MotorBike.gr

Παγκόσμιο SBK 2023: 7ος Γύρος, Ιταλία: Τέλος στο ρεκόρ του Bautista!

17/07/2023

O Razgatlioğlu σπάει το τεράστιο σερί νικών του Bautista και της Ducati

H πίστα της Ίμολα έφερε την επικράτηση της Yamaha και το τέλος των σερί νικών του Bautista! Ρωτούσαμε μετά το τέλος του προηγούμενου αγώνα της Ολλανδίας “Ποιος θα σταματήσει το σερί νικών των Bautista-Ducati;” και να που η απάντηση ήρθε στον αμέσως επόμενο αγώνα, στην Ίμολα της Ιταλίας που έγινε το Σαββατοκύριακο, μέσα σε τρομερή ζέστη και αντίστοιχο ανταγωνισμό. Ο Τούρκος Πρωταθλητής SBK του 2021 Toprak Razgatlioğlu με Yamaha κατάφερε να πάρει μια νίκη σε αγώνα Superpole και μια ακόμα στον δεύτερο, κανονικό αγώνα της συνάντησης!

Ας δούμε όμως πώς εξελίχθηκε ο έβδομος αγώνας της χρονιάς του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Superbike (Motul FIM Superbike World Championship το πλήρες όνομά του) πού έγινε στη θρυλική ιταλική πίστα της Ίμολα.

Πρώτος αγώνας (Σάββατο): Βautista μετά από μεγάλη μάχη

Το Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari di Imola φιλοξένησε μια συγκλονιστική μάχη καθώς ο κυρίαρχος της φετινής βαθμολογίας και περσινός πρωταθλητής Alvaro Bautista (Ducati), πήρε μια εκπληκτική νίκη μπροστά από τον Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) που σημείωσε εκατό στα βάθρα στην αγωνιστική του καριέρα, καθώς τερμάτισε δεύτερος, κατακτώντας το 100ό του βάθρο!

Ο Alvaro Bautista κατέγραψε με στυλ την 17η συνεχόμενη νίκη του και ένα εκπληκτικό ρεκόρ στο φετινό πρωτάθλημα!

Οι πρώτοι γύροι έφεραν μια συγκλονιστική μάχη μπροστά στους παθιασμένους Ιταλούς οπαδούς, καθώς δύο Ιταλοί αναβάτες επικράτησαν στην αρχή : Andrea Locatelli (Yamaha) και Axel Bassani (Ducati Motocorsa Racing), ενώ στον 3ο γύρο, ο πρωταθλητής του 2021 Razgatlioglu έκανε μια από τις καλύτερες προσπεράσεις της σεζόν, στην είσοδο στο Variante Alta για να περάσει δεύτερος πίσω από τον Locatelli.

Οι Razgatlioglu και Bautista πέρασαν τον Locatelli στον 5ο γύρο, τραβώντας μαζί τους και τον έξι φορές Πρωταθλητή SBK, Jonathan Rea (Kawasaki) που τους ακολουθούσε.

Λίγο αργότερα ο Bautista περνάει μπροστά, μετά από μερικές ωραίες μάχες τον Τούρκο αναβάτη και βάζει πλώρη για να κερδίσει την 49η νίκη του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SBK.

Ο Ισπανός αναβάτης τελικά κερδίζει – με αυτή του τη νίκη, την 17η μέσα σε μία σεζόν, να τον φέρνει στο ίδιο επίπεδο με τον Doug Polen το 1991 και τον Jonathan Rea το 2018 και το 2019.

Μία ακόμη νίκη για τον Ισπανό αναβάτη μέσα στη διάρκεια του 2023 θα του χαρίσει το ρεκόρ όλων των εποχών στο Παγκόσμιο Superbike, με 18 νίκες μέσα στην ίδια χρονιά!

Δεύτερος ήταν ο Razgatlioglu στο 100ο βάθρο του στο Παγκόσμιο και τον 16ο συνεχόμενο τερματισμό του στο βάθρο, το έκτο μεγαλύτερο σερί όλων των εποχών.

Ο Rea ανέβηκε στο 252ο βάθρο του, ενώ οι Razgatlioglu και Rea έχουν πλέον μοιραστεί το βάθρο 75 φορές μαζί.

Αποτελέσματα πρώτου αγώνα (Σάββατο)

Aγώνας Superpole (Κυριακή): Επιτέλους νίκη Toprak και Yamaha!

Ο Toprak Razgatlioglu κέρδισε τον Álvaro Bautista (για πρώτη φορά το 2023!) στον μικρής διάρκειας αγώνα superpole του πρωϊνού της Κυριακής, μετά από μια όμορφη μονομαχία στην Imola, μια από τις καλύτερες ίσως της χρονιάς.

Ο Τούρκος αναβάτης επικράτησε του Ισπανού μετά από μια μάχη σώμα με σώμα. Το βάθρο συμπλήρωσε ο Ιταλός Andrea Locatelli (Yamaha) συγκρατώντας τον Βορειοϊρλανδό Jonathan Rea που τερμάτισε τέταρτος.

Ο Andrea Locatelli επανέλαβε την υπέροχη εκκίνηση του Σαββάτου για να πάρει το προβάδισμα μπροστά από τον teamate του Toprak Razgatlioglu, ακολουθούμενος από τις Ducati των Álvaro Bautista, Michael Rinaldi και Axel Bassani. Πίσω τους ερχόταν ο Jonathan Rea.

Ο έξι φορές πρωταθλητής δεν άργησε να περάσει τους Rinaldi και Bassani για να τοποθετηθεί τέταρτος στο πρώτο πέρασμα από τη γραμμή του τερματισμού.

Ο Bautista προσπάθησε να περάσει τον Razgatlioglu, αλλά ο Τούρκος τον απέκρουσε αρχικά, για να υποχωρήσει δεύτερος αργότερα.

Στον προτελευταίο γύρο, ο Toprak Razgatlioglu ξεκίνησε την επίθεση για να μπει πρώτος και να κερδίσει λίγα μέτρα από τον Álvaro Bautista που προσπάθησε να ανακάμψει, με τη μοτοσυκλέτα του να μην ξεπερνάει αυτή του Τούρκου αναβάτη, χάνοντας τον αγώνα για δύο μόλις δέκατα!

Αποτελέσματα αγώνα Superpole (Κυριακή)

Δεύτερος αγώνας (Κυριακή): Ξανά νικητής ο Razgatlioglu μέσα στην ίδια μέρα!

Με στάνταρ ελαστικά της Pirelli, που είναι και ο αποκλειστικός προμηθευτής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike ο Τούρκος αναβάτης έσπασε ξανά τη φετινή κυριαρχία των Bautista-Ducati την Κυριακή στον δεύτερο και κανονικό αγώνα, φέρνοντας τη Yamaha του νικήτρια.

Ο ιταλικός γύρος έφερε όμως μια ακόμα διπλή νίκη για τον κατασκευαστή από την Iwata: στην κατηγορία WorldSSP (600cc) με τον Manzi και στο WorldSSP300 (300cc) με τον Vannucci.

Με τη νίκη του σε κανονικό αγώνα – πρώτη φορά φέτος – ο Toprak Razgatlioglu έδωσε ένα αποστομωτικό τέλος στην πίστα της Imola στην Ιταλία (πατρίδα της Ducati) στο “θηριώδες” ρεκόρ του Álvaro Bautista και της Ducati.

Με δύο νίκες έκλεισε λοιπόν την Κυριακή ο Toprak Razgatlioglu κερδίζοντας τον Ιταλό Axel Bassani και τον Βορειοϊρλανδό Jonathan Rea, σε έναν αγώνα που χαρακτηρίστηκε από την πτώση στην εκκίνηση του Ισπανού Álvaro Bautista, που σηματοδότησε το τέλος του μεγαλύτερου σερί νικών του.

Μειωμένος κατά τέσσερις γύρους (από 19 σε 15) λόγω της υπερβολικής ζέστης, ο τελικός αγώνας στην Imola, ξεκίνησε με μια φανταστική εκκίνηση από τον Álvaro Bautista που του επέτρεψε να πάρει το προβάδισμα έναντι των Andrea Locatelli (Yamaha), Toprak Razgatlioglu (Yamaha) και Jonathan Rea (Kawasaki).

Η έκπληξη ήρθε σύντομα, όταν βγαίνοντας από το πρώτο σικέιν ο Bautista έπεσε (κάτι ιδιαίτερα σπάνιο πλέον για τον Ισπανό αναβάτη) στο έδαφος. Ο Locatelli χρειάστηκε να κόψει το γκάζι για να τον αποφύγει και ο Toprak Razgatlioglu τον πέρασε, με τον Rea να υπερασπίζεται τη θέση του απέναντι στον Axel Bassani (Ducati).

Τόσο ο Bassani όσο και οι Rea-Locatelli κυνηγούσαν τον Razgatlioglu, σχηματίζοντας μια τριάδα, ξεφεύγοντας από τους Locatelli και Lowes (Yamaha), με τους οποίους ενώθηκε ο Michael Rinaldi (Ducati) αφού πέρασαν τον Scott Redding (BMW).

Οκτώ γύρους πριν από το τέλος, ο Bassani πέρασε τον Razgatlioglu και πήρε το προβάδισμα, με τον Rea να είναι πάντα κολλημένος πάνω τους. Τρεις γύρους αργότερα, ο Bassani έλαβε προειδοποίηση για υπέρβαση των ορίων της πίστας, προσθέτοντας μια επιπλέον δόση πίεσης στον τοπικό αναβάτη, καθώς επιζητούσε την πρώτη του νίκη στο Παγκόσμιο Superbike και μάλιστα μπροστά στους συμπατριώτες του.

Έναν γύρο αργότερα ο Lowes έπεσε, ενώ πάλευε με τον Locatelli για την τέταρτη θέση. Σε αυτό το σημείο, ο Razgatlioglu εξαπέλυσε την επίθεσή του, κερδίζοντας τον Bassani ο οποίος με τη δεύτερή του θέση πέτυχε το καλύτερο του αποτέλεσμα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike -όπου είχε τέσσερις τρίτες θέσεις- και τον Jonathan Rea να προσθέτει άλλο ένα βάθρο στο παλμαρές του.

Αποτελέσματα δεύτερου αγώνα (Κυριακή)

Με τον Razgatlioglu να δηλώνει πως τίποτα δεν έχει κριθεί στο φετινό πρωτάθλημα και να απέχει 70 βαθμούς περίπου, πίσω από τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας Bautista, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike δείχνει ξανά “ανοικτό”.

Επόμενος αγώνας: 28 με 30 Ιουλίου στην Τσεχία.

Βαθμολογία Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Superbike 2023 μετά από επτά γύρους

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!