MotorBike.gr

ΜotoGP 2024: Έτοιμοι για τον 3ο αγώνα της χρονιάς στις ΗΠΑ

12/04/2024

Ή ώρα της Αμερικής

Ο τρίτος αγώνας του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ταχύτητας και MotoGP γίνεται στις ΗΠΑ σε μια πίστα που λέγεται COTA (Circuit of The Americas) άρα προφέρεται “κότα”, και παρότι στη γλώσσα μας  η λέξη παραπέμπει στο συμπαθές πουλερικό, οι τηλεοπτικοί σχολιαστές επιμένουν να την αποκαλούν έτσι…

Η “κότα” λοιπόν είναι μια ξεχωριστή αριστερόστροφη πίστα με εδαφικές ανωμαλίες, έχει χωρητικότητα 120.000 θεατών και κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2010, κοντά στο Austin, την πρωτεύουσα του Τέξας.

Έχει μήκος 5.513 χλμ. και διαθέτει 20 στροφές (9 δεξιές και 11 αριστερές), και αρκετά σημαντικές υψομετρικές αλλαγές κοντά στα 40 μ., συμπεριλαμβανομένης μιας εντυπωσιακής ανηφορικής διαδρομής μέχρι την πρώτη στροφή.

 

Τα άλλα αξιοσημείωτα σημεία της πίστας είναι η μεγάλη ευθεία άνω των 1.200 μ., όπου οι μοτοσυκλέτες MotoGP ξεπερνούν τα 350 χλμ/ώρα, καθώς και ο πύργος παρατήρησης ύψους 49 m σε σχήμα Cobra που βρίσκεται στο εσωτερικό μέρος της στροφής 17.

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας επισκέπτεται την αμερικάνικη πίστα από το 2013 και για άλλη μια φορά αποτελεί τον τρίτο αγώνα της σεζόν, μετά από δύο πολύ συναρπαστικούς αγώνες στις πίστες Lusail (Κατάρ) και Portimão (Πορτογαλία).

 

Η ομάδα της Ducati πηγαίνει στην αμερικάνικη πίστα έχοντας επιτύχει οκτώ βάθρα μέχρι στιγμής, ενώ έχει γευτεί τον θρίαμβο της πρωτιάς μόνο σε μία περίπτωση, το 2022 με τον Enea Bastianini. Για τον αναβάτη της Ducati Lenovo Team, ο οποίος αγωνιζόταν για την ομάδα Gresini Racing MotoGP εκείνη την εποχή, ήταν η δεύτερη νίκη του στην κορυφαία κατηγορία.

Ο Enea Bastianini, μετά από ένα σταθερό Σαββατοκύριακο στην Πορτογαλία, που τον είδε να παίρνει την pole position το Σάββατο και τη δεύτερη θέση στο GP της Κυριακής, φτάνει στις ΗΠΑ με σκοπό να διατηρήσει τη δυναμική του.

 

Στην άλλη πλευρά του γκαράζ, ο team mate του και πρωταθλητής ’22, ’23 Francesco Bagnaia, ανυπομονεί για τον αγώνα της Αμερικής, μετά την πτώση που είχε στην Πορτογαλία μετά από σύγκρουση. Ο αναβάτης της Ducati ήταν ένας από τους κύριους πρωταγωνιστές στο περσινό Grand Prix της Αμερικής, κερδίζοντας την pole position, αλλά και τον αγώνα Sprint.

Ωστόσο, είχε χάσει στο τσακ τη νίκη στο GP, μετά από πτώση, καθώς πρωταγωνιστούσε, υποκύπτοντας στην πίεση του Alex Rins (Honda) ο οποίος κέρδισε μάλιστα. Ο Bagnaia φτάνει στις Ηνωμένες Πολιτείες με κίνητρο να παλέψει για την πρώτη θέση του βάθρου.

Μετά τους δύο πρώτους γύρους της σεζόν, ο Bastianini είναι τρίτος στη γενική κατάταξη, με τον Bagnaia στην τέταρτη θέση. Εν τω μεταξύ, η Ducati και η Ducati Lenovo Team είναι πρώτες στη βαθμολογία των κατασκευαστών και των ομάδων, αντίστοιχα.

Enea Bastianini (#23, Ducati Lenovo Team) – 3ος (39 βαθμοί): “Είμαι ενθουσιασμένος που επέστρεψα στην Αμερική, όπου έχασα τους αγώνες πέρσι λόγω τραυματισμού στον ώμο. Η COTA είναι μια πίστα που απολαμβάνω ιδιαίτερα και κρατώ όμορφες αναμνήσεις από το 2022, όταν κέρδισα τη δεύτερη νίκη μου στο MotoGP. Μετά την απόδοσή μου στην Πορτογαλία, φτάνω στο Όστιν με κίνητρο και αυτοπεποίθηση. Αναμένω ένα δυνατό Grand Prix, αλλά είμαστε καλά προετοιμασμένοι: έχουμε μια σταθερή βάση και μια σαφή κατανόηση των περιοχών προς βελτίωση, οπότε είμαι αποφασισμένος να πρωταγωνιστήσω ξανά αυτό το Σαββατοκύριακο”.

 

Francesco Bagnaia (#1, Ducati Lenovo Team) – 4ος (37 βαθμοί): “Το Γκραν Πρι της Αμερικής είναι ένα από τα αγαπημένα μου στο ημερολόγιο: η πίστα είναι φανταστική, απολαμβάνω πολύ το Όστιν, ακόμα και η ατμόσφαιρα του αγώνα είναι διαφορετική. Φτάνω στην Αμερική με κίνητρο και έτοιμος για νίκη: πέρυσι, ήμασταν ανταγωνιστικοί όλο το Σαββατοκύριακο, και αν δεν είχα τρακάρει, θα είχα κερδίσει και τον αγώνα της Κυριακής. Περιμένω πολλούς γρήγορους αναβάτες φέτος, και σίγουρα θα είναι δύσκολο, αλλά έχουμε μια καλή βάση για να ξεκινήσουμε. Στο τελευταίο GP στην Πορτογαλία, η αίσθηση με τη μοτοσυκλέτα ήταν πολύ καλή, αλλά στη συνέχεια, στον αγώνα της Κυριακής, κάτι μας έλειψε. Επομένως, θα είναι σημαντικό να εργαστούμε ώστε να αποφύγουμε να ξανασυμβεί αυτό”.

ΗΠΑ GP 2024: Πρόγραμμα TV σε ώρες Ελλάδας

Σήμερα Παρασκευή γίνονται οι πρώτες ελεύθερες δοκιμές 45 λεπτών των MotoGP στις 18.40 μμ και στη συνέχεια, το  δεύτερο session, αυτή τη φορά μιας ώρας στις 22.55 θα επιτρέψει στους 10 ταχύτερους αναβάτες να έχουν άμεση πρόσβαση στη δεύτερη φάση των προκριματικών, την επόμενη μέρα.

Το Σάββατο θα πραγματοποιηθούν ελεύθερες δοκιμές διαρκείας 30 λεπτών στις 18.05 και στη συνέχεια οι κατατακτήριες δοκιμές (διάρκειας 15 λεπτών) που θα επιτρέψουν στους δύο ταχύτερους αναβάτες να ενωθούν με τους 10 αναβάτες που έχουν ήδη προκριθεί στο Q2.

Αυτό το τελευταίο session  (επίσης διάρκειας 15 λεπτών) θα καθορίσει τις θέσεις των αναβατών στη σχάρα εκκίνησης για ολόκληρο το Σαββατοκύριακο.

Η εκκίνηση του αγώνα Sprint 10 γύρων θα πραγματοποιηθεί στις 22.45 μμ το Σάββατο και η έναρξη του Grand Prix των 20 γύρων έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή, στις 21.30 μμ ώρα Ελλάδας.

 

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!