MotorBike.gr

Ευρωπαϊκή Ένωση: Παρατείνει την αναστολή των φόρων στα αμερικανικά προϊόντα

02/01/2024

Η Ευρωπαϊκή Ένωση “κλείνει το μάτι” στα αμερικανικά προϊόντα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέτεινε την αναστολή των φόρων στα προϊόντα της Βόρειας Αμερικής έως το 2025. Καλά τα νέα λοιπόν για τις αμερικανικές εταιρίες Indian και Harley-Davidson στην προκειμένη περίπτωση, που θα μπορούν να έχουν μειωμένες τιμές στη «Γηραιά Ήπειρο».

Στις 21 Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε μια κρίσιμη απόφαση που επηρεάζει το διεθνές εμπόριο: την παράταση της αναστολής των δασμών στα προϊόντα των ΗΠΑ έως τις 31 Μαρτίου 2025.

Αυτό το μέτρο σηματοδοτεί ένα σημαντικό κεφάλαιο στη διαμάχη για τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου που εμπλέκει την ΕΕ και Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Οι δασμοί εξισορρόπησης της ΕΕ στις εξαγωγές των ΗΠΑ, που εισήχθησαν ως αντίποινα στους περιβόητους δασμούς των ΗΠΑ (Παράγραφος 232 του σχετικού νόμου)  στον ευρωπαϊκό χάλυβα και το αλουμίνιο κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, έχουν δημιουργήσει μια τεταμένη ατμόσφαιρα στις διατλαντικές εμπορικές σχέσεις.

Το 2018, οι ΗΠΑ εισήγαγαν δασμούς ύψους 6,4 δισεκατομμύριων ευρώ στις ευρωπαϊκές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου και απαντώντας η ΕΕ εισήγαγε δασμούς επανεξισορρόπησης στις εξαγωγές των ΗΠΑ προς την ΕΕ αξίας 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

 

 

Έπρεπε να έρθει το 2022, για να αναστείλει η ΕΕ πλήρως αυτά τα μέτρα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, ώστε να δοθεί χρόνος να βρεθεί με τις ΗΠΑ  μια πιο “φιλική” και μακροπρόθεσμη λύση.

Οι ΗΠΑ αντικατέστησαν τους δασμούς της ‘Παραγράφου 232 των ΗΠΑ με ένα σύστημα ποσοστώσεων βάσει δασμών, ελαφραίνοντας την επιβάρυνση.

Η παράταση που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιπροσωπεύει σημαντική εξοικονόμηση πόρων για τους εξαγωγείς χάλυβα και αλουμινίου της ΕΕ.

Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ συμφώνησαν να εξετάσουν νέες εξαιρέσεις δασμών για τους Ευρωπαίους εξαγωγείς. Η απόφαση αυτή επιτρέπει στις εταιρίες αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών να συνεχίσουν να εισέρχονται στην ευρωπαϊκή αγορά χωρίς επιπλέον κόστος, προωθώντας έτσι τη σταθερότητα του κλάδου και βοηθώντας τις πωλήσεις τους.

 

 

Χωρίς την αναστολή των δασμών, για παράδειγμα, τα προϊόντα της Indian και της Harley θα είχαν υποστεί σημαντική αύξηση των τιμών, επηρεάζοντας αρνητικά τόσο τους καταναλωτές όσο και τους κατασκευαστές.

Οι δασμοί του αμερικανικού νόμου “Section 232” εισήχθησαν το 2018 από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με στόχο την προστασία των ΗΠΑ από μια “εμπορική απειλή” που προκαλείται από τις υπερβολικές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Αυτοί οι δασμοί, που ανέρχονται σε 25% για το χάλυβα και 10% για το αλουμίνιο, είχαν σημαντικό αντίκτυπο στις εξαγωγές αυτών των προϊόντων από την ΕΕ στις Ηνωμένες Πολιτείες – προκαλώντας αυξημένο κόστος για τις ευρωπαϊκές εταιρίες, οι οποίες έπρεπε να αναζητήσουν εναλλακτικούς προμηθευτές ή να μειώσουν την παραγωγή.

 

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!