MotorBike.gr

AMB 001, 2020: Aston Martin και Brough Superior μαζί

20/12/2019

Έργο τέχνης… με turbo

Δύο θρυλικά ονόματα της μηχανοκίνησης, το ένα από τους δυο τροχούς – η Brough Superior – και το άλλο από τους τέσσερις – η Αston Martin – συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν την AMB 001. Μια μοτοσυκλέτα που εντυπωσιάζει από την πρώτη μέχρι την τελευταία ματιά.

Είναι αν μη τι άλλο πολύ ενδιαφέρον. Αν υποθέσουμε ότι η φωτογραφία που δείχνει την AMB 001 (A-ston M-artin B-rough Superior) από μπροστινή γωνία τριών τετάρτων τον παρατηρητή, δείτε κι αυτήν που τη δείχνει τρία τέταρτα από πίσω. Να πώς αναδεικνύονται οι μυς και οι δυναμικές γραμμές. Να και η ομορφιά του κινητήρα.

Το σχεδιαστικό κομμάτι το ανέλαβε η Aston Martin και αυτό της μηχανικής η Brough Superior. Η AMB 001 διαθέτει υπερτροφοδοτούμενο V-2 κινητήρα που παράγει 180 ίππους, τεράστια ροπή και φοράει καλούδια από ανθρακονήματα, τιτάνιο και αλουμίνιο. Είναι βαμμένη στα αγωνιστικά χρώματα της Aston Martin, σε Stirling Green και Lime Essence.

Με μια υπέρογκη τιμή και με 100 μόλις μονάδες να παραχθούνlimited edition – η AMB 001 θα καταλήξει πιθανότατα στα χέρια των υπερ-πλουσίων.

Ο κινητήρας είναι ένας V-2 με περιεχόμενη γωνία 88 μοιρών, 997cc, 8βάλβιδος, υγρόψυκτος και ελαιόψυκτος με ξηρό κάρτερ, με κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων, μονόδρομο συμπλέκτη και τελική κίνηση με αλυσίδα.

Η τροφοδοσία θα έχει τη βοήθεια ενός υπερσυμπιεστή μέσω ενός intercooler για μεγαλύτερη απόδοση, με την εξελιγμένη τουρμπίνα να έχει χαμηλή αδράνεια και έτσι να αποφεύγει το turbo lag που ήταν χαρακτηριστικό των μοτοσυκλετών Turbo της δεκαετίας του ’80.
Τα καπάκια του κινητήρα κατασκευάζονται από εταιρίες που ειδικεύονται στον αεροναυπηγικό τομέα.

Το πρωτοποριακό πλαίσιο συγκεντρώνει διάφορες τεχνικές, όπως για παράδειγμα ένα ενιαίο κομμάτι από CNC που βιδώνεται πάνω στον κινητήρα που αποτελεί τμήμα του, το υποπλαίσιο από ανθρακονήματα και τα τμήματα από τιτάνιο. Όλα αυτά πετυχαίνουν ακαμψία και χαμηλό βάρος.
Οι τροχοί κατασκευάζονται από σφυρήλατο αλουμίνιο και διαθέτουν αποκλειστικό σχεδιασμό για την AMB 001.

Το πιρούνι τύπου Fior έχει δύο βραχίονες, είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο και διαχωρίζει τις λειτουργίες διεύθυνσης και φρεναρίσματος, με αποτέλεσμα ένα ακριβές και σταθερό μπροστινό σύστημα.

Η μοτοσυκλέτα δεν βυθίζεται κατά το φρενάρισμα και παραμένει σταθερή αν ενεργοποιηθεί το μπροστινό φρένο πάνω στη στροφή. Το ψαλίδι είναι κι αυτό κατασκευασμένο από CNC.

Το κουστούμι της μοτοσυκλέτας είναι φτιαγμένο από ανθρακονήματα, ακόμη και τα τμήματα που δεν είναι ορατά. Το συνολικό βάρος της ΑΜΒ 001 δεν ξεπερνάει τα 180 κιλά, πράγμα που σημαίνει ότι η αναλογία κιλών ανά ίππο είναι ένα προς ένα.

Η δερμάτινη σέλα είναι χειροποίητη όπως ακριβώς και το εσωτερικό ενός πολυτελούς αυτοκινήτου, ενώ δερμάτινη επένδυση υψηλής ποιότητας και ραφής χρησιμοποιούν και τα γκριπ στα άκρα του τιμονιού.

Τα λογότυπα της Aston Martin κατασκευάζονται από ένα λεπτό μεταλλικό φύλλο, είναι κομμένα λέιζερ και ενσωματώνονται μέσα στο βερνίκι του χρώματος πετυχαίνοντας ένα τέλειο φινίρισμα.

Η AMB 001 έκανε το παγκόσμιο ντεμπούτο της στο σαλόνι της EICMA στο Μιλάνο και το δελτίο τύπου μιλούσε για το πρώτο κεφάλαιο μιας συναρπαστικής νέας συνεργασίας μεταξύ Aston Martin και Brough Superior. Άρα να υποθέσουμε ότι θα υπάρξουν και επόμενα μοντέλα;

H AMB 001 θα κατασκευάζεται και θα συναρμολογείται χειροποίητα στο εργοστάσιο της Brough Superior στην Τουλούζη της Γαλλίας. Θα φτιαχτούν μόλις 100 μοτοσυκλέτες με τιμή στις 108.000 ευρώ (“με 20% ΦΠΑ” όπως μας ενημερώνει η εταιρία). Οι πρώτες παραδόσεις θα ξεκινήσουν από το 4ο τρίμηνο του 2020.

Περισσότερες πληροφορίες: www.astonmartin.com

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!