MotorBike.gr

Moxiao, Dahaidao-Κίνα: Αντιγράφοντας στεγνά Honda και BMW

15/02/2022

Κόπιες… για την τοπική αγορά

Κι ενώ πλήθος κινεζικών εταιριών κινούνται προς την “εξωστρέφεια” και προσπαθούν να εγκαθιδρύσουν τα ονόματά τους στην Ευρώπη και τον κόσμο, υπάρχουν ακόμα κάποιες άλλες κατασκευάστριες που αντιγράφουν σε μεγάλο βαθμό και χωρίς ντροπή δημοφιλή μοντέλα. Από το Africa Twin της Honda μέχρι το R 1250 GS της BMW.

Μια νέα μοτοσυκλέτα προστέθηκε στους πολλούς κινεζικούς κλώνους του Honda CB500X, που προσφέρονται σε διάφορες εκδόσεις και πωλούνται και εκτός Κίνας, η οποία όμως αυτή τη φορά αντιγράφει πιστά το Africa Twin 1100.

Η εταιρία ονομάζεται Dahaidao και η μοτοσυκλέτα 500 GS-ADV, ενώ κατασκευάζεται από την Chongqing Hengjian Motorcycle που πουλά ήδη το Hengjian 500X, αντίγραφο του προαναφερθέντος Honda 500.

Το νέο Dahaidao μοιάζει με Africa, με ακτινωτούς τροχούς 19 και 17 ιντσών (οι οποίοι στην έκδοση Adventure γίνονται 21 και 18 ιντσών) αναρτήσεις μεγάλων διαδρομών, αλουμινένιο ψαλίδι, προστατευτικά κινητήρα, ποδιά κινητήρα, κ.α.

Διαθέτει απενεργοποιούμενο ABS πίσω, δύο μπροστινούς δίσκους με ακτινικές δαγκάνες φρένων J-Juan, ρυθμιζόμενη καθ’ ύψος σέλα (820-860 χλστ.) και δεύτερο ρεζερβουάρ 17 λίτρων κάτω από τη σέλα, που συνδέεται με το κύριο προσφέροντάς του τεράστια αυτονομία (δηλώνεται στα 1.000 χιλιόμετρα!).

Διαθέτει ζελατίνα με ρυθμιζόμενο ύψος, διακόπτες τιμονιού με οπίσθιο φωτισμό και όργανα με δύο οθόνες: μια αφής TFT 6,5 ιντσών (με ενσωματωμένη συνδεσιμότητα) και μια δεύτερη λοιπών ενδείξεων.

Από την άλλη, υπάρχει η Moxiao, μια μάρκα που κινείται πιστά στο δόγμα της στεγνής αντιγραφής και προτείνει μοντέλα με αισθητική που έχει κοπιαριστεί ξεδιάντροπα από διάσημες μοτοσυκλέτες (αρχικά Ducati και Harley-Davidson) και γι’ αυτό έχει δεχτεί και πολλές κριτικές μέχρι σήμερα εντός και εκτός Κίνας.

Όμως η κριτική δεν έδειξε να την πτοεί, και, ελλείψει δικής της ταυτότητας, συνεχίζει την ίδια τακτική χωρίς να χάνει χρόνο.

Έτσι παρουσίασε πρόσφατα τη νέα μοτοσυκλέτα της, την MX500-7D, που επιλέγει να αντιγράψει την BMW R1250GS. Εξάλλου, είναι κι από τις πιο δημοφιλείς μοτοσυκλέτες της κατηγορίας, με επιτυχίες στις πωλήσεις.

Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι η Moxiao έχει αντιγράψει τις Ducati Panigale V4 και Streetfighter V4, όσον αφορά την εξωτερική εμφάνιση βεβαίως, αφού κάτω από τα πλαστικά δεν υπάρχει η παραμικρή ομοιότητα.

To “Panigale” της κινεζικής Moxiao

Για παράδειγμα, στο Moxiao MX500-7D, κάτω από τα ρούχα του GS και τον ασύμμετρο προβολέα του (σήμα κατατεθέν) συναντάμε ένα συμβατικό πλαίσιο, αλλά και μονόμπρατσο ψαλίδι. Οι ακτινωτοί τροχοί, για ελαστικά χωρίς σαμπρέλα, έχουν διάμετρο 19 ίντσες μπροστά και 17 πίσω. Οι δυο μπροστινοί δίσκοι έχουν ακτινικές δαγκάνες τύπου Brembo και υπάρχει σύστημα ABS.

Η έμπνευση…

Ο κινητήρας φαίνεται να είναι ο γνωστός Loncin KE500 με κυβισμό 471 cc (δικύλινδρος κινητήρας σχεδόν όμοιος με αυτόν της της Honda που είναι τοποθετημένος σε όλη την οικογένεια των CB500) και ιπποδύναμη στους 45 ίππους. Το βάρος ανακοινώνεται στα 219 κιλά χωρίς υγρά.

Δεν υπάρχουν ακόμα ανακοινώσεις για την εξαγωγή των μοντέλων της Moxiao και της Dahaidao στην Ευρώπη και κάτι μας λέει πως αυτό δεν θα συμβεί ποτέ, γιατί είναι σίγουρο πως Honda και BMW θα τις περιμένουν… με τις μηνύσεις στο χέρι.

 

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!