MotorBike.gr

Παγκόσμιο SBK 2023, 8ος Γύρος Τσεχία: Οι τρεις καμπαλέρος!

31/07/2023

Από έναν αγώνα ο καθένας

Οι τρεις καλύτεροι αναβάτες του Παγκοσμίου Superbike μοιράζονται τις τρεις νίκες σε αντίστοιχους αγώνες του 8ου γύρου WSBK, στο Most της Τσεχίας. Ο Jonathan Rea κέρδισε τον πρώτο αγώνα του Σαββάτου, ο Toprak Razgatlioglu τον Superpole της Κυριακής, ενώ λίγο μετά ο Álvaro Bautista έκανε το ίδιο στον δεύτερο αγώνα της συνάντησης.

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε το “τσίρκο” των Superbike μεταφέρθηκε στην πίστα Most Autodrome της Τσεχίας.

Τρεις αγώνες αυτό το Σαββατοκύριακο και τρεις διαφορετικοί νικητές, με τρεις διαφορετικές μοτοσυκλέτες: Jonathan Rea (Kawasaki), Toprak Razgatlioglu (Yamaha) και Álvaro Bautista (Ducati), με τον τελευταίο, περσινό Παγκόσμιο Πρωταθλητή να συνεχίζει να ηγείται της γενικής κατάταξης, έχοντας ένα πλεονέκτημα 74 βαθμών έναντι του πλησιέστερου διώκτη του, που δεν είναι άλλος από τον Razgatlioglu.

Ο πρώτος αγώνας του Σαββάτου ξεκίνησε με την πίστα να έχει μεν βραχεί από τη βροχή που έριξε προηγουμένως, αλλά να στεγνώνει γρήγορα, συνεπώς η επιλογή ελαστικών θα γινόταν “ζαριά”.

Από αριστερά: Jonathan Rea (Kawasaki), Toprak Razgatlioglu (Yamaha) και Álvaro Bautista (Ducati)

Ο πρωταθλητής Bautista διάλεξε βρόχινα ελαστικά, κάτι που αποδείχθηκε λάθος, αφού η πίστα στέγνωσε και τα λάστιχά του “κάηκαν”. Μια 12η θέση ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να κάνει για να μετριάσει τη ζημιά.

Νικητής στην στεγνή πλέον πίστα αναδείχθηκε ο πολυπρωταθλητής και κάποτε ισχυρότερος άνδρας των Superbike, o Jonathan Rea-Κawasaki (με Intermediate ελαστικά) που είχε να δει το ψηλότερο σκαλί του βάθρου εδώ και τουλάχιστον 250 ημέρες!

Jonathan Rea (Kawasaki)

Tην επόμενη μέρα, στον αγώνα “σπριντ”, που στα Superbike ονομάζεται Superpole, ήταν ο Τούρκος αναβάτης Toprak Razgatlioglu που, μετά από έναν ενδιαφέροντα αγώνα, κατάφερε να κερδίσει την πρώτη θέση, με τον Álvaro Bautista να κάνει έναν “τρελό” αγώνα (ξεκίνησε από τις πίσω θέσεις) και να τερματίζει τελικά 3ος ύστερα από μεγάλη προσπάθεια.

Η νίκη του Razgatlioglu ήταν η 37η νίκη του συνολικά και η πέμπτη του για τη χρονιά, ενώ έφτασε στους μόλις πέντε λιγότερους (από τους 109) τερματισμούς του Carl Fogarty σε βάθρο.

Toprak Razgatlioglu (#54, Yamaha), Jonathan Rea (#65,Kawasaki)

Ο Rea γιόρτασε τον 400ό αγώνα του στα WorldSBK και τον 255ο τερματισμό του στο βάθρο, ενώ ο Bautista πρόσθεσε τον 78ο τερματισμό του σε βάθρο.

 

Ο δεύτερος και τελευταίος αγώνας αυτού του SBK της Τσεχίας κατακτήθηκε από τον «τρίτο καμπαλέρο» τον Álvaro Bautista.

Ο πρωτοπόρος στη βαθμολογία αναβάτης της Ducati έγραψε ιστορία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike Motul με την 18η νίκη του στη σεζόν, ενώ ο αντίπαλός του για τον τίτλο Toprak Razgatlioglu έπεσε πέντε γύρους πριν το τέλος, από ελαττωματικό ελαστικό!

Álvaro Bautista (Ducati)

Κρίμα, γιατί οι μονομαχίες των δυο αναβατών έδιναν και έπαιρναν και η ζημιά των χαμένων βαθμών για τον Razgatlioglu ήταν ό,τι χειρότερο μπορούσε να συμβεί.

Κάθε βαθμός είναι πολύτιμος για τον προπέρσινο πρωταθλητή, αν θέλει να ελπίζει σε ένα φετινό πρωτάθλημα.

Θεωρητικά, βεβαίως, με τέσσερις αγώνες να υπολείπονται για τη λήξη του φετινού πρωταθλήματος (και 75 βαθμούς σε κάθε αγώνα να κατακτηθούν, άρα συνολικά 300) οι 74 βαθμοί που προηγείται ο Bautista δεν είναι εύκολο να “μαζευτούν” από τον Razgatlioglu.

Με τη χθεσινή του νίκη ο Álvaro Bautista έγινε ο αναβάτης με τις περισσότερες νίκες μέσα σε μια αγωνιστική σεζόν στην ιστορία του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Superbike!

Ο επόμενος αγώνας του Παγκ. Πρωτ. Superbike θα γίνει σε παραπάνω από έναν μήνα, από τις 8 έως τις 10 Σεπτεμβρίου στην πίστα του Magny Cours στη Γαλλία.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!