MotorBike.gr

ISLE OF MAN TT 2018: Ο Hickman το φύλαγε για το τέλος!

14/06/2018

Ο Peter Hickman κερδίζει και κάνει ρεκόρ

Μπορεί αυτός που βγήκε πιο κερδισμένος στο Isle of Man TT του 2018 να ήταν ο Βορειο-Ιρλανδός Michael Dunlop, με τρεις νίκες σε αντίστοιχες κατηγορίες, αλλά το απόλυτο ρεκόρ γύρου το πέτυχε την τελευταία μέρα, στον τελευταίο αγώνα, στον τελευταίο γύρο ο Peter Hickman. Ο απόλυτος θρίαμβος. Φωτογραφίες: Dunlop, BMW

Ο 31χρονος Βρετανός Peter Hickman έγραψε ιστορία κάνοντας με την BMW του έναν εκπληκτικό γύρο στην κατηγορία Senior TT στα τελειώματα του δημοφιλέστερου αγώνα του κόσμου, ο οποίος τραβάει τα φώτα της δημοσιότητας για δυο βδομάδες που γίνονται οι αγώνες… εδώ και 111 χρόνια.

Δεν είναι μία, ούτε δύο οι κατηγορίες του Isle of Man TT. Μετρήστε πόσες: Superbike, Sidecar, Supersport, Superstock, Lightweight, Zero (ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες) και τελευταία και πιο “βαριά” Senior ΤΤ, που κλείνει την συνάντηση στο μικρό Νησί του Μαν, το οποίο βρίσκεται στην Ιρλανδική θάλασσα ανάμεσα σε Μ.Βρετανία και Ιρλανδία.


Ο Peter Hickman, αναβάτης της Smiths Racing BMW, πέτυχε νέο ρεκόρ γύρου στη διαδρομή των 60,7 χιλιομέτρων με 135,452 μίλια την ώρα (μέση ωριαία ταχύτητα) στον τελευταίο γύρο για να νικήσει τον Dean Harrison (με Kawasaki) μόλις δύο δευτερόλεπτα.

Μεταφράζοντας το ρεκόρ μέσης ωριαίας ταχύτητας σε χιλιόμετρα είναι 217,9 km/h και ο χρόνος τα 16’42”.778! Και μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για δημόσιους δρόμους, με πεζοδρόμια, σπίτια, φράχτες, μάντρες, λακκούβες, καπάκια υπονόμων, άλματα κ.λπ.

Michael Dunlop, Tyco BMW, Isle of Man TT 2018

Michael Dunlop, Tyco BMW

Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά το 1907 και μέχρι σήμερα έχουν γίνει 99 αγώνες. Ο πιο πολυνίκης αναβάτης είναι μέχρι σήμερα ο θρυλικός Joey Dunlop, με 26 νίκες.

Ο Βορειο-Ιρλανδός αναβάτης έπαιρνε μέρος στο ΤΤ επί 23 χρόνια (!), από το 1977 μέχρι το 2000.

Τα ρεκόρ των επιμέρους τμημάτων της διαδρομής, αλλά και γύρου, έσπαγαν το ένα πίσω από το άλλο στον αγώνα που έκλεινε το φετεινό Isle of Man Tourist Trophy στην κατηγορία Senior, καθώς το ζευγάρι Hickman-Harrison μονομαχούσε για την κατάκτηση του ιστορικού τρόπαιου, μέχρι το συγκλονιστικό φινάλε, τη γραμμή τερματισμού που σήμαινε και τη λήξη της μεγαλύτερης γιορτής της αγωνιστικής μοτοσυκλέτας στον κόσμο.

Peter Hickman, BMW, ο ταχύτερος στον κόσμο

Peter Hickman, BMW, Superstock

Ο Harrison είχε κρατηθεί πρώτος μέχρι την περίφημη τοποθεσία Βungalow στον έκτο και τελευταίο γύρο, όταν δέχθηκε την επίθεση του Hickman, ο οποίος με τη νίκη του στην κατηγορία Senior TT πρόσθεσε έναν ακόμα μεγαλύτερο θρίαμβο στην εκπληκτική νίκη που είχε πετύχει στην αρχή της εβδομάδας στην κατηγορία Superstock.

Ο Hickman είχε κάνει νέο ρεκόρ στα 134.456mph στο τέλος του τέταρτου γύρου, καθώς συνέχιζε το αδυσώπητο κυνηγητό του Harrison, πριν καταφέρει τελικά την υπέρβαση στον τελευταίο γύρο, σπάζοντας το φράγμα των 135 mph για πρώτη φορά στην ιστορία των αγώνων στο Ιsle of Man.


Ο Harrison είχε κάνει διαφορά 5,7 δευτερολέπτων στο Ballaugh στον τελευταίο γύρο, αλλά ο Hickman (αναβάτης και του πρωταθλήματος ταχύτητας Μ. Βρετανίας) κατάφερε να “κόψει” χρόνο, ειδικά στην ορεινή διαδρομή του αγώνα.

Ο πολυνίκης Michael Dunlop (Tyco BMW) ήταν τρίτος μέχρι κάποια στιγμή, όταν τελικά υποχώρησε στην πίεση του τοπικού, κατοίκου Isle of Man, Conor Cummins (Honda) και δεν μπόρεσε τελικά να ανέβει στο βάθρο.

Conor Cummins (Honda)

Josh Brookes, Norton

Ο Dunlop, 18 φορές νικητής του Isle of Man σε διάφορες κατηγορίες, κατέλαβε μια απογοητευτική τέταρτη θέση στην κατηγορία Senior, ενώ πίσω του τερμάτισε ο Αυστραλός Josh Brookes με την βρετανική Norton με κινητήρα Wankel. Κατά τ’ άλλα, ο Michael Dunlop με τις τρεις νίκες σε αντίστοιχες κατηγορίες έχει καταφέρει να μαζέψει 18 νίκες σε ΤΤ και γίνεται ένας από τους θρύλους πλησιάζοντας ολοένα και περισσότερο το απόλυτο ρεκόρ νικών του θείου του Joey Dunlop.

H εμφατική νίκη του Peter Hickman και το απόλυτο ρεκόρ γύρου (σε του έκλεισαν τις δυο βδομάδες “γιορτής” που στήνεται πάνω στο νησί των 84.000 κατοίκων, το οποίο για τον συγκεκριμένο αγώνα υποδέχεται καμιά 40αριά χιλιάδες ανθρώπους, που βιώνουν μια καταπληκτικής οργάνωσης και διοργάνωσης συνάντηση, των πιο θαρραλέων αναβατών στον κόσμο. Τα ατυχήματα και οι θάνατοι αγωνιζόμενων στη Νήσο του Μαν δεν είναι κάτι σπάνιο, με το φετινό αγώνα να μην αποτελεί εξαίρεση.

Michael Dunlop (MD Racing Honda)

Ένας ακόμα τίτλος που απονέμεται στον Peter Hickman, με την κατάκτηση αυτού του ρεκόρ στο Isle of Man είναι ακόμα πιο λαμπερός, ο Hickman γίνεται ο ταχύτερος αναβάτης σε δρόμο “the world’s fastest road racer” και συγκεκριμένα… σε δημόσιο δρόμο.

Για την ιστορία να αναφέρουμε τους νικητές ανά κατηγορία, εκτός αυτής των Sidecar.

Senior: Peter Hickman (BMW), Dean Harrison (Kawasaki), Conor Cummins (Honda)

Superbike: Michael Dunlop (BMW), Conor Cummins (Honda), James Hillier (Kawasaki)

Supersport 1: Michael Dunlop (Honda), Dean Harrison (Kawasaki), Peter Hickman (Triumph)

Supersport 2: Dean Harrison (Kawasaki), Peter Hickman (Triumph), James Hillier (Kawasaki)

Superstock: Peter Hickman (BMW), Michael Dunlop (BMW), Dean Harrison (Kawasaki)

Lightweight: Michael Dunlop (Paton), Derek McGee (Kawasaki), Michael Rutter (Paton)

Zero TT: Michael Rutter (Mugen), Daley Mathison (University of Nottingham), Lee Johnston (Mugen)

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!