MotorBike.gr

HONDA CBR1000RR-R: Κέρδισε κορυφαίο βραβείο σχεδίασης

31/03/2020

Τιμώντας το design της CBR1000RR-R

Η κορυφαία διάκριση βιομηχανικού σχεδιασμού Red Dot Design Awards βραβεύει κάθε χρόνο δημιουργήματα εταιριών, προϊόντων και ειδικευμένων οίκων από όλο τον κόσμο. Τα Red Dot θεωρούνται από τα κορυφαία στον κόσμο και φέτος την τιμή της ομορφότερης μοτοσυκλέτας της χρονιάς έλαβε η νέα Honda CBR1000RR-R.

HONDA CBR1000RR-R, 2020

Οι εξαιρετικές γραμμές της ολοκαίνουριας supersport μοτοσυκλέτας Honda CBR1000RR-R Fireblade SP, ναυαρχίδας της γιαπωνέζικης Νο1 εταιρίας μοτοσυκλετών στον κόσμο, απέσπασαν τη διεθνή αυτή διάκριση.

Το βραβείο Red Dot απονεμήθηκε από μια εξέχουσα κριτική επιτροπή που απαρτιζόταν από περισσότερους από 40 διεθνείς εμπειρογνώμονες. Η υψηλή αυτή διάκριση απονέμεται κάθε χρόνο με σλόγκαν: “Σε αναζήτηση της άριστης σχεδίασης και της δημιουργικότητας”.

Δεν ήταν όμως ένα το βραβείο που κατέκτησε η Honda. Είχε βραβευτεί νωρίτερα με το “Red Dot: Best of the Best 2020” που ανέδειξε τον πρωτοποριακό σχεδιασμό των προϊόντων της στην κατηγορία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων – την υψηλότερη διάκριση του διαγωνισμού – είχε βραβευτεί και για το ολοκαίνουργιο, ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο Honda e και τέλος για τη CBR1000RR-R Fireblade SP, που  ήρθε να ολοκληρώσει την τριάδα των βραβείων, χάρη στην υψηλή ποιότητα σχεδιασμού της.


Το βραβείο που απέσπασε η CBR1000RR-R ήταν αυτό του
“εξαιρετικού σχεδιασμού” και σύμφωνα με την εταιρία “αναδεικνύει τη δέσμευση της Honda για τη δημιουργία όμορφων προϊόντων που έχουν σχεδιαστεί χωρίς συμβιβασμούς”.

Οι ετήσιες βραβεύσεις Red Dot απονέμουν αριστεία σε προϊόντα, εταιρίες και σε διαφημιστικές καμπάνιες επικοινωνίας από διεθνείς επιχειρήσεις. Η τελετή λαμβάνει χώρα στο Red Dot Design Museum, στο ιστορικό Design Zentrum Nordrhein Westfalen, στο Έσσεν της Γερμανίας.

Τα προϊόντα που βραβεύονται επιλέγει μια κριτική επιτροπή αποτελούμενη από 40 διεθνείς εμπειρογνώμονες που εξετάζουν, μελετούν, αξιολογούν και βαθμολογούν προσεκτικά κάθε υποψηφιότητα.

HONDA FIREBLADE CBR1000RR-R και  CBR1000RR-R SP 2020

Η Honda CBR1000RR-R Fireblade SP είναι η τελευταία έκδοση μέλους της θρυλικής οικογένειας Fireblade, που παρουσιάστηκε πρώτη φορά πάνω σε μια supersport μοτοσυκλέτα 900 κυβικών το 1992.

Οι Fireblade έθεταν πάντα το σημείο αναφοράς για το πώς θα πρέπει να είναι μια μεγάλου κυβισμού σπορ μοτοσυκλέτα δρόμου, σύμφωνα με τη Honda. Το νέο μοντέλο του 2020 εξελίχθηκε πάνω στη φιλοσοφία “Born to Race”, που ήρθε μαζί με τη δυναμική σχεδίασή του.

Η μινιμαλιστική μετωπική επιφάνεια, τα επιθετικά πλευρικά αεροδυναμικά καλύμματα (winglets) και το κάτω μέρος του φέρινγκ, μαζί με μια σειρά εισαγωγών και ανοιγμάτων, συνεργάζονται για να δημιουργήσουν έναν αποτελεσματικό αεροδυναμικό συντελεστή και μια οπισθέλκουσα της τάξης του 0.270.

HONDA CBR1000RR-R Fireblade, 2020: Ανανέωση, εξέλιξη και 217 ίπποι

Τα αεροδυναμικά winglets, που χρησιμοποιούνται και στις μοτοσυκλέτες της Honda στα MotoGP, συνδυάζουν την εντυπωσιακή εμφάνιση με την αποτελεσματικότητα, αυξάνοντας σημαντικά την ευστάθεια και τον έλεγχο της μοτοσυκλέτας που χρησιμοποιεί τον ισχυρότερο τετρακύλινδρο κινητήρα παραγωγής της Honda.

Το Fireblade σχεδιάστηκε μέσα από μια καινοτόμο νέα προσέγγιση, κατά την οποία οι σχεδιαστές συνεργάστηκαν τρεις ομάδες παράλληλα: εμπειρογνώμονες της ψηφιακής προσομοίωσης από το Honda R&D (τμήμα έρευνας και εξέλιξης), μαζί με ειδικούς που δουλεύουν με μοντέλα από πηλό, αλλά και σχεδιαστές σκίτσων, έτσι ώστε όλοι μαζί να πετύχουν το καλύτερο αποτέλεσμα στο συντομότερο χρονικό διάστημα.

Επωφελήθηκαν επίσης από την τεχνογνωσία των ειδικών της εταιρίας πάνω στην αεροδυναμική αγωνιστικών μοτοσυκλετών του HRC (Honda Racing Corporation), το οποίο “υπέγραψε” την CBR1000RR-R Fireblade SP με τα επίσημα χρώματά του: κόκκινο-λευκό-μπλε.

Ο Satoshi Kawawa, Διευθυντής Σχεδίασης Μοτοσυκλετών της Honda, δήλωσε ότι “Η CBR1000RR-R Fireblade SP σχεδιάστηκε και εξελίχθηκε έτσι ώστε να κερδίσει σε κάθε κατηγορία – από τους ερασιτεχνικούς αγώνες μέχρι αυτούς του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος – με τον σχεδιασμό και το στυλ της να καθοδηγούνται από αυτή τη φιλοσοφία. Κάθε τμήμα και κάθε λεπτομέρεια της μοτοσυκλέτας είναι σχεδιασμένα με γνώμονα την ταχύτητα, τις επιδόσεις και την αεροδυναμική απόδοση. Μας τιμά το γεγονός ότι αναγνωρίστηκε η προσπάθειά μας με ένα βραβείο τέτοιου υψηλού κύρους”.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!