MotorBike.gr

Ισπανία: Υποχρεωτικός αερόσακος για τους μοτοσυκλετιστές;

06/04/2022

Προτείνεται υποχρεωτικός αερόσακος κατά την εξέταση διπλώματος μοτοσυκλέτας

Το θέμα της επιβεβλημένης χρήσης αερόσακου πάνω σε μοτοσυκλέτα που είχε προκύψει πέρσι στην Ισπανία και “πάγωσε” (μέχρι νεωτέρας) είχε τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας. Τώρα επανέρχεται σαν υποχρεωτικό κατά τη διάρκεια της εξέτασης διπλώματος για μοτοσυκλέτα και κάτι μας λέει πως η ιστορία αυτή έχει και συνέχεια. Μεγάλη συνέχεια…

Αυτό που υπαινισσόμαστε στον πρόλογο είναι πως από την “πρόταση”, μέχρι την “εξοικείωση στην ιδέα” και την “υποχρέωση” οι αποστάσεις είναι μικρές.

Με άλλα λόγια, από τη στιγμή που διαρρέει κάτι (επίτηδες συνήθως) που αφορά νόμο ή μελλοντική, πιθανή υποχρέωση, μέχρι τη στιγμή που γίνεται υποχρεωτικό, το “θύμα” δεν προλαβαίνει πάντα να αντιδράσει.

Το να υποχρεωθούν οι αναβάτες να φορούν γιλέκα ή μπουφάν με αερόσακο στο δρόμο μια χαρά ακούγεται σαν ιδέα που προωθεί την ασφάλεια… αρκεί να μην φορτωθούν το μεγάλο έξοδο οι ίδιοι οι αναβάτες! Το να συνδράμουν με ένα μικρό ποσό, το συζητάμε. Τότε ναι, ας προχωρήσουμε στην υποχρεωτική χρήση αερόσακου κάθε μέρα.

Πώς ξεκινάει όμως η ιστορία; Από την Ισπανία, όπου προτάθηκε από την Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας του Ισπανικού Κογκρέσου ότι για να δώσει κάποιος εξέταση, κατά τη διάρκεια των δοκιμασιών για δίπλωμα θα πρέπει να φοράει υποχρεωτικά μπουφάν με αερόσακο.

Είναι η δεύτερη προσπάθεια επί του θέματος, γιατί πέρυσι η Γενική Διεύθυνση Μεταφορών της Ισπανίας είχε αναστείλει την ίδια πρόταση, μετά από αρκετές διαφωνίες.

Για την Ισπανία (αλλά και για όλο τον κόσμο, εδώ που τα λέμε) αυτό το μέτρο στοχεύει στη μείωση του αριθμού των σοβαρών τραυματισμών που σχετίζονται με τροχαία ατυχήματα.

Ωστόσο, παραμένει ένα πρόβλημα που παραμένει προς το παρόν αναπάντητο: πώς θα χρηματοδοτηθούν οι αερόσακοι;

Οι μοτοσυκλετιστές είναι υπέρ του μέτρου, αλλά με έναν όρο, με την προϋπόθεση ότι τα γιλέκα παρέχονται από τις σχολές οδηγών.

Ζητούν επίσης η χρήση του αερόσακου να είναι υποχρεωτική, όχι μόνο κατά την εξέταση, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπαίδευσης. Πρέπει να αναρωτηθούμε: μπορεί να συμβεί και στην Ελλάδα κάτι τέτοιο;

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, έχουν αρχίσει να γίνονται συζητήσεις στην Ε.Ε. και φυσικά οτιδήποτε συμβαίνει σε χώρα της Ευρώπης, επικοινωνείται άμεσα και σε όλα τα υπόλοιπα μέλη της της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αν ισχύσει κάτι τέτοιο και μετακυλήσει το έξοδο προς τους ενδιαφερόμενους για δίπλωμα μοτοσυκλέτας, το κόστος για άδεια οδήγησης θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κάτι ιδιαίτερα ακριβό, ένα είδος πολυτελείας.

Από την άλλη πλευρά, είναι προφανές ότι αυτή η “κίνηση” στοχεύει να κάνει τον συγκεκριμένο εξοπλισμό ασφαλείας πιο δημοφιλή.

Οι μαθητευόμενοι μοτοσυκλετιστές, αφού θα έχουν εκπαιδευτεί και χρησιμοποιήσει αρκετές φορές τον αερόσακο, θα αποκτούσαν στη συνέχεια τη συνήθεια να τον φορούν και μετά τα μαθήματα και την εξέταση και θα σκέφτονταν σοβαρά να τον αγοράσουν… Η ιστορία συνεχίζεται, θα σας κρατάμε ενήμερους.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!