MotorBike.gr

Ν.Α Ασία: Η πιο αναπτυσσόμενη αγορά δύο τροχών στον κόσμο

28/12/2023

Ποια Ευρώπη; Η Ασία εξελίσσεται στην πιο σημαντική βιομηχανία των δύο τροχών παγκοσμίως

Η αγορά μοτοσυκλετών της Νότιοανατολικής Ασίας είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη στον κόσμο τα τελευταία δύο χρόνια. Τα νούμερα λένε όλη την ιστορία, μιας και εκτός από την πιο αναπτυσσόμενη είναι και η πιο σημαντική αγορά στον κόσμο… δυστυχώς για την Ευρώπη

Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2023 οι πωλήσεις στην Νοτιοανατολική Ασία (στην οποία δεν συμπεριλαμβάνονται η Κίνα, η Ινδία και η Ιαπωνία) έφτασαν τα 11 εκατομμύρια και σημειώνοντας μια αύξηση του +7,0% η αγορά αυτή έγινε η ταχύτερα αναπτυσσόμενη στον κόσμο.

Οι πωλήσεις στις οποίες αναφερόμαστε έρχονται από τις εξής χώρες: Ινδονησία, Βιετνάμ, Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη, Μαλαισία. Αυτές είναι οι πρώτες πέντε χώρες που εισέπραξαν τον μεγαλύτερο όγκο πωλήσεων και είναι πολυπληθέστερες, ενώ ακολουθούν, Καμπότζη, Σιγκαπούρη, Μιανμάρ, Λάος και Μπρουνέι.

 

 

Μετά από τα προβλήματα της βιομηχανίας παγκοσμίως, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, την πανδημία, τον πληθωρισμό, τη μείωση της ζήτησης προϊόντων στην Κίνα, την έλλειψη πρώτων υλών, κλπ, το ενδιαφέρον της παγκόσμιας οικονομίας συνεχίζει να επικεντρώνεται στην Ασία, λόγω του ταχύτατα αυξανόμενου ΑΕΠ σε όλη την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού.

Στο επίκεντρο της αύξησης βρίσκονται τα κράτη της Ένωσης Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), μιας ένωσης που αρχικά ιδρύθηκε από πέντε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, ενώ σήμερα η ASEAN έχει εξελιχθεί σε μια οικονομική δύναμη 10 μελών.

 

 

Η ταχέως ανερχόμενη μεσαία τάξη των χωρών της ASEAN οδηγεί την εγχώρια κατανάλωση και τροφοδοτεί τη ζήτηση για πιο εξειδικευμένα και ακριβότερα προϊόντα και υπηρεσίες – με έμφαση στην ποιότητα, την ευκολία και τις περισσότερες επιλογές.

Ένα από τα προϊόντα αυτά που έχουν ζήτηση στην περιοχή είναι τα δίτροχα (σκούτερ, παπιά και μοτοσυκλέτες), που χρησιμοποιούνται ευρέως σαν ατομικά μέσα μετακίνησης, επιλέγονται για λόγους οικονομίας και ταχύτητας στα κέντρα των μητροπόλεων και έχουν χαμηλή συντήρηση, χαμηλή κατανάλωση και, τέλος, χαμηλές εκπομπές ρύπων.

 

 

Ο κλάδος έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ το 2019 με πάνω από 15 εκατομμύρια πωλήσεις (!) που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 25% της παγκόσμιας αγοράς, προτού αυτή χτυπηθεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας και υποχωρήσει απότομα το 2020.

Ξεκινώντας από το δεύτερο εξάμηνο του 2021, ο κλάδος ανακάμπτει, σημειώνοντας αύξηση 9,2% έναντι των 14,3 εκατομμυρίων πωλήσεων του 2022 και διατηρώντας τη δυναμική στη διάρκεια του 2023.

Πράγματι, κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2023 οι πωλήσεις ήταν 11 εκατομμύρια (+7,0%) ένα νούμερο που εκπροσωπεί την ταχύτερη περιφερειακή ανάπτυξη στον κόσμο.

Εξετάζοντας μία μία τις αγορές, η μεγαλύτερη είναι η Ινδονησία, η οποία το 2022 υπολογίστηκε στα 8,2 δισ δολάρια (!), έχει 270 εκατομμυρία κατοίκους και σημειώνει μεγάλη αύξηση 31,0% μέχρι στιγμής το 2023, “τραβώντας” τις πωλήσεις της περιοχής προς τα πάνω. Στο 9μηνο του 2023 έχει σημειώσει σχεδόν έξι εκατομμύρια πωλήσεις!

Δεύτερο είναι το Βιετνάμ  με πωλήσεις μειωμένες κατά 17,5%, μετά όμως από μια τεράστια αύξηση που σημειώθηκε το 2022. Τρίτη χώρα είναι οι Φιλιππίνες με πωλήσεις μειωμένες κατά 2,0%, όχι όμως πολύ μακριά από το επίπεδο ρεκόρ όλων των εποχών.

Η Ταϊλάνδη είναι η τέταρτη με αύξηση πωλήσεων 6,9%, ενώ η Μαλαισία στην πέμπτη θέση σημείωσε και αυτή μείωση (-14,2%). Ανερχόμενη αγορά στην έβδομη θέση είναι η Καμπότζη που αναπτύσσεται γρήγορα με ένα +6,5% στις πωλήσεις δίτροχων μέσα στο 2023.

Τι να πει και η Ευρώπη που “παίζει” στο 1 εκατομμύριο πωλήσεις δίτροχων το χρόνο και κατά τ’ άλλα “απαιτεί” διαρκώς νέα και ολοένα και πιο εξεζητημένα προϊόντα, θεωρώντας – λανθασμένα – πως έχει τον πρώτο λόγο στην παγκόσμια βιομηχανία μοτοσυκλετών και σκούτερ;

 

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!