Στη χώρα των Ταλιμπάν
Η QJMotor SRT 800X καταφέρνει να κατακτήσει τους δρόμους του πολύπαθου Αφγανιστάν, το οποίο μετά από χρόνια πολέμου επανήλθε πλήρως στα χέρια των Ταλιμπάν. Έστω κι αν ακόμα κρατούν τα πολεμικά όπλα στα χέρια, οι Ταλιμπάν επιδιώκουν να προσφέρουν στους τολμηρούς ταξιδιώτες μια διαφορετική εικόνα από αυτήν που γνωρίζαμε γι’ αυτούς.
Ακολουθεί η αφήγηση του αναβάτη του μεγάλου ταξιδιού Κων. Μητσάκη:
“Η τελευταία φορά που έβαλα ρόδα στο Αφγανιστάν ήταν το 2019, όταν το 90% της χώρας είχε κυριευθεί από τους Ταλιμπάν. Μόνο η πρωτεύουσα Καμπούλ και λίγες περιοχές του βορρά ήταν ακόμα υπό τον έλεγχο της Συμμαχίας και των Αμερικανών…
Εν έτει 2024, όταν και περνούσα ξανά το συνοριακό κατώφλι της χώρας, οι Ταλιμπάν ήταν αυτοί που ασκούσαν πλέον την εξουσία στο Αφγανιστάν. Αρκετά πιο διαλλακτικοί και μετριοπαθείς -σε σχέση με το παρελθόν- είχαν «ανοίξει» την χώρα τους στον έξω κόσμο και δέχονταν πλέον τολμηρούς και ανήσυχους ταξιδευτές. Ανάμεσά τους ήμουν κι εγώ…
Έχοντας τα κατάλληλα γραφειοκρατικά εφόδια -για μένα και για την μοτοσυκλέτα- ξεκίνησα την εξερεύνηση του Αφγανιστάν, ακολουθώντας την διαδρομή Herat–Kandahar–Kabul (1.350 χλμ.), με επόμενο προορισμό το Πακιστάν.
Αρκετά τα μπλόκα ελέγχου των Ταλιμπάν καθοδόν, αναπάντεχα φιλική και καλοσυνάτη η αντιμετώπιση που είχα. Οι χειραψίες και το τσάι έπαιρναν και έδιναν για τον Έλληνα ταξιδευτή…
Στη πόλη Herat (η Αλεξάνδρεια η Αρειανή, η μία από τις Αλεξάνδρειες που έκτισε στη γη της αρχαίας Βακτριανής ο Μέγας Αλέξανδρος), επισκέφθηκα το ανακαινισμένο κάστρο της πόλης και το χώρο με τους 4 μιναρέδες, που συνιστούν τα μνημειακά αξιοθέατα της Herat…
Και μετά τη Herat, αφού ανεφοδίασα τη QJMotor SRT 800X με βενζίνη 92 οκτανίων, συνέχισα το QJMotor Trans Asia μέσα στο πολύπαθο Αφγανιστάν…”
Συνεχίζεται…