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Ενιαία ειδικότητα με τον τίτλο «Οδηγός δικύκλου-Μεταφορέας»

Συλλογική σύμβαση εργασίας

Το σωματείο “Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ) δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2007 και σαν στόχο έχει τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας όσων εργάζονται πάνω σε δύο τροχούς, σαν εξωτερικοί, διανομείς/ντελίβερι και κούριερ.

Περισσότερες πληροφορίες για την απεργία διαβάστε εδώ

Για περισσότερες πληροφορίες για το ΣΒΕΟΔ, πατήστε εδώ

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!