MotorBike.gr

Παγκόσμιο SBK 2023, 9oς Γύρος, Γαλλία: Με φόρα ο Razgatlioglu!

12/09/2023

Δυο (νίκες) ο Toprak και μία ο Alvaro

Νέα ορμή και ενδιαφέρον παίρνει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike, μετά από μια περίοδο που “ήταν σίγουρος πρωταθλητής” και μονοπωλούσε τις νίκες ο Ισπανός Alvaro Bautista με την εργοστασιακή Ducati, αφού ο Τούρκος Toprak Razgatlioglu της Yamaha κατάφερε να πάρει τις δύο από τις τρεις νίκες του γαλλικού γύρου.

Το Motul WSBK, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike, φαίνεται να ξεπερνάει τη “βαρετή καμπή” των προηγούμενων αγώνων, όπου ο Bautista και η Ducati κέρδιζαν “τα πάντα” κι έμοιαζαν να έχουν την κατάκτηση του πρωταθλήματος “στο τσεπάκι τους”.

Toprak Razgatlioglu (Yamaha)

Toprak Razgatlioglu (Yamaha)

Μετά τον αγώνα της Γαλλίας στο Magny Cours, που ήταν ο 9ος της χρονιάς, η βαθμολογική διαφορά του πρώτου Alvaro Bautista (πρωταθλητή 2022), από τον δεύτερο Toprak Razgatlioglu (πρωταθλητή 2021) μειώθηκε πλέον στους 57 βαθμούς!

Η μείωση της διαφοράς προέκυψε μέσα από τις δύο νίκες του Razgatlioglu, ενώ η τρίτη (ο κάθε γύρος των SBK έχει τρεις αγώνες/σκέλη, δύο κανονικής διάρκειας και έναν σύντομο, τον Superpole) πήγε στον Bautista.

Ο πρώτος αγώνας στην πίστα του Magny Cours είχε μεγάλο ενδιαφέρον και ανταγωνισμό, με τον πρωτοπόρο στη βαθμολογία Alvaro Bautista (Ducati), να ξεκινάει πρώτος μετά την εκκίνηση, κρατώντας δεύτερο πίσω του τον ομόσταυλο Michael Rinaldi.

Alvaro Bautista (Ducati)

Σύντομα το 1-2 της Ducati έσπασε από τον Toprak Razgatlioglu (Yamaha), ενώ στη συνέχεια ο τέως Τούρκος πρωταθλητής πέρασε και τον Baustista, του οποίου η μοτοσυκλέτα εμφάνισε τεχνικό πρόβλημα.

Ο Razgatlioglu αμύνθηκε των επιθέσεων του Rinaldi, και ο Bautista επέστρεψε στον αγώνα μετά από μια επίσκεψη στο γκαράζ της Ducati, προσπαθώντας να κατακτήσει έστω και έναν βαθμό… αφού στους αγώνες απλά “ποτέ δεν ξέρεις”.

Rinaldi και Razgatlioglu άλλαξαν μερικές φορές θέσεις στην κορυφή, ενώ τους παρακολουθούσε από μακριά ο εργοστασιακός αναβάτης της Kawasaki και έξι φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Βορειο-Ιρλανδός Jonathan Rea. Πίσω του είχε αφήσει τον αναβάτη της BMW που είχε και την pole position, τον Αμερικανό Garrett Gerloff.

Garrett Gerloff (BMW)

Στη μέση του αγώνα (διάρκειας 20 γύρων) ο Razgatlioglu έκανε την επίθεσή του και πέρασε ξανά πρώτος, προσπαθώντας να δημιουργήσει διαφορά, κάτι που πέτυχε τερματίζοντας πρώτος για 2,6 δευτερόλεπτα.

Δεύτερος ήταν ο Rinaldi, ενώ 2,1 δευτερόλεπτα πίσω του τερμάτισε ο Rea.

Με το βάθρο αυτό ο πολύπειρος αυτός αναβάτης (ο οποίος το 2024 σε μια κίνηση-έκπληξη, αφήνει την Kawasaki για την ομάδα της Yamaha) κατέκτησε το… κρατηθείτε… 257ο βάθρο του στο Παγκόσμιο Superbike!

Τέταρτος ήταν ο Gerloff που κατάφερε να επιβληθεί του Danilo Petrucci (Ducati), γνωστό μας από τα MotoGP ο οποίος δείχνει να βρίσκει σιγά-σιγά το δρόμο του στα SBK.

Tην εξάδα ολοκλήρωσε ο Ιταλός Andrea Locatelli (Yamaha).

Ο Bautista μετά από υπερπροσπάθεια κατάφερε να φτάσει μέχρι τη δέκατη θέση (!), κάνοντας έναν εξαιρετικό αγώνα.

To ίδιο σενάριο με τον πρώτο αγώνα επαναλήφθηκε στον σύντομο αγώνα Superpole των δέκα γύρων στο Magny Cours με τον Bautista και πάλι να φεύγει πρώτος και ο Rinaldi δεύτερος, κάτι που δεν διήρκεσε για πολύ αφού ένας ορεξάτος Razgatlioglu κατάφερε στον δεύτερο γύρο να τους περάσει και τους δύο.

Michael Rinaldi (Ducati)

Ο Rinaldi ήταν αυτός που ηγήθηκε της επίθεσης των Ducati, πήρε για λίγο την κεφαλή του αγώνα, ενώ ο Razgatlioglu τον ξαναπέρασε στον πέμπτο γύρο, κάνοντας και πάλι διαφορά.

Πίσω του οι δυο αναβάτες της ομάδας Aruba.it της Ducati (Bautista και Rinaldi) κατάφεραν να συγκρουστούν, με τον Rinaldi να πέφτει, ευτυχώς χωρίς να τραυματιστεί.

Τον Bautista που έμεινε στον αγώνα άρχισε να πιέζει ο Jonathan Rea που ήταν τρίτος, με τον Ισπανό να παίρνει τη δεύτερη θέση τελικά.

Ο δεύτερος, κανονικός αγώνας που έγινε στη γαλλική πίστα την Κυριακή, ήταν επεισοδιακός.

Με το σβήσιμο των κόκκινων φαναριών που σηματοδοτούν την εκκίνηση και πάλι ο σπεσιαλίστας Bautista πετάχτηκε πρώτος με τους Razgatlioglu και Rea να βρίσκονται από πίσω του.

Ο αγώνας διακόπηκε λόγω πτώσης του εργοστασιακού αναβάτη της Yamaha Dominique Aegerter και του Scott Redding της BMW, στον 5ο μόλις γύρο.

Jonathan Rea (Kawasaki)

Και στην επανεκκίνηση του αγώνα o Bautista έφυγε και πάλι πρώτος και κρατώντας έναν ξέφρενο ρυθμό έφτασε μέχρι την καρώ σημαία!

Η διαφορά του από τους υπόλοιπους αποστομωτική: έξι δευτερόλεπτα!

Rea και Razgatlioglu μονομάχησαν για τη δεύτερη θέση, πολλές προσπεράσεις έγιναν, με τελικό νικητή τον Τούρκο αναβάτη.

Toprak Razgatlioglu (Yamaha)

Μετά τον 9ο αγώνα της χρονιάς (απομένουν τρεις ακόμα: Αραγονία, Πορτογαλία και Ισπανία) ο Razgatlioglu έχει κλείσει τη βαθμολογική ψαλίδα από τον μέχρι πρόσφατα “κυρίαρχο” Bautista στους 57 βαθμούς.

467 βαθμούς έχει ο Ισπανός και 410 ο Τούρκος, κι αυτοί οι δύο είναι οι κύριοι διεκδικητές του τίτλου, μιας και ο Jonathan Rea στην τρίτη θέση της βαθμολογίας έχει μόλις 290 βαθμούς.

Θεωρητικά όλα παίζονται στους εναπομείναντες τρεις γύρους, αφού ο Razgatlioglu έχει τη δυνατότητα να κερδίσει τον τίτλο. Εμείς θεωρούμε ότι είναι πολύ δύσκολο και ότι πρέπει να συμβούν πολλά για να το πετύχει.

Τίποτε δεν είναι όμως σίγουρο στους αγώνες, όπως πολύ καλά ξέρουμε και τα πάντα μπορούν να συμβούν μέχρι την τελευταία στιγμή.

Ο επόμενος αγώνας γίνεται στην Αραγονία της Ισπανίας από 22 μέχρι 24 Σεπτεμβρίου.

WSBK 2023: Βαθμολογία μετά τον 9ο αγώνα

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!