Μόνο 250cc, αλλά με δικύλινδρο boxer κινητήρα !
Δεν είναι καθόλου συνηθισμένο να βλέπουμε κάποιον άλλον εκτός της BMW να φτιάχνει κινητήρες μπόξερ, πόσο δε μάλλον μια κινέζικη εταιρία και μάλιστα στα μόλις 250 κυβικά!
Η ιστορία της boxer διάταξης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το όνομα της BMW, ένα χαρακτηριστικό σχεδόν “σήμα κατατεθέν” της βαυαρικής φίρμας. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι η BMW έχει αποκλειστικά δικαιώματα στην αρχιτεκτονική του κινητήρα με τους αντικριστούς κυλίνδρους, καθώς η ιδέα έχει πολύ παλιότερες ρίζες και πλέον, μπαίνει στον χορό και η Benda από την Κίνα, με μια πρόταση που τραβάει τα βλέμματα.
Αξίζει να θυμηθούμε ότι οι boxer κινητήρες δεν γεννήθηκαν στη Γερμανία. Βρετανικά μοντέλα όπως τα ABC της περιόδου του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και οι παλαιότερες μοτοσυκλέτες της Douglas είχαν ήδη κάνει χρήση της διάταξης αυτής, έστω και με διαφορετικό προσανατολισμό — τον έναν κύλινδρο μπροστά και τον άλλο πίσω.
Η BMW υιοθέτησε τη boxer διάταξη στο πρώτο της δίκυκλο, το R32 του 1932, μεταφέροντας τη φιλοσοφία αυτή από τους αεροπορικούς της κινητήρες. Ακολούθησαν αντίγραφα, με πιο γνωστά τα σοβιετικά Ural και Dnepr, αλλά και το Chang Jiang CJ750 της Κίνας, ενώ ακόμη και η Harley-Davidson είχε δοκιμάσει την τύχη της με το μοντέλο XA στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σήμερα, όμως, ο boxer είναι σχεδόν ταυτόσημος με το όνομα BMW – γι’ αυτό και προκαλεί αίσθηση το γεγονός ότι η Benda ετοιμάζει τη δική της εκδοχή πάνω στη διάταξη αυτή.
Το νέο μοντέλο της, με τον κωδικό BD250-3B, απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ως μια απλή αντιγραφή. Καταρχάς, πρόκειται για έναν κινητήρα μόλις 250cc, σημαντικά μικρότερο από οποιονδήποτε boxer της BMW τις τελευταίες δεκαετίες.
Οπτικά μοιάζει μεγαλύτερος, αλλά αυτή η “οπτική εξαπάτηση” είναι γνώριμο χαρακτηριστικό της Benda: τα V-twin μοντέλα Napoleon Bob 250 και 500 δείχνουν σαφώς μεγαλύτερα απ’ όσο είναι στην πραγματικότητα, λόγω των μεγάλων, επικεφαλής εκκεντροφόρων (DOHC) που κρύβουν μικρούς κυλίνδρους από κάτω.
Η Benda έχει δείξει ήδη ότι δεν φοβάται να πειραματιστεί με διαφορετικές διατάξεις κινητήρων: η γκάμα της περιλαμβάνει V2, τετρακύλινδρους εν σειρά, ακόμα και V-4.
Τώρα, με τον νέο boxer, προχωρά ένα βήμα παραπέρα, παρουσιάζοντας έναν υγρόψυκτο, οκταβάλβιδο κινητήρα, με κυλίνδρους γεμάτους πτερύγια (που κάνουν την αερόψυξη πιο αποτελεσματική) και ένα μεγάλο ψυγείο στο μπροστινό μέρος (που αναλαμβάνει την υγρόψυξη).
Αντί να τοποθετήσει το κιβώτιο πίσω από τον κινητήρα —όπως συμβαίνει στις περισσότερες boxer διατάξεις—, η Benda ακολουθεί το παράδειγμα της BMW R 1300, περιστρέφοντας τη μονάδα ώστε ο συμπλέκτης να είναι στο εμπρός μέρος και το κιβώτιο να τοποθετείται κάτω από τον κινητήρα, μειώνοντας έτσι τις συνολικές διαστάσεις.
Εκεί όπου οι περισσότεροι boxer με διαμήκη διάταξη επιλέγουν τελική μετάδοση με άξονα, η Benda υιοθετεί μετάδοση με αλυσίδα.
Οι εκπλήξεις δεν σταματούν εκεί. Η πίσω ανάρτηση υιοθετεί ψηλό σημείο άρθρωσης για το ψαλίδι, ενώ το αμορτισέρ είναι τοποθετημένο χαμηλά και δεξιά, κάτι που δεν βλέπουμε συχνά.
Το σύστημα σύνδεσης παραμένει μυστήριο, αλλά στη δεξιά πλευρά φαίνεται να υπάρχει ένα υδραυλικό ή πνευματικό κύκλωμα με τρεις σωλήνες να κατευθύνονται προς το αμορτισέρ. Αν λάβουμε υπόψη ότι η Benda χρησιμοποιεί ήδη πνευματική ηλεκτρονική ανάρτηση στα Dark Flag cruiser με V-4, το ενδεχόμενο να επαναλαμβάνεται το ίδιο και εδώ είναι κάτι παραπάνω από πιθανό.
Το πλαίσιο δείχνει εξίσου τολμηρό: ο κινητήρας φαίνεται να αποτελεί ενεργό, φέρον τμήμα του πλαισίου, αναρτημένο κάτω από δύο οριζόντιους σωλήνες που ξεκινούν από το λαιμό του τιμονιού και φτάνουν ως πίσω από τη σέλα.
Μπροστά, η ανάρτηση θυμίζει girder σε εμφάνιση, αλλά μάλλον πρόκειται για παραλλαγή της λύσης του Napoleon Bob 500, με καλύμματα που αποκρύπτουν ένα συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι.
Παρά το ότι μοιάζει με concept, το BD250-3B δείχνει έτοιμο για παραγωγή. Υπάρχουν καθρέφτες στο άκρο του τιμονιού, ανακλαστήρες στο πιρούνι, βάση πινακίδας, φώτα πλήρους νόμιμης διάταξης — όλα όσα χρειάζονται για να βγει στον δρόμο με έγκριση τύπου.