MotorBike.gr

Honda CB100: Ηλεκτρισμένο κλασικό!

03/08/2022

Παράδειγμα προς μίμηση;

Ηλεκτρικά δεν θέλατε; Πάρτε λοιπόν ένα μηχανάκι “που συνδυάζει και το κλασικό και το μοντέρνο”… όπως λένε και τα διαφημιστικά φυλλάδια των εταιριών, και που κοστίζει κάτι περισσότερο από το τζάμπα

Ένας Εγγλέζος είναι ο δράστης αυτής της περίπτωσης, ο οποίος πήρε ένα μεταχειρισμένο, κλασικό Honda CB100 και με λιγότερα από 2.500 ευρώ το “έφερε στο σήμερα”.

Το πανάλαφρο Honda CB100 – αφού έχει χάσει αρκετά κιλά λόγω της αφαίρεσης του κινητήρα του – καταφέρνει να βγάλει αυτονομία 80 περίπου χιλιομέτρων.

Ο Adam Waldron που το έφτιαξε είναι ένας Βρετανός σχεδιαστής με έδρα το Λονδίνο, και σύμφωνα με τον ιστότοπό του, «σχεδιάζει και κατασκευάζει προϊόντα με έμφαση στη βιωσιμότητα και την επαναχρησιμοποίησή τους».

Ένα από αυτά τα έργα είναι και η ηλεκτρική μοτοσυκλέτα, κι έτσι ο Waldron στηρίχτηκε πάνω σε ένα Honda CB100 που έρχεται από τη δεκαετία του 1980.

Μετά την αφαίρεση του κινητήρα, το επόμενο βήμα ήταν να προμηθευτεί έναν ηλεκτρικό κινητήρα και μια μπαταρία από μια κινέζικη εταιρία, με την μπαταρία όπως βλέπετε να κάθεται στη θέση του συμβατικού κινητήρα.

Επίσης το πίσω φρένο της μοτοσυκλέτας άλλαξε από ταμπούρο σε υδραυλικό δισκόφρενο, μιας και στον πίσω τροχό έπρεπε να μπει ο ηλεκτροκινητήρας, ενώ το μπροστινό φρένο παρέμεινε ως είχε. Το γκάζι εξακολουθεί να βρίσκεται στην ίδια θέση, όπως εξάλλου και τα περισσότερα εξαρτήματα της μοτοσυκλέτας.

Λόγω της απλότητας του συνόλου η αξιοπιστία αναμένεται να είναι καλή, ενώ ο δημιουργός ισχυρίζεται ότι το CB διαθέτει μια πολύ ικανοποιητική αυτονομία για απλή, καθημερινή χρήση.

Η τελική ταχύτητα του “CB100-E” είναι καταγεγραμμένη στα 50 km/h και όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες το μεγαλύτερό του πρόβλημα είναι αισθητικό, αφού από την έλλειψη του κινητήρα δημιουργείται ένα κενό στην περιοχή.

Από την άλλη, θεωρούμε ότι είναι μια πολύ καλή και οικονομική ιδέα, ειδικά όταν υπάρχουν πολλές χιλιάδες παρατημένα παλιά μοντέλα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν με αυτό τον τρόπο. Αυτό και αν είναι ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών!

Ιδού η περίφημη βιωσιμότητα στην πράξη…

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!