SuperPapi

Honda ST125 DAX 2023: Ήρθε στην Ελλάδα – Ανακοίνωση τιμής

29/12/2022

Νοσταλγία… ετών σαράντα

Η Honda, ξεχειλίζοντας από ενθουσιασμό και νοσταλγία, μετά από απουσία 41 χρόνων επαναφέρει στην ευρωπαϊκή οικογένεια μοντέλων της το νέο Dax, που έρχεται να κάνει παρέα στο Monkey και και το MSX125 Grom. H τιμή που ανακοινώθηκε από την αντιπροσωπεία είναι στα 4.350 ευρώ.

Αυθεντικό στον χαρακτήρα του και διασκεδαστικό το Honda ST125 Dax, προσφέρει τις πρώτες εμπειρίες σε δύο τροχούς στους αρχάριους και ένα ευχάριστο μέσο μετακίνησης στους έμπειρους αναβάτες.

Η οικογένεια μίνι μοτοσυκλετών της Honda καταφέρνει να συγκινεί τόσο τους νέους όσο και τους παλαιότερους αναβάτες. Το ανανεωμένο Monkey 125 αγγίζει ευαίσθητες χορδές όσων αναπολούν τη χρυσή δεκαετία των 1970s, ενώ την ίδια στιγμή είναι ένα μοντέρνο, compact και τολμηρό δίτροχο πόλης για αναβάτες κάθε ηλικίας.

Το MSX125 Grom προσφέρει ένα αντισυμβατικό στυλ για τους εκπροσώπους της ‘Generation Y’, με δυνατότητες εξατομίκευσης από τον αναβάτη, και ταυτόχρονα είναι το τέλειο όχημα μεταφοράς στα paddock στον κόσμο των αγώνων αυτοκινήτου και μοτοσυκλετών.

Για το 2023 μία νέα μικρή μοτοσυκλέτα έρχεται να πλαισιώσει την ομάδα. Το ST125 Dax διαθέτει τη γνήσια αυθεντικότητα του πρώτου μοντέλου του 1969, αλλά με χαρακτηριστικά απόδοσης του 21ου αιώνα σε επίπεδο πλαισίου, κινητήρα και εργονομίας.

Η προηγούμενη έκδοση του Dax κατασκευαζόταν από το 1995 μέχρι το 2003 για την ιαπωνική αγορά. Η πρόσφατη ευρωπαϊκή επιτυχία των αδελφών μοντέλων επιτάχυνε την επιστροφή του, ενώ η σκανδαλιστική γοητεία και ο ευκολοδήγητος χαρακτήρας του καθιστούν το ST125 Dax ακόμα πιο επιθυμητό.

Ασφαλώς, η νοσταλγία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην απήχηση του Dax σε αναβάτες που βρίσκονται τώρα στη μέση ηλικία – εκείνους που μπορεί να είχαν ένα Dax στα νιάτα τους και χαίρονται με την επιστροφή του. Από την άλλη, η ‘retro’ γοητεία είναι εξίσου σημαντική για τους νεότερους ιδιοκτήτες.

Το Dax διαθέτει ένα γνήσιο κι όχι ‘δήθεν’ ρετρό στυλ. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο στυλ που κάνει ορισμένες μοτοσυκλέτες να ξεχωρίζουν και το Dax το διαθέτει σε αφθονία χάρη στο εμβληματικό του πλαίσιο σχήματος “T”.

Είναι αυτό στο οποίο η μοτοσυκλέτα οφείλει το όνομά της: καθώς εκτείνεται από την κάτω πλευρά της σέλας μέχρι το τιμόνι, και ‘κάθεται’ πάνω σε μικρούς τροχούς 12”, η εμφάνισή της θυμίζει τον γνωστό ανά τον κόσμο σκύλο Dachshund, κοινώς ‘Λουκάνικο’ όπως είναι ευρέως γνωστός…

Μοναδικό, εύχρηστο και πολύ διασκεδαστικό. Αυτό είναι το νέο Honda Dax. Ένας πιστός φίλος που έρχεται από τα παλιά.

Όπως αρμόζει στο χαρακτήρα του, το Dax διατηρεί την απλότητα που το έκανε αγαπητό στο κοινό. Ένα ατσάλινο πλαίσιο προσφέρει αντοχή και φιλοξενεί το ρεζερβουάρ καυσίμου, ενώ το ανεστραμμένο πιρούνι (USD) των 31mm, τα πίσω διπλά αμορτισέρ και οι τροχοί των 12 ιντσών με τα κοντά και παχιά ελαστικά προσφέρουν ευελιξία και υποδειγματική απόσβεση των ανωμαλιών του οδοστρώματος. Το φρενάρισμα αναλαμβάνουν υδραυλικοί δίσκοι μπροστά και πίσω με έλεγχο ABS.

Ο αερόψυκτος 2βάλβιδος κινητήρας ενός εκκεντροφόρου 124κ.εκ. είναι στιβαρός και οικονομικός σε κατανάλωση. Η ισχύς του αποδίδεται γραμμικά με ομαλή καμπύλη ροπής.

Ένας φυγοκεντρικός συμπλέκτης διαχειρίζεται τις αλλαγές μεταξύ των τεσσάρων σχέσεων του κιβωτίου, καταργώντας την ύπαρξη της σχετικής μανέτας στο τιμόνι. Απλά ανοίγεις το γκάζι και ξεκινάς (‘twistandgo’), αλλάζοντας με παραδοσιακό τρόπο τις σχέσεις από το λεβιέ ταχυτήτων στο αριστερό πόδι.

Όλα τα φώτα είναι τεχνολογίας LED και μία στρογγυλή οθόνη LCD παρουσιάζει τις απαραίτητες για τον αναβάτη πληροφορίες. Για τον συνεπιβάτη διατίθεται μία χρωμιωμένη χειρολαβή.

Το Honda ST125 Dax θα διατίθεται στις εξής χρωματικές επιλογές: Pearl Nebula Red (κόκκινο) και Pearl Cadet Grey (γκρι).

Εμφάνιση και Πλαίσιο

  • Πλαίσιο από πρεσαριστό ατσάλι σχήματος T, το οποίο προσδίδει μοναδική αναγνωρισιμότητα
  • Ανεστραμμένο πιρούνι (USD) 31mm, διπλά πίσω αμορτισέρ και τροχοί 12 ιντσών
  • Υδραυλικά δισκόφρενα μπροστά και πίσω με υιοθέτηση συστήματος ABS
  • Full LED τεχνολογία φωτισμού και οθόνη οργάνων LCD

Μπορεί το Dax να είναι μικρό, όμως οι αναλογίες του προσφέρουν αρκετό χώρο για να ταξιδεύουν άνετα δύο ενήλικες αναβάτες.

Το στυλ του διαμορφώνεται κυρίως από το πλαίσιο, αφού κάθε στοιχείο που προσαρτάται ή περιλαμβάνεται σε αυτό, χαρίζει στο Dax την αδιαμφισβήτητη ρετρό εμφάνισή του.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα υπόλοιπα εξαρτήματα όπως: η παχιά σέλα με επαρκή χώρο για δύο αναβάτες – το ύψος της σέλας είναι μόλις 775mm – το χρωμιωμένο ψηλό τιμόνι και το, εμπνευσμένο από τα dirt bikes της δεκαετίας του 1970, ψηλά τοποθετημένο τελικό εξάτμισης με χρωμιωμένο, διάτρητο και με σχισμές προστατευτικό θερμότητας.

Το μεσαίο τμήμα του πλαισίου φέρει μία μαύρη ρίγα με το όνομα ‘Dax’ γραμμένο με παιχνιδιάρικη γραμματοσειρά, ακριβώς δίπλα στο κλασικό λογότυπο Φτερού της Honda που τιμά την ξεχωριστή κληρονομιά του. Μοναδική, ιδιαίτερη πινελιά αποτελεί το cartoon που απεικονίζει ένα Dachshund.

Το μπροστινό φτερό αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο του DAX και βρίσκεται κάτω από το στρογγυλό προβολέα. Την ιδιαίτερη γοητεία των φωτιστικών σωμάτων επιτείνει η χρήση στρογγυλών λυχνιών LED και τα εμπρός φλας/φώτα θέσεως που τοποθετούνται επιδέξια στο νοητό άξονα ανάμεσα στις δέσμες της μεσαίας και της μεγάλης σκάλας του προβολέα.

Η οθόνη οργάνων LCD είναι στρογγυλή με ανοιχτόχρωμες ενδείξεις σε σκούρο φόντο ενώ το πίσω φως και τα πίσω φλας είναι επίσης τεχνολογίας LED όπως ο προβολέας.

Μία χρωμιωμένη λαβή συνεπιβάτη διατίθεται ως στάνταρ, ενώ ένα κάλυμμα προστατεύει την αλυσίδα από τις καιρικές συνθήκες και τυχόν στενές επαφές με τα ρούχα του συνεπιβάτη. Προαιρετικά, διατίθενται μία πίσω σχάρα και θερμαινόμενα γκριπ.

Το εμβληματικό πλαίσιο σχήματος “T”, το οποίο ενσωματώνει το ρεζερβουάρ καυσίμου, υιοθετεί αισθητικές λεπτομέρειες με αυθεντική σχεδίαση και κατασκευάζεται από πρεσαριστό ατσάλι με σύγχρονη τεχνογνωσία. Η γωνία κάστερ και το ίχνος τροχού είναι 24,9°/84mm και το μεταξόνιο 1200mm. Το βάρος, πλήρες υγρών, είναι μόλις 107kg.

Το ανεστραμμένο πιρούνι (USD) 31mm προσφέρει ευέλικτη απόκριση ανάρτησης και, σε συνδυασμό με το φαρδύ, ψηλό τιμόνι, εύκολο χειρισμό στις αλλαγές κατεύθυνσης. Τα διπλά πίσω αμορτισέρ είναι ρυθμισμένα για ομαλή απόσβεση ακόμα και με συνεπιβάτη.

Μαύροι τροχοί 12 ιντσών (από το MSX125 Grom) φορούν παχιά ελαστικά τύπου “μπαλονέ” (balloon), πλάτους 120mm μπροστά και 130mm πίσω. Αυτά προσθέτουν αξιόπιστη πρόσφυση σε συνδυασμό με χαρακτηριστική ευελιξία.

Μονοκάναλο ABS διαχειρίζεται την ισχύ πέδησης. Υδραυλικές εμπρός και πίσω δαγκάνες επενεργούν σε δίσκους διαμέτρου 220 και 190mm αντίστοιχα.

Κινητήρας

  • Αερόψυκτος, με οριζόντιο κύλινδρο, 2βάλβιδος κινητήρας με μονό εκκεντροφόρο επικεφαλής (SOHC) 124κ.εκ, αποδίδει ισχύ 9,4 Ps (6,9kW) και ροπή 10,8Nm
  • Φυγοκεντρικός συμπλέκτης χωρίς καταπονήσεις και κιβώτιο τεσσάρων σχέσεων
  • Κατανάλωση καυσίμου 66,7km/l (WMTC mode)

Προερχόμενος από το νέο Super Cub C125 – με εξαιρετική ελαστικότητα, αποδοτικότητα και αντοχή – ο αερόψυκτος κινητήρας 124κ.εκ. του Dax διαθέτει 2-βάλβιδη κυλινδροκεφαλή SOHC, με σχετικά μεγάλη διαδρομή και υψηλή σχέση συμπίεσης. Η διάμετρος είναι 50mm, η διαδρομή 63,1mm με σχέση συμπίεσης 10.0:1. Η μέγιστη ισχύς των 9,4Ps (6,9kW) αποδίδεται στις 7.000 σαλ., με μέγιστη ροπή 10,8Nm στις 5.000 σαλ.

Χάρη στην ισχυρή απόδοση του κινητήρα ακόμα και με δύο αναβάτες, η μοτοσυκλέτα μπορεί να ταξιδεύει με 90km/h, με ζωηρή επιτάχυνση από χαμηλές ταχύτητες – ό,τι ακριβώς χρειάζεται για απολαυστικές βόλτες στην πόλη.

 

 

Στην αριστερή πλευρά της μοτοσυκλέτας το χαρακτηριστικό οβάλ φιλτροκούτι, το φίλτρο και ο σωλήνας εισαγωγής διασφαλίζουν ομαλή, αποτελεσματική ροή καθαρού αέρα, πετυχαίνοντας ζωηρή απόκριση του γκαζιού και οδηγησιμότητα. Το ψηλά τοποθετημένο τελικό της εξάτμισης και η θερμική προστασία παραπέμπουν στη χρυσή εποχή μοτοσυκλετών της δεκαετίας του ‘70. Ένας καταλύτης είναι το μόνο που χρειάζεται. Χάρη στις ακριβείς ρυθμίσεις της ECU και την απόδοση καύσης του κινητήρα, επιτυγχάνεται συμμόρφωση με τις προδιαγραφές EURO5.

Υποστηρίζοντας το χαλαρό και ευκολοδήγητο χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας, το κιβώτιο 4 σχέσεων (με τη ‘νεκρά’ στο κάτω μέρος) με λειτουργία μέσω φυγοκεντρικού συμπλέκτη, σημαίνει ότι δεν χρειάζεται μανέτα για το χειρισμό του συμπλέκτη.

Όταν η μοτοσυκλέτα είναι σταματημένη, ο αναβάτης απλά επιλέγει την απαιτούμενη σχέση από το λεβιέ στο αριστερό πόδι και, καθώς ανοίγει το γκάζι, ο συμπλέκτης λειτουργεί αυτόματα. Το ίδιο συμβαίνει σε κάθε αλλαγή σχέσης, είτε στο ανέβασμα είτε στο κατέβασμα.

Διάφορες τεχνολογίες χαμηλών τριβών, όπως ένας offset (έκκεντρα τοποθετημένος) κύλινδρος και κοκοράκια βαλβίδων στην κεφαλή εξασφαλίζουν εντυπωσιακά χαμηλή κατανάλωση καυσίμου 66,7km/l (WMTC mode). Αυτό προσφέρει στο Dax αυτονομία περίπου 250km από το ρεζερβουάρ των 3,8L.

Η Καταγωγή του Dax

Το 1967, κυκλοφόρησε το Monkey Z50M ως απάντηση στη ζήτηση για μία μοτοσυκλέτα ελεύθερου χρόνου (‘leisureoriented bike’) για τις  αμερικανικές και ευρωπαϊκές αγορές. Αν και έτυχε καλής υποδοχής, κυρίως στις ΗΠΑ, από μικρούς και μεγάλους, χάρη στο προσαρμοζόμενο ύψος της σέλας και τη δυνατότητα αναδίπλωσης που επέτρεπε τη μεταφορά του στο αυτοκίνητο, για το 1969 η αμερικανική Honda ζήτησε μία μεγαλύτερη μοτοσυκλέτα για τους πελάτες της, η οποία όμως θα ήταν σχεδιασμένη σύμφωνα με το πνεύμα του Monkey.

Αφού επισκέφθηκαν την Αμερική για να κατανοήσουν καλύτερα τις απαιτήσεις, οι μηχανικοί, εμπνευσμένοι από το πλαίσιο σχήματος Τ του CS90, που ήταν ένα πολύ δημοφιλές δίτροχο στην Ιαπωνία, δημιούργησαν το Dax το οποίο διέθετε χαμηλότερο ύψος και μεγαλύτερο μήκος (συγκριτικά με το Monkey) επιτρέποντας στους ενήλικες αναβάτες να απολαμβάνουν πιο άνετη θέση οδήγησης στο ταξίδι.

Το ρεζερβουάρ καυσίμου, η καλωδίωση και άλλα εξαρτήματα ήταν τοποθετημένα εντός του πλαισίου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία μοναδική και ταυτόχρονα απλή – και πλέον εμβληματική – σχεδίαση.

Τα Ορόσημα του Dax

Honda ST50/70 Dax 1969

Προοριζόμενο για εξαγωγές στις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ, το πρώτο Dax ήταν κομψό, σβέλτο και ευκολοδήγητο. Είχε απήχηση τόσο στους σκληροπυρηνικούς, έμπειρους αναβάτες, όσο και στους χομπίστες, λόγω του γνήσιου, διασκεδαστικού χαρακτήρα του. Χρησιμοποιήθηκε πολύ για ταξίδια σε δύο τροχούς.

Ο κινητήρας βασίστηκε στον καθιερωμένο κινητήρα του Super Cub, αλλά με την προσθήκη τροποποιήσεων στα συστήματα εισαγωγής και εξαγωγής, ώστε να παράγεται περισσότερη ροπή στις χαμηλές και μεσαίες στροφές.

Διαθέσιμο σε εκδόσεις 50κ.εκ. και 70.εκ., το Dax διέθετε αυτόματο φυγοκεντρικό συμπλέκτη 3-ταχυτήτων, τηλεσκοπική εμπρός ανάρτηση, υδραυλική πίσω ανάρτηση και φαρδιά ελαστικά με μοναδική χάραξη πέλματος για σταθερότητα και κράτημα ακόμα και σε συνθήκες offroad.

Honda ST90 Mighty Dax 1972

Το ST90 Mighty Dax διέθετε ένα πιο άκαμπτο πλαίσιο σχήματος T, φαρδύτερο, πιο κάθετο custom stylemini ape’ τιμόνι, ψηλά τοποθετημένο εμπρός φτερό και μεγαλύτερο κινητήρα που υποσχόταν υψηλότερη τελική ταχύτητα και βελτιωμένη επιτάχυνση.

Οι νέοι μεγαλύτεροι τροχοί 14 ιντσών έφεραν ελαστικά semioff road για βελτιωμένο κράτημα και μεγαλύτερη σταθερότητα, ακόμα και σε συνθήκες offroad.

Honda CY50 Nauty Dax 1973

Απευθυνόμενο ξεκάθαρα στην αγορά οχημάτων αναψυχής RV (Recreational Vehicle), το Nauty Dax εξελίχθηκε ώστε να προσφέρει ακόμα καλύτερες οδηγικές επιδόσεις και σταθερότητα σε ανώμαλα εδάφη. Αλλαγές στο χρονισμό των βαλβίδων και στην τελική μετάδοση – τώρα με 4 σχέσεις – αύξησαν τη ροπή στις χαμηλές – μεσαίες στροφές.

Με νέα εξάτμιση, ρεζερβουάρ καυσίμου, πλαϊνά καλύμματα και μοναδικό, ορθογώνιο σχήμα προβολέα, το Nauty Dax διέθετε επίσης μία σέλα που δεν ήταν εντελώς επίπεδη και μία τολμηρή παλέτα χρωμάτων. Το νέο ελαφρύ και άκαμπτο πλαίσιο τύπου διαμάντι και τα νέα παχιά – τύπου balloon – ελαστικά προσέφεραν άνετη κύλιση σε ανώμαλα εδάφη.

Honda ST50 Dax 1995

Μετά από 14 χρόνια, το Dax επέστρεψε στην ιαπωνική αγορά. Όλα τα εμβληματικά στοιχεία σχεδίασης παρέμειναν ίδια – πλαίσιο τύπου ραχοκοκαλιάς από πρεσαριστό ατσάλι, τηλεσκοπική ανάρτηση, φαρδύ αναδιπλούμενο τιμόνι, χρωμιωμένο φτερό, τελικό εξάτμισης, και block ελαστικά – ενώ προστέθηκε μία μεγαλύτερη σέλα.

Ο κινητήρας των 50 κ.εκ. διέθετε αυτόματο τεντωτήρα καδένας χρονισμού και ανάφλεξη τύπου magneto για εύκολη εκκίνηση. Μετά από παραγωγή οκτώ χρόνων, το ST50 Dax σταμάτησε τελικά να πωλείται το 2003.

Honda ST125 Dax 2023

Ξεχειλίζοντας από ενθουσιασμό και ενέργεια, με έναν εύχρηστο, λειτουργικό κινητήρα 124κ.εκ., κιβώτιο τεσσάρων σχέσεων και φυγοκεντρικό συμπλέκτη, το Dax επιστρέφει, αναβιώνοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τον αγαπημένο δίκυκλο σύντροφο των 1970’s, πλαισιώνοντας το Monkey και το MSX125 Grom στη σειρά minibike της Honda.

Περισσότερες πληροφορίες: www.honda-motorcycles.gr

Honda ST125 Dax 2023 – Τεχνικά χαρακτηριστικά

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος Αερόψυκτος, τετράχρονος, 2-βάλβιδιος SOHC
Κυβισμός 124cc
Διάμετρος x Διαδρομή 50.0 x 63.1mm
Σχέση Συμπίεσης 10.0:1
Μέγιστη Ισχύς 9,4 Ps (6,9kW) στις 7.000 σαλ.
Μέγιστη Ροπή 10.8Nm στις 5.000 σαλ.
Επίπεδο θορύβου (dB) 69dB
Χωρητικότητα κάρτερ λαδιού 1L
ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός PGM-FI
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ καυσίμου 3,8L
Κατανάλωση καυσίμου 66,7km/l
Εκπομπές CO2 WMTC 35 g/km
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Μπαταρία 12V 3.5Ah
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Τύπος Συμπλέκτη Υγρός Πολύδισκος & Αυτόματος Φυγοκεντρικός
Τύπος κιβωτίου 4 σχέσεων (περιστροφικού τύπου)
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος Τύπου ραχοκοκαλιάς από πρεσαριστό ατσάλι
ΠΛΑΙΣΙΟ
Διαστάσεις (ΜxΠxΥ) 1.760 x 760 x 1.020mm
Μεταξόνιο 1.200mm
Γωνία κάστερ 24.9°
Ίχνος τροχού 84mm
Ύψος σέλας 775mm
Απόσταση από το έδαφος 180mm
Ακτίνα στροφής 2m
Βάρος (πλήρες υγρών) 107kg
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Τύπος εμπρός Τηλεσκοπικό, ανεστραμμένο πιρούνι (USD) 31mm, διαδρομή άξονα 100mm
Τύπος πίσω Διπλά αμορτισέρ, διαδρομή άξονα 120mm
ΤΡΟΧΟΙ
Ζάντα εμπρός 5-μπράτσων από χυτό αλουμίνιο
Ζάντα πίσω 5-μπράτσων από χυτό αλουμίνιο
Ελαστικό εμπρός 120/70-12M/C 51L
Ελαστικό πίσω 130/70-12M/C 56L
ΦΡΕΝΑ
Εμπρός Μονός υδραυλικός δίσκος 220mm με ABS βασισμένο σε IMU
Πίσω Μονός υδραυλικός δίσκος 190mm
ABS Μονοκάναλο ABS
ΟΡΓΑΝΑ & ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ
Όργανα LCD
Προβολέας εμπρός LED
Πίσω φως LED

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!