MotorBike.gr

YAMAHA YA-1, 1955: Φτιαγμένη από χαρτί!

03/01/2018

Φτιάξ’ τη μόνος σου

Η χάρτινη Yamaha YA-1 μοιάζει τόσο πολύ με την κανονική, που σε κάνει να νομίζεις ότι μπορείς να την κάνεις ακόμα και βόλτα. Πρόκειται για ένα έθιμο της γιαπωνέζικης εταιρίας, να προσφέρει κάθε χρόνο τα σχέδια για να μπορεί να κατασκευάσει ο καθένας από χαρτί ένα σημαντικό μοντέλο της Yamaha.

Η χάρτινη Yamaha YA-1

… και η πραγματική Yamaha YA-1 του 1955

Κάθε χρόνο, η Yamaha προσφέρει τα σχέδια, τα πατρόν με τα οποία μπορεί να φτιάξει ο καθένας ένα από τα θρυλικά μοντέλα της σε χαρτί.

Αυτή τη φορά η εταιρία προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και προσφέρει ένα ρεαλιστικό χάρτινο μοντέλο, μεγάλων διαστάσεων, που δεν μπορείς να πιστέψεις ότι φτιάχνεται με απλά φύλλα χαρτιού.

Η χάρτινη Yamaha YA-1 είναι ένα έργο που μπορεί να απασχολεί τον τολμηρό που θα το δοκιμάσει, για όλους τους μήνες του χειμώνα.

Το 1955, η ιαπωνική αγορά είχε γεμίσει από διάφορους κατασκευαστές μοτοσυκλετών. Ο Genichi Kawakami που ήταν τότε πρόεδρος της κατασκευάστριας εταιρίας μουσικών οργάνων με το όνομα Nippon Gakki (που είναι σήμερα η Yamaha Corporation), ήταν σίγουρος ότι η εταιρία μπορούσε να φτιάξει μια καλή και αξιόλογη μοτοσυκλέτα.

Κάτω από την καθοδήγησή του φτιάχτηκε η ΥΑ-1 και άρχισε να πουλιέται στην αγορά με την Yamaha Motor Co., Ltd. να ιδρύεται σύντομα στη συνέχεια.


Εκείνη την εποχή που οι περισσότερες μοτοσυκλέτες ήταν μαύρες, η YA-1 ξεχώριζε με τα χρώματά της σε βισινί και κρεμ, με κάθε μοτοσυκλέτα να κατασκευάζεται στο χέρι.
Για να αποδείξει την ποιότητα και τις επιδόσεις της Yamaha YA-1 ο πρόεδρος Kawakami αποφάσισε να συμμετάσχει στους εθνικούς αγώνες αναβάσεων, που γίνονταν στο όρος Fuji.

Ο αναβάτης Teruo Okada οδήγησε την YA-1 στη νίκη της κατηγορίας των 125cc, ενώ οι YA-1 κατέκτησαν την 3η, 4η, 6η, 8η και 9η θέση!


Επίσης στον πρώτο αγώνα που έγινε στα υψίπεδα του
Asama τρεις μήνες αργότερα, η YA-1 κατάφερε να κατακτήσει τις 4 πρώτες θέσεις.

Έχοντας κυριαρχήσει στους δύο δημοφιλέστερους και μεγαλύτερους αγώνες της περιόδου στην Ιαπωνία, η Yamaha Motor και η YA-1 έγιναν γνωστές αμέσως στους μοτοσυκλετιστές της χώρας.

Έτσι, τιμής ένεκεν η χάρτινη Yamaha YA-1 που βλέπετε παραπάνω φωτογραφήθηκε στο όρος Asama, εκεί όπου πραγματοποιήθηκε ο αγώνας τον οποίο κέρδισε η YA-1 το 1955.

Χαρτοκοπτική λοιπόν, μια τέχνη που έχει μεγάλη πέραση στην Ιαπωνία, και πολλή όρεξη και χρόνος, και μια αυθεντική, χάρτινη Yamaha YA-1 μπορεί να γίνει δική σας.

Η Yamaha ήθελε να τιμήσει τα 20 χρόνια που πέρασαν από τότε που πρόσφερε για πρώτη φορά στο κοινό σχέδια χάρτινων μοτοσυκλετών (πατήστε εδώ) προσφέροντας δυο ΥΑ-1, μια απλή και μια ειδική έκδοση που περιλαμβάνει τροχούς με ακτίνες από σπάγκο και αλυσίδα, με πλήθος λεπτομερειών.

Μόλις συναρμολογηθεί, η μοτοσυκλέτα έχει σχεδόν μισό μέτρο μήκος και ύψος 293 mm.


Όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες, δεν λείπουν στο ελάχιστο οι λεπτομέρειες.

Μπορεί ο οποιοσδήποτε να κατεβάσει τα αρχεία σε αρχείο pdf και μπορεί να επιλέξει μεταξύ μιας έγχρωμης ή ασπρόμαυρης έκδοσης.


Το μοντέλο χωρίζεται σε τρία μέρη:
1. Πλαίσιο, πιρούνι, προβολέας, τιμόνι και μπροστινό φτερό 11 φύλλα χαρτιού + 16 οδηγίες
2. Κινητήρας, εξάτμιση, ρεζερβουάρ και πίσω φτερό: 13 ώρες + 16 οδηγίες
3. Τροχοί: 10 φύλλα + 18 οδηγίες συναρμολόγησης όλων των εξαρτημάτων
Στη σελίδα της Yamaha Papercrafts μπορείτε να δείτε το μοντέλο λεπτομερώς, καθώς και να βρείτε όλα τα διαθέσιμα σχέδια για λήψη (
download) και συναρμολόγηση μιας ιστορικής κλασικής μοτοσυκλέτας σαν τη Yamaha ΥΑ-1.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!