Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι: Όλοι μαζί… για μια τιμή πιο χαμηλή
Τις δυνάμεις τους ενώνουν κατασκευάστριες εταιρίες μοτοσυκλετών από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και μέσω μιας κοινής επιστολής με αποδέκτες τον Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, ζητούν να εξαιρεθούν οι μοτοσυκλέτες από τον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, με εκατέρωθεν επιβολές υψηλών δασμών.
Αν δεν γνωρίζετε το χρονικό αυτής της ιστορίας, τα πράγματα έχουν ως εξής: Επί της προεδρίας του, ο Donald Trump θεώρησε πως ο… πλανήτης έχει συνωμοτήσει εναντίον της χώρας του και επιβάλλει δυσανάλογα υψηλούς δασμούς στα εξαγώγιμα αμερικανικά προϊόντα, ενώ οι ΗΠΑ δεν πράττουν το ίδιο στα προϊόντα που εισάγουν από ξένες χώρες.
Έτσι ξεκίνησε ως αντίμετρο να επιβάλλει έξτρα φόρους και χαράτσια σε προϊόντα και πρώτες ύλες που εισάγονταν στις ΗΠΑ από Κίνα, Ινδία και Ευρωπαϊκή Ένωση.
Φυσικά αυτό ήταν μια εξέλιξη που δεν άρεσε καθόλου στις χώρες αυτές και στην ΕΕ, οι οποίες θεώρησαν ότι απλά ο Trump σκαρφίστηκε ένα αφήγημα με «δράκο», ώστε να τονώσει την «Made in USA» παραγωγή και να δώσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στα ντόπια προϊόντα.
Μετά από έναν γύρο διαβουλεύσεων και συζητήσεων, που δεν κατέληξε πουθενά, πολλές μεγάλες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της ευρωπαϊκής, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μια οφθαλμός αντί οφθαλμού τακτική και να αυξήσουν τους δασμούς στα εξαγώγιμα προϊόντα των ΗΠΑ. Μία σου και μία μου, που λένε.
Ανάμεσα στους κλυδωνισμούς που επέφερε αυτός ο πόλεμος στις παγκόσμιες εμπορικές συναλλαγές, ένας τομέας που επηρεάστηκε, ήταν και αυτός των μοτοσυκλετών.
Οι ευρωπαϊκές κατασκευάστριες (και όχι μόνο) έφαγαν χαράτσια από 10 έως 25% στις ΗΠΑ, ενώ η Ηarley–Davidson φάνηκε να την γλιτώνει αρχικά στην Ευρώπη, εκμεταλλευόμενη το παραθυράκι που προέβλεπε ότι επιπλέον δασμοί θα επιβάλλονται μόνο σε προϊόντα που έχουν παραχθεί στις ΗΠΑ και όχι σε προϊόντα που έχουν παραχθεί σε άλλες χώρες για εταιρίες αμερικανικών συμφερόντων.
Πολύ απλά λοιπόν, η παραγωγή των μοτοσυκλετών που προορίζονταν για την Ευρώπη, γινόταν αποκλειστικά σε εργοστάσια της εταιρίας σε τρίτες χώρες.
Τώρα όμως ξεκινά μια νέα δέσμη ενεργειών από την ΕΕ που προβλέπει 50%+ (!) δασμούς σε προϊόντα από εταιρίες αμερικανικών συμφερόντων, ανεξαρτήτως της χώρας παραγωγής τους. Με λίγα λόγια αν μια μοτοσυκλέτα της Harley–Davidson κόστιζε 20.000 ευρώ στην Ευρώπη, από τον Ιούνιο του 2021, η τιμή της θα φτάσει τα 30.000 ευρώ.
Με αυτή την προοπτική που τελειώνει ουσιαστικά την Harley-Davidson στην ευρωπαϊκή αγορά και με τις ευρωπαϊκές κατασκευάστριες να έχουν ήδη υποστεί ζημίες από την αντίστοιχη πρόσθετη δασμολογική φορολόγηση στις ΗΠΑ, εκπρόσωποι των δύο πλευρών αποφάσισαν να δράσουν.
Ο ACEM (Σύνδεσμος Ευρωπαϊκών Κατασκευαστριών Μοτοσυκλέτας) και ο USMMA (Σύνδεσμος Κατασκευαστριών Μοτοσυκλέτας των Ηνωμένων Πολιτειών) συνέταξαν από κοινού μια επιστολή μέσω της οποίας ζητούν να εξαιρεθούν οι μοτοσυκλέτες από τις δασμολογικές κυρώσεις που επιβάλλονται ένθεν και ένθεν, στα πλαίσια αυτού του εμπορικού πολέμου που έχει ξεσπάσει.
Στην επιστολή αναφέρεται ότι οι οικονομικές εχθροπραξίες αυτού του τύπου έχουν παράπλευρες απώλειες και στις δύο πλευρές, που δεν έχουν κανένα απολύτως αντίκρισμα σε αυτό που επιδιώκεται να επιτευχθεί από τις αντιμαχόμενες παρατάξεις (αλήθεια, τι επιδιώκεται;).
Η επιστολή, την οποία συνυπογράφουν ογδόντα ακόμα σύνδεσμοι, οργανώσεις και φορείς που σχετίζονται με την μοτοσυκλέτα σε ΗΠΑ και Ευρώπη, έχει αποσταλεί στον πρόεδρο Biden και στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen.
Οι όποιες ελπίδες εναπόκεινται πλέον στο ότι η ατζέντα του προέδρου Biden διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από αυτή του Donald Trump. Ίδωμεν…