MotorBike.gr

ΙΤΑΛΙΑ: Απαγορεύσεων συνέχεια – Στο στόχαστρο πάλι οι μοτοσυκλέτες!

28/07/2020

Μετά την Αυστρία, σειρά της Ιταλίας

Μόλις τον προηγούμενο μήνα είχαμε επιστήσει την προσοχή του κόσμου της μοτοσυκλέτας σχετικά με τις απαγορεύσεις στην Αυστρία-Τιρόλο και την πιθανή επέκταση-διασπορά τους σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Δυστυχώς μια νέα απαγόρευση-περιορισμός, αυτή τη φορά στην Ιταλία-Τρεντίνο, έρχεται να επαληθεύσει τα λεγόμενά μας…

Παρότι μερίδα του ειδικού τύπου της μοτοσυκλέτας στην Ελλάδα υποστήριζε (!) τις απαγορεύσεις στην Αυστρία   ως “λογικές και δικαιολογημένες”, εμείς γράφαμε για τον κίνδυνο που έκρυβε μια τέτοια πρώτη απόφαση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Να το ξαναπούμε: το μεγαλύτερο πρόβλημα με την απαγόρευση κυκλοφορίας έστω κάποιων μοτοσυκλετών, έστω και στα βουνά του Τιρόλο, ήταν ότι ανοίγει μια πόρτα για τους εχθρούς των δύο τροχών, οι οποίοι αντιγράφοντας τους Αυστριακούς θα περνούσαν κάθε είδους απαγορευτικά μέτρα και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Και όπως καταλαβαίνουμε και η Ελλάδα θα είχε τη σειρά της στο μέλλον. Γιατί να αφήσουν οι κυβερνώντες τη χώρα να “μείνει πίσω” σε οτιδήποτε αντιδραστικό;

Δυστυχώς βγήκαμε αληθινοί, αφού μια ακόμα απαγόρευση πέφτει πάνω στα κεφάλια – όχι μόνο των Αυστριακών ή των Ιταλών – αλλά όλων εμάς που οδηγούμε μοτοσυκλέτες.

Η δεύτερη “νομοθετική αυθαιρεσία”, μετά το Τιρόλο, έρχεται στην ιταλική επαρχία του Trentino, όπου επιβλήθηκε αυστηρότερο όριο ταχύτητας στα 60 km/h – σε πολλά δημοφιλή περάσματα της περιοχής – αποκλειστικά και μόνο για τις μοτοσυκλέτες!


Αυτός ο νέος “προσωρινός” νόμος εγκρίθηκε από την κυβέρνηση του Τρεντίνο στις 24 Ιουλίου και τέθηκε αμέσως σε εφαρμογή!

Τι γράφαμε στο προηγούμενο άρθρο; Αποφασίζουν και διατάσσουν με συνοπτικές διαδικασίες, με διάφορες λογικές ή παράλογες δικαιολογίες. Αυτό το μέτρο, σύμφωνα με τις αρχές του Τρεντίνο, προορίζεται να αυξήσει την ασφάλεια (ε, τι θα λέγανε; πάντα η “ασφάλεια” πάνω απ’ όλα) και να μειώσει τον αριθμό των ατυχημάτων. Χρησιμοποιείται επίσης ως απάντηση στα παράπονα κατοίκων της περιοχής.

Το όριο ταχύτητας των 60 km/h ισχύει κυρίως για πολυσύχναστους ορεινούς δρόμους σε τουριστικά κέντρα της περιοχής.

Ο κυβερνήτης του Trentino, Maurizio Fugatti, βλέπει αυτό το μέτρο σαν δοκιμαστικό που θα εφαρμοστεί αρχικά στη θερινή περίοδο (βρε τι μας θυμίζει…) μέχρι να επικυρωθεί δια νόμου.
Η περιοχή του Trentino έχει πλέον περιορίσει την ταχύτητα, με μια κίνηση μονομερούς και στοχευμένης αυστηρότητας, στις μοτοσυκλέτες σε πολλά δημοφιλή περάσματα.

Οι οργανωμένοι μοτοσυκλετιστές της περιοχής, μέσω του προέδρου του Moto Club Trento, Bruno Garzetti, δήλωσαν ότι πέρα από τον παραλογισμό της απαγόρευσης δημιουργείται σύγχυση και περαιτέρω κίνδυνος, αφού τα αυτοκίνητα κινούνται γρηγορότερα και οι μοτοσυκλέτες πιο αργά!

Ο Garzetti αγωνίζεται εδώ και χρόνια για να κάνει τους δρόμους της περιοχής ασφαλέστερους για τους μοτοσυκλετιστές, ενώ τα περισσότερα ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται προκαλούνται από τα αυτοκίνητα!

Τώρα με τα διαφορετικά όρια ταχύτητας για αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες, οι αυτοκινητιστές θα πρέπει να προσπερνούν τους μοτοσυκλετιστές, μπαίνοντας στην αντίθετη λωρίδα, με όλους τους κινδύνους που απορρέουν από μια τέτοια κίνηση. “Εάν ο στόχος είναι να προστατευτούν οι ζωές συγκεκριμένων κατηγοριών, τότε αυτή ίσως να μην είναι η πιο σωστή μέθοδος”, λέει ο Garzetti, για να συνεχίσει:  “Η αύξηση των ελέγχων, για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι μια λύση. Ή ακόμη και να καθαριστούν οι δρόμοι από τα χώματα ή ακόμα τοποθετώντας ασφαλείς για τους μοτοσυκλετιστές μπαριέρες στις άκρες των δρόμων”.

Αυτά λοιπόν είναι τα νεότερα από τις καινούριες επιθέσεις εναντίον της μοτοσυκλέτας στην Ευρώπη και δυστυχώς… έπεται συνέχεια.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!