MotorBike.gr

Yamaha Tracer 9 GT+ 2023: Για πρώτη φορά με Ραντάρ!

08/11/2022

Η Yamaha κάνει κίνηση

Πρώτη φορά σε γιαπωνέζικη μοτοσυκλέτα, πρώτη φορά σε Yamaha μπαίνει ραντάρ και σύστημα Adaptive Cruise Control στον εξοπλισμό του, που γίνεται ακόμα πλουσιότερος για ένα μοντέλο που ονομάζεται πλέον Yamaha Tracer 9 GT+.

Η τρίτη γενιά Yamaha Tracer 9 είναι γεγονός, με την προσθήκη στον στάνταρ εξοπλισμό ενός πολύ χρήσιμου συστήματος που αυξάνει την ασφάλεια κατά την οδήγηση.

Το Tracer 9 GT+ είναι η πρώτη μοτοσυκλέτα της Yamaha που εφοδιάζεται με σύστημα ACC, σύστημα το οποίο συνδυάζει τα πλεονεκτήματα ενός συμβατικού Cruise Control με τη δυνατότητα να διατηρεί συγκεκριμένη απόσταση από το προπορευόμενο όχημα.

Το ACC ελέγχει αυτόματα και ρυθμίζει την ταχύτητα της μοτοσυκλέτας, την επιβράδυνση και την επιτάχυνση, με τον αναβάτη να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα σε τέσσερις διαφορετικές αποστάσεις μοτοσυκλέτας και προπορευόμενου οχήματος ανάλογα με την προτίμησή του.

Όταν το ACC διαπιστώσει πως ο αναβάτης βρίσκεται πιο κοντά στο προπορευόμενο όχημα από την επιλεγμένη ρύθμιση, εμφανίζεται ένα εικονίδιο για την επικείμενη παρέμβαση του συστήματος, ώστε να τον προειδοποιήσει να αναλάβει εκείνος τον χειρισμό,  και να διατηρήσει ή να μεγαλώσει την απόσταση από το όχημα.

Το ACC λειτουργεί μεταξύ 30-160 km/h, με 1η και 2α ταχύτητα κιβωτίου από τα 30 km/h, με 3η και 4η από τα 40 km/h και με 5η και 6η από τα 50 km/h.

Το ACC απενεργοποιείται με το φρενάρισμα ή με το να τραβήξει ο αναβάτης τη μανέτα του συμπλέκτη για περισσότερο από 1 δευτερόλεπτο, ή να κλείσει το γκάζι.

Πέρα από το να διατηρεί μια συγκεκριμένη απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, το ACC εμποδίζει τη μοτοσυκλέτα να επιταχύνει όταν βρίσκεται σε στροφή (“cornering assist”), ενώ αν το ραντάρ εντοπίσει όχημα μπροστά, τότε θα μειώσει το επίπεδο της επιτάχυνσης.

Επιπλέον το ACC είναι συνδεδεμένο τόσο με τον κινητήρα όσο και με τις ηλεκτρονικές αναρτήσεις, και για να διατηρηθεί η επιλεγμένη απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, το φρένο κινητήρα αλλά και τα φρένα των τροχών ενεργοποιούνται ώστε να φρενάρουν τη μοτοσυκλέτα!

Την ίδια στιγμή, η συμπίεση των αναρτήσεων ρυθμίζεται σε λειτουργία anti-dive, ώστε να μειωθεί το βύθισμα του μπροστινού στο φρενάρισμα. Τεχνολογία αιχμής στον τομέα της ασφάλειας.

Έτσι το ACC του Tracer 9 GT+ αρχικά προειδοποιεί τον αναβάτη, και αν εκείνος δεν ενεργήσει για να αυξήσει την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, το σύστημα κλείνει το γκάζι, χρησιμοποιεί το φρένο του κινητήρα και κατόπιν τα φρένα, καθώς παράλληλα ρυθμίζει και τις αναρτήσεις, ενώ λειτουργεί και στις στροφές αλλά και στην προσπέραση.

Σύστημα συνδυασμένης πέδησης σε συνεργασία και με τη βοήθεια του ραντάρ.

Υπάρχουν όμως κι άλλα, ακόμα καλύτερα νέα για το νέο μοντέλο, αφού το Yamaha Tracer 9GT+ είναι η πρώτη μοτοσυκλέτα στον κόσμο που διαθέτει σύστημα συνδυασμένης πέδησης που λειτουργεί με τη συνδρομή ραντάρ.

Το νέο αυτό σύστημα χρησιμοποιεί στοιχεία τόσο από την μονάδα αδρανειακών μετρήσεων 6 αξόνων (IMU) της μοτοσυκλέτας, όσο και από το ραντάρ, ώστε να να παρέχει τη βέλτιστη πίεση στο σύστημα πέδησης, τόσο μπροστά όσο και πίσω, μέσω μιας υδραυλικής μονάδας της Bosch.

Νέα οθόνη οργάνων

Το Tracer 9 GT+ διαθέτει νέα έγχρωμη οθόνη οργάνων, με επιλογή τριών διαφορετικών απεικονίσεων για τις ενδείξεις της. Η οθόνη διαθέτει συνδεσιμότητα που λειτουργεί με Bluetooth, και παρέχει πληροφορίες τηλεφωνίας, email και μηνυμάτων προερχόμενες από το smartphone του αναβάτη.

Αναβάτης και συνεπιβάτης μπορούν επιπλέον να ακούσουν μουσική, να απαντήσουν σε τηλεφωνήματα αν έχουν Bluetooth στο κράνος τους, ενώ όταν η μοτοσυκλέτα δεν κινείται, στην οθόνη μπορούν να προβληθούν λεπτομερή μηνύματα εφαρμογών διαδικτύου, πρόγνωση καιρού, κ.α.

Η Yamaha τώρα χαρίζει στη νέα οθόνη και δυνατότητα πλοήγησης, όμως απαιτείται ο αναβάτης να κατεβάσει την Garmin Motorize app, μια εφαρμογή που λειτουργεί επί πληρωμή μέσω συνδρομής. Καλό, αλλά θα ήταν καλύτερο να μπορούσες να πλοηγηθείς δωρεάν και μέσω Google Maps – ίσως και να γίνεται, πάντως η Yamaha δεν αναφέρει τέτοια δυνατότητα.

Νέο quickshifter 3ης γενιάς, συνδεδεμένο με το ACC

Το 3ης γενιάς quickshifter της Yamaha επιτρέπει στον αναβάτη να ανεβάσει και να κατεβάσει ταχύτητες ακόμα κι όταν το ACC είναι ενεργό. Για παράδειγμα, αν ο αναβάτης οδηγεί με το ACC ενεργό στα 100 χλμ/ώρα με 6η σχέση στο κιβώτιο και κατόπιν το σύστημα φρενάρει τη μοτοσυκλέτα λόγω του προπορευόμενου οχήματος, ο αναβάτης μπορεί να κατεβάσει ταχύτητα στο κιβώτιο, χωρίς το ACC να απενεργοποιηθεί.

Το Quickshifter δεν λειτουργεί σε πολύ χαμηλές στροφές κινητήρα, όπως και όταν το γκάζι είναι σταθερό, ενώ υπάρχει εικονίδιο στην οθόνη οργάνων που δείχνει αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το σύστημα.

Ημί-ενεργητικές αναρτήσεις

Το Tracer 9 GT+ συνεχίζει να διαθέτει ημι-ενεργητικές αναρτήσεις “KADS” της KYB, που λειτουργούν με τη συνδρομή της μονάδας IMU των 6 αξόνων, η οποία εντοπίζει με ακρίβεια την κινητική κατάσταση της μοτοσυκλέτας και αλλάζει αυτόματα τις ρυθμίσεις των αναρτήσεων. Το KADS έχει 2 Mode λειτουργίας (Sport / Comfort), ενώ οι αναρτήσεις είναι συνδεδεμένες με το ACC και το UBS.

Riding Modes

To Tracer 9 GT+ έχει αναβαθμισμένα Riding Modes, που είναι για πρώτη φορά πλήρως συνδεδεμένα με την IMU και με τα ηλεκτρονικά βοηθήματα της μοτοσυκλέτας. Το νέο σύστημα έχει σχεδιαστεί να είναι πιο διαισθητικό, με τον αναβάτη να μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε 4 Riding Modes: Sport, Street, Rain, Custom, τα οποία αλλάζουν τη συμπεριφορά κινητήρα, αναρτήσεων, ηλεκτρονικών βοηθημάτων. Ν  Νέοι είναι και οι εργονομικοί διακόπτες, με ένα joystick και ένα κουμπί Home, για βέλτιστη χρηστικότητα και ευκολία κατά τον χειρισμό. Οι διακόπτες έχουν μάλιστα και οπίσθιο φωτισμό για να τους διακρίνετε ευκολότερα στο σκοτάδι.

Βελτιωμένη ρυθμιζόμενη σέλα

Νέα είναι η ρυθμιζόμενη σέλα του αναβάτη, με  αφρώδες, νέο κάλυμμα και νέο σχήμα για μεγαλύτερη άνεση. Μεγαλύτερης διαμέτρου για καλύτερη αίσθηση, ο πίσω δίσκος έχει μεγαλώσει κατά 9%, με νέα διάμετρο τα 267 mm. Παράλληλα νέο είναι το design της δαγκάνας του, νέο και το λεβιέ του φρένου, νέα και πιο ποιοτικά τα δοχεία των υγρών φρένων.

Νέα είναι η USB A θύρα φόρτισης, νέα η βάση των οργάνων, νέες οι βάσεις της ζελατίνας, νέα και η βάση του πίσω λεβιέ φρένου. Οι δυο χρωματισμοί του Tracer 9 GT+ είναι οι Icon Performance και Power Grey.

Κινητήρας EU5 890 κ.εκ. CP3 και αλουμινένιο πλαίσιο

Το Tracer 9 GT+ διαθέτει τον ίδιο τρικύλινδρο κινητήρα με το προηγούμενο μοντέλο, ενώ ίδιο με πριν είναι και το αλουμινένιο πλαίσιο, ίδιο και το αλουμινένιο ψαλίδι. Full LED φώτα και cornering φώτα.

Ο φωτισμός της μοτοσυκλέτας είναι full LED, ενώ όταν η μοτοσυκλέτα ταξιδεύει με περισσότερα από 5 χλμ/ώρα και η κλίση υπερβαίνει τις 7 μοίρες, τα cornering lights φωτίζουν αυτόματα το εσωτερικό της στροφής – ανεξάρτητα αν ο αναβάτης χρησιμοποιεί τη μικρή ή τη μεγάλη σκάλα των φώτων.

Τιμή και διαθεσιμότητα

Το TRACER 9 GT+ θα είναι διαθέσιμο στους αντιπροσώπους της Yamaha από τον Μάιο του 2023 με τιμή που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!