MotorBike.gr

Παγκόσμιο SBK 2023, 10ος αγώνας Ισπανία: Μαζεύει βαθμούς ο “Raz”

27/09/2023

Μια νίκη για τον Bautista, βάθρα για τον Razgatlioglou

Μετά από ένα  απόλυτα θυελλώδες ξεκίνημα της χρονιάς στο Παγκ. Πρωτάθλημα Superbike, ο περσινός πρωταθλητής Ισπανός Alvaro Bautista (Ducati) έδειχνε πως δεν θα είχε αντίπαλο φέτος. Στους τελευταίους αγώνες, όμως, ο Τούρκος πρωταθλητής του 2021, Toprak Razgatlioglu (Yamaha), σηκώνει κεφάλι και αντεπιτίθεται. Αυτό συνέβη και στον δέκατο αγώνα της χρονιάς στην Αραγωνία.

Ο Razgatlioglu άρχισε να αντιστέκεται στον Bautista – τη στιγμή που όλοι νομίζαμε πως το πρωτάθλημα είχε τελειώσει πριν της ώρας του, με τον “παντοκράτορα” αναβάτη της Ducati να κερδίζει “τα πάντα” – από τον αγώνα της Αγγλίας και οι προσπάθειές του συνεχίστηκαν μέχρι και τον πιο πρόσφατο αγώνα στην Ισπανία.

Alvaro Bautista (Ducati)

Στην Αραγωνία, λοιπόν, στον πρώτο αγώνα ο Bautista βρέθηκε και πάλι στη γνώριμή του θέση (πρώτος…) μπροστά από τους “συνήθεις ύποπτους”, Jonathan Rea (Kawasaki) και Razgatlioglu, αλλά αυτό κράτησε μέχρι τον έκτο γύρο της κούρσας.

Εκεί κάπου ο Bautista χάνει το μπροστινό της Ducati, πέφτει, ξανασηκώνεται και παλεύει να μπει στους βαθμούς, όντας τελευταίος!

Μπροστά, η πρωτοπορία του αγώνα άλλαζε μεταξύ των Razgatlioglu-Rea, ενώ κοντά τους ήταν και ο δεύτερος εργοστασιακός αναβάτης της Ducati, ο Michael Rinaldi.

Τoprak Razgatlioglu (Yamaha)

Ο Rinaldi τελικά είχε τη δύναμη όχι μόνο να φτάσει τους δυο μπροστινούς αντιπάλους του, αλλά να τους προσπεράσει κιόλας, μένοντας πρώτος μέχρι την καρό σημαία! Ήταν η πρώτη νίκη του Ιταλού αναβάτη… μετά από δυο χρόνια “αναβροχιάς”.

Ο Bautista στο μεταξύ που πέρναγε “από πάνω” ό,τι έβρισκε στο δρόμο του κατάφερε να φτάσει στη 15η θέση και να διεκδικήσει έναν τουλάχιστον βαθμό… μέχρι τη στιγμή που ξαναέπεσε από την υπερπροσπάθεια.

Στον αγώνα Superpole της Κυριακής οι Razgatlioglu και Rea ξεκίνησαν τη γνωστή τους μονομαχία, με τον Bautista να βρίσκεται πίσω τους και να “διαβάζει” τις κινήσεις τους.

Michael Rinaldi (Ducati)

Έπρεπε να φτάσει ο τελευταίος γύρος για να δούμε έναν Bautista να περνάει πρώτα τον Razgatlioglu και έπειτα τον Rea, κερδίζοντας απρόσμενα τον αγώνα.

Δεύτερος ήταν ο Rea κόβοντας μερικούς ακόμα βαθμούς από το κυνήγι του Razgatlioglu στη προσπάθειά του για περιορισμό της διαφοράς από τον πρωτοπόρο στη βαθμολογία Βautista.

Στον δεύτερο αγώνα τα πράγματα εξελίχθηκαν τελείως διαφορετικά αφού ο Alvaro Bautista έφυγε από την αρχή μπροστά και… μην τον είδατε… τερμάτισε σε αυτή τη θέση με διαφορά 9 δευτερολέπτων.

Πίσω του ο Ιταλός εργοστασιακός της Yamaha, ο Andrea Locatelli, προφανώς χωρίς team orders άρχισε να κοντράρει τον ομόσταυλό του (και διεκδικητή του τίτλου!) Razgatlioglu για τη δεύτερη θέση, σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη απόφαση από πλευράς ομάδας… που δεν θα κέρδιζε τίποτε και θα έχανε πολλά αν, για παράδειγμα, ο Τούρκος αναβάτης έπεφτε.

Locatelli (55), Razgatlioglu (54)

Η ενδο-Γιαμαχική μάχη έληξε όταν ο κινητήρας του Locatelli σταμάτησε να λειτουργεί, με τον Razgatlioglu να παίρνει τη δεύτερη θέση.

Τρίτος τερμάτισε ο Rinaldi που είχε καταφέρει να επιβληθεί του Jonathan Rea.

Μετά τον αγώνα της Αραγωνίας, ο Bautista προηγείται στη βαθμολογία με διαφορά 47 βαθμών του Razgatlioglu.

Μιας και απομένουν δύο αγώνες, υπάρχουν διαθέσιμοι 124 βαθμοί (τέσσερις κανονικοί αγώνες και δύο Superpole)

Όπως αντιλαμβανόμαστε, το φινάλε του φετινού Παγκόσμιου Πρωτάθληματος Superbike θα είναι δραματικό, αφού Bautista και Razgatlioglu θα παίξουν τα πάντα μέσα στην πίστα.

Ο επόμενος αγώνας, που είναι και ο προτελευταίος της χρονιάς, θα γίνει στην Πορτογαλία, στην πίστα του Algarve το επόμενο Σαββατοκύριακο, 30 Σεπτεμβρίου, με 1 Οκτωβρίου.

Βαθμολογία Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Superbike 2023 – Mετά τον 10ο αγώνα

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!