MotorBike.gr

Ducati: Αποτίει φόρο τιμής στον Ayrton Senna με ένα Monster

17/05/2024

Συλλεκτικό, περιορισμένης παραγωγής, με βαρύ όνομα

Μια συλλεκτική περιορισμένη έκδοση του πρόσφατου Monster έφτιαξε η Ducati, αφιερωμένη στον θρύλο της Formula 1, Βραζιλιάνο Ayrton Senna, παθιασμένο μοτοσυκλετιστή και Ducatista.

Τα χρώματα της Ducati Monster Senna δημιούργησε το κέντρο σχεδίασης της εταιρίας, Centro Stile Ducati, με τη συμμετοχή της Senna Brands, και είναι εμπνευσμένα από τα χρώματα του κράνους που φορούσε ο αείμνηστος Βραζιλιάνος σε όλη του την καριέρα.

Το Monster Senna θα παραχθεί σε μόλις 341 μονάδες με εξαρτήματα που ενισχύουν τον σπορ χαρακτήρα του. Χώρος παρουσίασης αυτής της σπέσιαλ μοτοσυκλέτας έγινε το Grand Prix της Formula 1 στην Imola, όπου αποκαλύφθηκε από τους Claudio Domenicali, Bianca Senna και Stefano Domenicali.

Ο περιορισμένος αριθμός μονάδων των 341 μονάδων παραγωγής είναι ένας φόρος τιμής στον θρύλο του Senna.

  • 3 είναι ο αριθμός των παγκόσμιων τίτλων που κέρδισε ο Senna στη Formula 1.
  • 41 είναι ο αριθμός των Grand Prix που ο Ayrton τερμάτισε πανηγυρίζοντας στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Η ειδική έκδοση Monster Senna στοχεύει να γιορτάσει τη σταθερή σχέση αγάπης μεταξύ της Ducati και του Βραζιλιάνου πρωταθλητή και ξεκινάει πολλά χρόνια πριν.

Η επιλογή του Monster ως μοντέλου για τη δημιουργία αυτής της περιορισμένης παραγωγής έκδοσης δεν είναι τυχαία, αλλά συνδέεται με την ιστορία του Ayrton. Ο Senna ήταν ένας από τους πρώτους ιδιοκτήτες του Monster 900 – αυτό χρησιμοποιούσε για να κυκλοφορεί στο Μόντε Κάρλο και με αυτό εμφανίστηκε στη γκαλά βραδιά του Grand Prix της Φόρμουλα 1 1993 στο Μονακό!

 

 

Στον Ayrton άρεσε η απλή πρσέγγιση του Monster: σπορ κινητήρας, ιδανικός για χρήση στο δρόμο, πλαίσιο που προέρχεται από το Superbike, με φαρδύ τιμόνι και χωρίς φέρινγκ.

Το Ducati Monster Senna του 2024 αποτίει φόρο τιμής στο ταλέντο του τρεις φορές Παγκόσμιου Πρωταθλητή, με ένα ιδιαίτερο χρώμα που είναι εμπνευσμένο από τον χρωματικό συνδυασμό του κράνους που φορούσε ο οδηγός σε αγώνες σε όλη την καριέρα του: κίτρινο, πράσινο και μπλε, που είναι τα χρώματα της σημαίας της Βραζιλίας.

 

 

Η παρουσίαση της μοτοσυκλέτας που αφιέρωσε η Ducati στον Senna πραγματοποιήθηκε στο paddock της πίστας Enzo and Dino Ferrari στην Imola, με αφορμή το Grand Prix F1 στην Emilia-Romagna.

Η ανάμνηση του δεσμού μεταξύ Senna και Ducati μεταφέρθηκε μέσα από τα λόγια των Claudio Domenicali (Διευθύνων Σύμβουλος της Ducati), την αδελφή του Ayrton, Bianca Senna (CEO της Senna Brands) με τη συμβολή και του Stefano Domenicali (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Formula 1).

Claudio Domenicali, Διευθύνων Σύμβουλος Ducati Motor Holding: “Ο Ayrton Senna ήταν και θα παραμείνει για πάντα ένα σύμβολο. Ένας θρύλος των σπορ, ένας εξαιρετικός άνθρωπος, αλλά και ένας παθιασμένος μοτοσυκλετιστής, τον οποίο θέλουμε να τιμήσουμε με μια ειδική έκδοση ενός από τα πιο εμβληματικά μοντέλα στη γκάμα μας: το Monster, αφού ο Ayrton ήταν ένας από τους πρώτους ιδιοκτήτες του Monster 900 το ’93 και αντιπροσώπευε τέλεια τις αξίες αυτής της μοτοσυκλέτας: Το Monster Senna είναι μια απόδειξη της τιμής που αποτίουμε σε έναν πρωταθλητή και γνήσιο Ducatista.”

Bianca Senna, CEO της Senna Brands: «Η συνεργασία με τη Ducati είναι ιστορική και πολύ σχετική μέχρι σήμερα. Το Monster είναι μια τέλεια μοτοσυκλέτα που θυμίζει τον τρόπο ζωής του Ayrton, εστιασμένη στις υψηλές επιδόσεις αλλά με την ικανότητα να απολαμβάνει τις στιγμές. Οι θαυμαστές του Ayrton σε όλο τον κόσμο, θα δουν αυτή τη συνεργασία ως ένα πραγματικό φόρο τιμής στην κληρονομιά του».

 

 

Η ιστορία της Ducati και του Ayrton Senna

Οι δρόμοι της Ducati και του Ayrton Senna διασταυρώθηκαν για πρώτη φορά το 1990, όταν ο Claudio Castiglioni, τότε ιδιοκτήτης της Ducati και ένθερμος θαυμαστής του Senna και του έμφυτου ταλέντου του, χάρισε στον τρεις φορές παγκόσμιο πρωταθλητή ένα Ducati 851 SP.

Τα επόμενα χρόνια ο Senna και η Ducati συνειδητοποίησαν ότι είχαν πολλές κοινές αξίες και όταν ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής είδε τη νέα Ducati 916 από κοντά, γοητεύτηκε σφοδρά, πράγμα που γέννησε την ιδέα μιας συνεργασίας σε μια ειδική έκδοση που θα ένωνε τη Ducati και το όνομα του Senna.

Έτσι δημιουργήθηκε η Ducati 916 Senna, μια μοτοσυκλέτα που χαρακτηρίζεται από τις προσωπικές επιλογές του Βραζιλιάνου οδηγού προσωπικά, με χρώματα το γκρι ανθρακί, το μαύρο ματ και το κόκκινο, που έγινε εμβληματικό τα επόμενα χρόνια.

Η ειδική έκδοση της 916, περιορισμένης παραγωγής μόλις 300 μονάδων, ανακοινώθηκε από την Ducati τον Μάρτιο του 1994.

Το τραγικό ατύχημα στο οποίο έχασε τη ζωή του ο Ayrton Senna συνέβη λίγους μήνες πριν από την έναρξη της παραγωγής του Ducati 916 Senna. Τότε σταμάτησε  προσωρινά κάθε δραστηριότητα που συνδεόταν με τον Ayrton, αλλά η συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ της Ducati και της οικογένειας του Senna έπεισε τα μέρη να προχωρήσουν στο έργο, στη μνήμη του Ayrton, με την παρουσίαση να γίνεται στην Έκθεση Αυτοκινήτου του 1994. Η πρώτη σειρά εξαντλήθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, και στη συνέχεια ακολούθησαν κι άλλες σπέσιαλ εκδόσεις το 1997 και το 1998 με χρώματα που επέλεξε ο αδερφός του Ayrton, Leonardo Senna.

Η συνεργασία με τη Senna Brands επαναλήφθηκε το 2014 με την 1199 Panigale, βάσει της οποίας δημιουργήθηκε μια περιορισμένη σειρά 161 μονάδων – όσες και ο αριθμός των Grand Prix που συμμετείχε ο Ayrton– που προοριζόταν για την αγορά της Βραζιλίας.

Όλες οι εκδόσεις Ducati Senna είναι ιδιαίτερα περιζήτητες από συλλέκτες σε όλο τον κόσμο.

Στοιχεία αναφοράς

Το Monster Senna είναι εξοπλισμένο με εξαρτήματα τα οποία, εκτός από το ότι ωραιοποιούν την εμφάνισή του, βελτιώνουν επίσης τις δυναμικές ιδιότητες της μοτοσυκλέτας και της επιτρέπουν να φτάσει το βάρος των 175 κιλών χωρίς υγρά, δηλαδή 4 κιλά λιγότερο από το στάνταρ μοντέλο, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για το χαμηλότερο βάρος στην κατηγορία του.

Το Monster, μια σύγχρονη έκδοση της αρχικής συνταγής, είναι μια ελαφριά, εύχρηστη και γρήγορη μοτοσυκλέτα. Τροφοδοτείται από τον κινητήρα Testastretta 11°, έναν υγρόψυκτο 4βάλβιδο δικύλινδρο με δεσμοδρομική κίνηση βαλβίδων που παράγει 111 ίππους.

Διαθέτει ένα εξαιρετικά λειτουργικό και αποτελεσματικό πλαίσιο εμπνευσμένο από τα Superbike της Ducati, πλήρως ρυθμιζόμενη και σπορ ανάρτηση Öhlins μπροστά και πίσω, σφυρήλατους τροχούς, ένα εξελιγμένο σύστημα πέδησης με μπροστινές δαγκάνες Brembo Stylema και κορυφαία ηλεκτρονικά στην κατηγορία του.

Η αισθητική του Monster Senna, εκτός από τον ιδιαίτερο χρωματισμό, κίτρινο/πράσινο/μπλε διακοσμείται από μαύρες ζάντες, ειδικά φτιαγμένες για αυτό το μοντέλο, και από το κίτρινο στις δαγκάνες των φρένων και στο ανθρακονημάτινο τελικό της Termignoni.

Άλλα διακριτικά στοιχεία αυτού του μοντέλου είναι η σπέσιαλ σέλα, το ταιριαστό προστατευτικό κινητήρα και το αποκλειστικό φόντο του οργάνου/οθόνη. Τέλος, κάθε μοτοσυκλέτα γίνεται μοναδική από μια πινακίδα στην πλάκα του πιρουνιού με το όνομα μοντέλου και τον αριθμό παραγωγής του, καθώς και από πιστοποιητικό γνησιότητας και ένα ειδικό κάλυμμα.

Μια σελίδα, αφιερωμένη στο μοντέλο  στο Ducati.com περιέχει όλες τις πληροφορίες για αυτή την ξεχωριστή μοτοσυκλέτα, μαζί με την ιστορία της σχέσης μεταξύ Ducati και Senna.

Ducati Monster Senna: Στάνταρ εξοπλισμός

* Πινακίδα με όνομα μοντέλου και τον αριθμό παραγωγής από το 1 μέχρι το 341

* Σπορ σέλα με ειδικό λογότυπο

* Κινητήρας Testastretta 937 cc 11° Μέγιστη ισχύς 111 ίπποι στις 9.250 σ.α.λ Μέγιστη ροπή 9,5 kgm στις 6.500 σ.α.λ

* Σιγαστήρας προδιαγραφών δρόμου Termignoni με κίτρινη λωρίδα

* Μπροστινό πλαίσιο αλουμινίου

* Οπίσθιο ελαφρύ υποπλαίσιο

* Μαρσπιέ κατασκευασμένα από μασίφ αλουμίνιο

* Ψαλίδι αλουμινίου

* Αμορτισέρ τιμονιού Öhlins

* Μπροστινό πιρούνι Öhlins NIX30

* Οπίσθιο μονό αμορτισέρ Öhlins

* Ζάντες από σφυρήλατο αλουμίνιο (-1,86 kg) με δίχρωμη κίτρινο/πράσινο/μπλε σιρίτι

* Μπροστινά και πίσω φτερά από ανθρακονήματα

* Προστατευτικό κινητήρα

* Σύστημα φωτισμού Full LED

* Έγχρωμα όργανα TFT 4,3 ιντσών με ενδείξεις σχέσεων και ένδειξη στάθμης καυσίμου

* Riding Modes (3 ρυθμίσεις) με νέα λειτουργία Wet Riding ABS Cornering ρυθμιζόμενο σε 3 επίπεδα με λειτουργία DTC 8 επίπεδα, DWC 4 επίπεδα Launch Control ρυθμιζόμενο σε 3 επίπεδα

* Μπροστινά φρένα Brembo με δίσκους 320 mm με φλάντζες αλουμινίου, δαγκάνες monobloc Stylema βαμμένες σε κίτρινο χρώμα, ακτινική τρόμπα

* Υδραυλικός συμπλέκτης με ακτινική τρόμπα αντλία

* Ελαστικά Pirelli Diablo Rosso IV

* Ζελατίνα

* Κάλυμμα καθίσματος συνοδηγού

* Ειδικό κάλυμμα μοτοσυκλέτας

* Πιστοποιητικό αυθεντικότητας

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!