MotorBike.gr

HONDA-MUGEN: Συνεχίζεται η εξέλιξη του ηλεκτρικού μοτοκρός

14/09/2018

Ηλεκτρικό τέρας

Μπορεί να μην ακούγονται και πολλά τελευταία επί του θέματος, όμως πηγές μιλούν για την διαρκή εξέλιξη μιας ηλεκτρικής μοτοκρός μοτοσυκλέτας από την Honda.

Ξέρετε οι εταιρίες και οι μηχανικοί-μηχανολόγοι που κρατούν τα ηνία στη μοτοβιομηχανία είναι υποχρεωμένοι να κοιτούν μακριά. Πολύ μακριά. Τόσο μακριά, που ούτε να το φανταστούμε δεν μπορούμε, τι έχουν στο νου τους και τι εξελίσσουν.

Για παράδειγμα μια μοτοσυκλέτα  motocross είχε παρουσιαστεί στο περσινό Tokyo Motor Show τον Μάρτιο και λόγω της “ιδιαίτερης”, εκκεντρικής της εμφάνισης πέρασε ίσως ξώφαλτσα από την προσοχή κάποιων.

Η μοτοσυκλέτα είχε εκτεθεί στο γνωστό, ετήσιο μοτοσυκλετιστικό Show για έναν και μόνο, άντε για δύο λόγους: ο πρώτος είχε να κάνει με την εικόνα της εταιρίας η οποία στην περίπτωσή μας δεν ήταν μια οποιαδήποτε, αλλά η ίδια η Honda, που ασχολείται με την ηλεκτροκίνηση. Κατά δεύτερον το κοινό πρέπει να γνωρίζει ότι η Honda δεν μένει με σταυρωμένα χέρια ποτέ και βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογίας.

Το ηλεκτρικό μοτοκρός της Mugen ήταν σχεδιασμένο για να προσελκύσει την προσοχή και να κάνει τον κόσμο να το θαυμάσει και για την τεχνολογία του και για την εκκεντρική εμφάνισή του.

Το Mugen E.Rex παρουσιάστηκε στο γιαπωνέζικο σαλόνι επιδεικνύοντας κάποιες λύσεις υψηλής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των μπαταριών που ήταν υγρόψυκτες.

Η Mugen γνωρίζει πολλά για τις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες, αφού αυτές κερδίζουν κάθε χρόνο τον φημισμένο αγώνα του Isle of Man στην κατηγορία TT Zero. Η Mugen, που ανήκει στον Hiro Honda, ο γιο του ιδρυτή της Honda Soichiro Honda χρησιμοποιείται συχνά σαν δημιουργός των νέων ιδεών της Honda.

Η Honda, όπως είναι λογικό, μαζί με πολλές άλλες εταιρίες, θα παρουσιάσει ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες και σκούτερ στο μέλλον, κι αυτό είναι απολύτως σίγουρο για τον Νο1 κατασκευαστή στον κόσμο. Με το Mugen E.Rex λοιπόν αφουγκράζεται τον παλμό αυτής της τάσης.

Η όλη “διακόσμηση” του Mugen E.Rex μοιάζει να έρχεται από την προϊστορική εποχή, θυμίζοντας απολίθωμα δεινοσαύρου και γι ‘αυτό ονομάζεται “Ε. Rex”: Εlectronic Rex και όχι Tyrannosaurus Rex. Δείτε και τα “ματάκια” της Mugen στη μάσκα για να πειστείτε ότι ο σχεδιαστής έκανε επίτηδες αυτό το πρωτότυπο να μοιάζε με τερατάκι.

Όταν είχε παρουσιαστεί πέρσι η μοτοσυκλέτα ο Hikaru Miyagi, αναβάτης ανάπτυξης του μοντέλου, δήλωνε: “Ο ηλεκτρικός κινητήρας δεν απαιτεί λειτουργία συμπλέκτη. Το αριστερό και το δεξί λεβιέ στο τιμόνι είναι το πίσω φρένο και το μπροστινό φρένο, κι έτσι μπορείτε να επικεντρωθείτε στην οδήγηση με λιγότερες έγνοιες”.

Οι πληροφορίες λένε ότι η ηλεκτρική μοτοσυκλέτα εθεάθη να κάνει δοκιμές στην Ιαπωνία, κι απ’ ότι φαίνεται η Honda επενδύει (εννοείται) σε μια μελλοντική λύση που μπορεί να γίνει το κατεστημένο της αγοράς, αφού κάποτε οι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες μπορεί να είναι περισσότερες απ’ ότι αυτές με συμβατικό κινητήρα.

Μια από τις ταχύτατες ηλεκτρικές supersport Mugen του Isle of Man

Ο ηλεκτροκινητήρας έχει και υδρόψυξη για τις μπαταρίες, το πιρούνι είναι Showa και τα φρένα της Nissin, ενώ βλέπουμε ότι ο μπροστινός δίσκος είναι από ανθρακονήματα.

Η Μugen προχωρεί δυναμικά λοιπόν και στο χώμα, ενώ το τελευταίο ηλεκτρικό μοντέλο supersport που έχει παρουσιάσει στο Isle of Man απέδιδε 163 ίππους, ροπή 21,0 kgm και ήταν η έκτη γενιά ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας. Σύντομα με το καλό θα βλέπουμε και την εξέλιξη στις πίστες του μοτοκρός.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!