SuperPapi

Yamaha Crypton S, Super Test: Επιστροφή προδιαγραφών

29/12/2020 Μιχάλης Λαζαρίδης Βασίλης Αντζουλάτος

Η επαναφορά του κρυπτονίτη

*Κυβισμός: 114 cc * Ιπποδύναμη: 9,0 ίπποι, στις 7.000 rpm * Τελική: 104 km/h *Βάρος: 100 kg * Τιμή: 2.250 ευρώ (τιμή Οκτώβριος 2020)

Επιτέλους νέο παπί Euro4 στην ελληνική αγορά, επιτέλους νέο Crypton! Η Yamaha επανέρχεται με το Crypton S 115 σε γνωστά χωράφια, στην κατηγορία των παπιών, στην οποία πρωταγωνιστούσε με το Yamaha Crypton Χ 135, καλύπτοντας αυτή τη φορά την κατηγορία κυβισμού κάτω των 125 κυβικών.

Ξεκάθαρες είναι οι προθέσεις του Yamaha Crypton S 115, όσο και η απλή του εμφάνιση, αφού θέλει να αποτελέσει το “μικρό”, “εργατικό”, παπίεργαλείο της Yamaha που θα αντιμετωπίσει τον ενδο-Ιαπωνικό (βλ. Honda Astrea Grand 110i) αλλά και τον υπόλοιπο ασιατικό ανταγωνισμό.

Κομψό και συγκρατημένα δυναμικό προφίλ

Τα παπιά, όπως είναι γνωστό, αποτελούν φαινόμενο αποκλειστικά ελληνικό, αφού καμία χώρα στην Ευρώπη δεν τα προτιμά ή αποδέχεται σαν μέσα καθημερινής μεταφοράς. Το έχουν δοκιμάσει κι άλλες εταιρίες (βλ. Ηοnda Innova) στο παρελθόν: προσπάθησαν να εισάγουν και να καθιερώσουν εμπορικά το ιδιαίτερο αυτό δίτροχο στην ευρωπαϊκή αγορά – που μερικοί στην Ευρώπη αποκαλούν “μοτοποδηλατο-σκούτερ” ή “scooterette”, υβρίδιο – χωρίς επιτυχία.

Για τους Έλληνες οι αξίες των παπιών είναι πασίγνωστες, ειδικά στην ευρεία επαγγελματική χρήση, με πολύ κόσμο να ζει κυριολεκτικά από τα παπιά.

Ε, μοιάζει με σκούτερ

Στο μεταξύ μετά την εξάντληση του στοκ από την αγορά, των προηγούμενων Crypton της Yamaha (Τ 110 και Χ 135) προδιαγραφών Euro3, οι φίλοι των παπιών είχαν αρχίσει να ανησυχούν και ειδικότερα μετά από την παραφιλολογία για πιθανή εξαφάνισή τους με τον ερχομό των προδιαγραφών Euro4. Αλλά και από την απουσία της Yamaha από την κατηγορία.

Είναι ένα θέμα για το οποίο δηλώνουμε πλέον αισιοδοξία, ειδικά όταν και ένας ακόμα μεγάλος παίκτης του χώρου, η Yamaha, εισάγει στην αγορά το Yamaha Crypton S που πληροί φυσικά τις νέες προδιαγραφές Euro 4.

Επόμενή μας ανησυχία είναι η έλευση των προδιαγραφών Euro5 που έρχονται με γοργά βήματα και χαρακτηρίζονται σχεδόν “βάρβαρες”, από το πόσο αυστηρές είναι. Όπως και να έχει, ας υποδεχθούμε το νέο Crypton στην αγορά, το οποίο συνεχίζει τη μεγάλη παράδοση της οικογένειας,  όπως θα δούμε παρακάτω, με καλές συνολικές επιδόσεις.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ, ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

Κατασκευασμένο στην Ταϊλάνδη είναι το Yamaha Crypton S 115, από την θυγατρική της γιαπωνέζικης εταιρίας (Thai Yamaha Motor Co., Ltd.), στο ίδιο εργοστάσιο που φτιαχνόταν το θρυλικό Yamaha Crypton X 135, το οποίο καταργήθηκε πλέον από τη γκάμα της εταιρίας.

Άρα η ποιότητα κατασκευής του είναι πολύ κοντά στα γνωστά μας επίπεδα. Αυτό που παραξενεύει και ξενίζει για την τακτική της εταιρίας, είναι για άλλη μια φορά η έλλειψη του πλαϊνού στάντ.

Πολύ διακριτικά γραμμένο το Yamaha και το Crypton S

Είναι ένα εξάρτημα που είναι απαραίτητο στην καθημερινή κίνηση στην πόλη. Από την άλλη μικρή παρηγοριά – ως εξτρά  – θα αποτελέσει η ύπαρξη μιας ανοικτής “θήκης”, ενός μικρού αποθηκευτικού χώρου στο αριστερό τμήμα της ποδιάς, που μπορεί αν μεταφέρει ένα μπουκαλάκι νερό ή ακόμα και τον, αναγκαίο για τους Έλληνες, καφέ.

Ξέρετε, κρύο καφέ στο πλαστικό ποτήρι με το καπάκι, με το απαραίτητο επίσης πλαστικό καλαμάκι,  μέχρι να απαγορευτεί κι αυτό σαν “Euro3′, λόγω οικολογικών προδιαγραφών.

Τραπέζιο το σχήμα του προβολέα και ενσωματωμένα στην ποδιά τα φλας

Η σχεδίαση του Yamaha Crypton S 115 είναι μάλλον συντηρητική, με ελάχιστα, διακριτικά αυτοκόλλητα. Έχεις την εντύπωση ότι θέλει να θυμίσει ελαφρώς σκούτερ, ειδικά στο ρύγχος της ποδιάς του. η οποία είναι φαρδιά ψηλά προστατεύοντας έστω και λίγο τα γόνατα του αναβάτη, αλλά λεπταίνει χαμηλότερα για λόγους design, αφήνοντας εκτεθειμένο στα νερά το κάτω μέρος των ποδιών.

Κοιτώντας το Crypton S απ’ το πλάι εμφανίζει γραμμές κομψές και λιτές, ελαφρώς σπορ, ενώ και οι δυο χρωματισμοί (λευκό και μαύρο) δεν θα κερδίσουν την εύνοια των νεώτερων αναβατών, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι δεν θα ενοχλήσουν κανέναν αισθητικά.

Όταν κοιτάξεις το 115 από γωνία τριών τετάρτων βλέπεις καλύτερα την “σκουτερό-όψη” του, τον αρκετά μεγάλο προβολέα στο τιμόνι και τα μεγάλα, ενσωματωμένα “μπουμερανγκ” φώτα πορείας-φλας στην ποδιά.

Ευανάγνωστο όργανο με τις βασικές ενδείξεις όμως

Και τα πλαϊνά καπάκια είναι μεγάλα, κατεβαίνουν προς τα κάτω, αυξάνοντας τον όγκο του “κορμού” του παπιού, ενώ το οπίσθιο φωτιστικό σώμα είναι κάπως “τετραγωνισμένο” και θυμίζει αυτοκίνητο παλαιότερης δεκαετίας. Ανακεφαλαιώνουμε: καλαίσθητο γενικά το Yamaha Crypton S, που όμως δεν επενδύει στις σπορ γραμμές.

Το όργανο πάνω στο τιμόνι είναι λιτό, χωρίς πολλές ενδείξεις, λυχνίες και πληροφορίες, με βασικές ελλείψεις ένα ψηφιακό ρολόι και έναν μερικό χιλιομετρητή.

Καλής αισθητικής, ελαφρά συντηρητική η ουρά

Το βάρος του 115 φτάνει τα 100 μόλις κιλά με γεμάτο ντεπόζιτο, ένα πολύ καλό νούμερο στα επίπεδα στης κατηγορίας. Κάτω από τη σέλα υπάρχει μικρός – πάντα χρήσιμος – αποθηκευτικός χώρος, ενώ για άλλη μια φορά λείπει από παπί ο υπερ-χρήσιμος γάντζος για σακούλες στην ποδιά. Το μεταξόνιο είναι στα “λίγα” 1.230 mm.

Άλλη μια ενοχλητική λεπτομέρεια είναι τα σταθερά, μη αναδιπλούμενα μαρσπιέ του αναβάτη – που δεν βοηθά καθόλου την παθητική ασφάλεια – κάτι που ισχύει σε όλα τα παπιά για κάποιο ανεξήγητο λόγο και εμείς δεν θα πάψουμε να αναφέρουμε, μέχρι να πάψουν οι κατασκευαστές να τα χρησιμοποιούν.

Δεν γερνούν ποτέ αυτές οι ζάντες από πλευράς design

Πρόκειται για μια απαράδεκτη, αναχρονιστική λύση, πολύ επικίνδυνη για τα πόδια του αναβάτη και των περαστικών σε περίπτωση πτώσης, που θα έπρεπε να έχει καταργηθεί εδώ και τουλάχιστον 50 χρόνια. Πραγματικά είναι να απορείς πως περνούν τα σταθερά μαρσπιέ τις αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές, παλαιότερες και νεότερες.

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Ο κινητήρας είναι νέος για την Ελλάδα, δεν έχει καμία σχέση με τους προηγούμενους των Crypton και είναι αποδεδειγμένης αξίας, αφού κυκλοφορεί καιρό σε ασιατικές και νοτιοαμερικάνικες αγορές επειδεικνύοντας και την απαιτούμενη αξιοπιστία που ζητάμε από ένα μοτέρ παπιού.

Είναι φυσικά μονοκύλινδρος, με οριζόντιο κύλινδρο, με κυβισμό 119 cc, με 1 ΕΕΚ και 2 βαλβίδες. Το ότι έχει επιλεχθεί να δοθεί έμφαση στη ροπή φαίνεται και από τις διαστάσεις του που είναι 50.0×57.9 mm, με τη διαδρομή να είναι μεγαλύτερη από τη διάμετρο του κυλίνδρου.

Mίζα και μανιβέλα για την εκκίνηση και μεγάλο σωληνωτό πεντάλ φρένου

Διπλό λεβιέ για ένα πολύ καλό κιβώτιο ταχυτήτων

H τροφοδοσία του γίνεται με ηλεκτρονικό ψεκασμό (ο οποίος στα τεχνικά χαρακτηριστικά της εταιρίας αναφέρεται σαν “PGM-FI”, που αν δεν κάνουμε λάθος, είναι brand name της Honda…) και η εκκίνηση με μίζα και μανιβέλα. Η ιπποδύναμη φτάνει τους 9,0 ίππους, χαμηλά, στις 7.000 rpm και η ροπή τα 0,93 kgm, ακόμα πιο χαμηλά στις 5.000 rpm.

Εντύπωση προκαλεί και εδώ – όπως και στους αντίστοιχους κινητήρες της Honda – ότι δεν υπάρχουν, παρά ελάχιστες ψύκτρες πάνω στον κύλινδρο, παρά μόνο επίπεδα, λεία καπάκια. Το πιθανότερο είναι ότι η εξέλιξη υλικών, ψύξης, λίπανσης και μειωμένων εσωτερικών τριβών έχει εξαλείψει την ανάγκη για την ύπαρξή τους.

Μαζεμένη και ήσυχη η εξάτμιση

Το κιβώτιο ταχυτήτων είναι 4 σχέσεων ημιαυτόματο, χωρίς μανέτα συμπλέκτη και ευτυχώς είναι περιστροφικού τύπου (μύλος) και έτσι μπορείς να περάσεις από την 4η σχέση στη νεκρά, όταν ακινητοποιηθεί το παπί. Ένα σύστημα που δίνει μεγάλη ευκολία στο χρήστη, που δεν χρειάζεται να κάνει τρεις αλλαγές πριν το φανάρι για να βρει νεκρά, παρά μόνο μία.

ΠΛΑΙΣΙΟ, ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ, ΦΡΕΝΑ

Κλασικά το πλαίσιο είναι σωληνωτό, μονής κεντρικής ραχοκοκαλιάς, με τον κινητήρα να κρέμεται από αυτό.

Μπροστά και πίσω στον τομέα των αναρτήσεων συναντάμε κλασικές λύσεις, ένα απλό τηλεσκοπικό πιρούνι και δύο αμορτισέρ, που δεν ρυθμίζεται η προφόρτισή τους, κάτι που θα δυσαρεστήσει αρκετούς, αλλά τώρα τελευταία συνηθίζεται από τους κατασκευαστές, όχι μόνο σε παπιά αλλά και σκούτερ και μικρές μοτοσυκλέτες, για λόγους κόστους να υποθέσουμε…

Μονοέμβολη δαγκάνα και “γεφυρωμένα” φρένα

Μπορεί οι φίλοι των Crypton να ήθελαν ανάρτηση με μονό αμορτισέρ και δισκόφρενο στον πίσω τροχό, αλλά οι παραπάνω λόγοι (κόστους και πάλι) δεν βοηθούν για τέτοιες… καινοτομίες στο χώρο των παπιών. Έτσι βλέπουμε το μηχανικό ταμπούρο να συνδυάζεται με το υδραυλικό δισκόφρενο μπροστά μέσω ενός συστήματος CBS, έτσι ώστε να καλύπτονται οι προδιαγραφές Euro4 σε αυτόν τον τομέα.

Το δισκόφρενο είναι διαμέτρου 220 mm, ίδιο με του Yamaha Crypton Χ 135 και η δαγκάνα (διαφορετική) με ένα έμβολο. Το ταμπούρο έχει διάμετρο 130 mm.

Ορθογωνικής διατομής σωλήνα για το ψαλίδι και αμορτισέρ χωρίς ρυθμίσεις

Οι ζάντες είναι χυτές αλουμινένιες, οι γνωστές πεντάμπρατσες των προηγούμενων Crypton, με τα διπλά μπράτσα τοποθετημένα υπό κλίση, που παρότι τις βλέπουμε χρόνια δεν “κουράζουν” το μάτι.

Το ντεπόζιτο είναι μόλις 4 λίτρων (αν και εμείς το μετρήσαμε ελαφρώς μικρότερο), το οποίο με τη μέση κατανάλωση που καταγράψαμε δίνει αυτονομία 160 μόλις χιλιομέτρων. Αν μεγάλωνε θα έκλεβε χώρο από αυτόν που έχει δημιουργηθεί μπροστά του κάτω από τη σέλα. Το δίλημμα ήταν μεγαλύτερος αποθηκευτικός χώρος ή μεγαλύτερο ντεπόζιτο; Τα ελαστικά έχουν διαστάσεις 70/90-17 μπροστά και 80/90-17 πίσω, κατασκευασμένα από την Maxxis.

ΟΔΗΓΩΝΤΑΣ, ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

Πραγματικά ανακουφιστικό είναι το γεγονός ότι ο κινητήρας είναι ήσυχος, ροπάτος και έχει ένα καλό, ευχάριστο στη χρήση κιβώτιο ταχυτήτων. Όσοι το οδήγησαν κατέβηκαν από τη βόλτα, λέγοντας “ωραίο κιβώτιο”, κι αυτό είναι σίγουρα παράσημο για τον εξελιγμένο κινητήρα της Yamaha.

Καμία σχέση με το παλαιότερο Τ110 που δυσκόλευε το χρήστη, είχε σκληρές αλλαγές και δεν ήταν περιστροφικού τύπου-μύλος.

Η θέση οδήγησης είναι κλασική με τον αναβάτη να βρίσκεται “πάνω” στο παπί, με τον κορμό σχετικά όρθιο και λίγο βάρος να πέφτει στους καρπούς του. Το πλάτος του τιμονιού είναι μικρό στα 710 mm. Πρόκειται για μια τυπική θέση δίτροχου καθημερινής οδήγησης που επιτρέπει εύκολες κινήσεις, ελιγμούς και στο κεφάλι να γυρίζει ανεμπόδιστα δεξιά-αριστερά ελέγχοντας τον περίγυρο.

Η σέλα – χαμηλά από το έδαφος στα 775 mm – είναι στενή και μακριά, με εμφανείς ραφές, με μαλακό αφρώδες που υποχωρεί στο βάρος του αναβάτη. Αρχικά είναι άνετη, αργότερα όμως, όταν μεγαλώσει η διαδρομή που διανύεις – κι επειδή κάθεσαι πλέον πάνω στην πλαστική βάση της με το αφρώδες να έχει υποχωρήσει – γίνεται κουραστική.

Καλών γωνιών τιμόνι και καλοί καθρέφτες. Αριστερά της ποδιάς η ανοικτή θήκη

Η εκκίνηση του αερόψυκτου κινητήρα γίνεται εύκολα, η ύπαρξη της μανιβέλας σε καθησυχάζει, αφού ακόμα κι αν μείνεις από μπαταρία έχεις τρόπο να το βάλεις μπροστά… αν βεβαίως δεν το “έχεις” με το σπρώξιμο σε κατηφόρα.

Το πιο σημαντικό είναι ότι η όλη τοποθέτηση του αναβάτη πάνω στο Yamaha Crypton S 115 είναι οικεία, δεν ξενίζει τους χρήστες παπιών. Οικεία είναι και η άμεσες, πολύ γρήγορες αντιδράσεις που γίνονται με ελαφράδα, αλλά και η άνεση που σπρώχνει το ροπάτο μοτεράκι το – λίγων κιλών – σύνολο. Ο ήχος που παράγεται από την εξάτμιση είναι πολύ ευχάριστος και σύμφωνα με την Yamaha έχει επιλεχθεί η συγκεκριμένη μπάσα χροιά του.

Οι εκκινήσεις μοιάζουν ήπιες, η μετάδοση της δύναμης γίνεται με προοδευτικότητα, αλλά το 115 είναι γρήγορο κάτι που το βλέπεις φεύγοντας πρώτος από τα φανάρια. Η πρώτη ταχύτητα βγάζει “σπασμένη” 40 km/h, η δευτέρα 65, η τρίτη 90 και η τετάρτη κάνει τη βελόνα να φτάσει αργά μέχρι τα 110, με τα 104 km/h να καταγράφεται σαν αληθινή τελική ταχύτητα.

Το κιβώτιο ταχυτήτων έχει καλή λειτουργία, είναι σχετικά μαλακό, με μικρές διαδρομές στο διπλό λεβιέ των ταχυτήτων, εκτός αν προσπαθήσεις να κάνεις γρήγορο κατέβασμα σε πρώτη, που κάνει το σασμάν να σου φερθεί… σκληρά.

Χρήσιμος αποθηκευτικός χώρος

Η κατανάλωση είναι πολύ χαμηλή, όταν το 115 κινείται αργά (κοντά στα 2.0 λίτρα στα 100 km) και χαμηλή όταν κινείται κανονικά, φτάνοντας τα 2,5 λίτρα στα 100, με το ρεζερβουάρ να προσφέρει αυτονομία πάνω από 150 χιλιόμετρα.

Όπως σε όλα τα παπιά η ευελιξία μέσα στην πόλη, σε συνδυασμό με το μικρό βάρος και τον εύκολο, γρήγορο χειρισμό είναι το ζητούμενο, κι έτσι η σταθερότητα του συνόλου είναι ένα χαρακτηριστικό που διαρκεί μέχρι τα 85 km/h. Από κει και πάνω το μικρό μεταξόνιο και η γρήγορη γωνία κάστερ θέλουν πιο ντελικάτες κινήσεις από τον αναβάτη, γιατί το 115, όπως όλα τα παπιά σε αυτές τις ταχύτητες και πάνω γίνονται πιο νευρικά.

Μαλακή και αντιολισθητική η σέλα

Τα φρένα επειδή είναι γεφυρωμένα (CBS), αφού πατώντας το πεντάλ του πίσω φρένου ενεργοποιείται και ο μπροστινός δίσκος, λειτουργούν διαφορετικά απ’ ότι τα συμβατικά που το κάθε φρένο λειτουργεί ξεχωριστά. Το πεντάλ θέλει δύναμη για να ενεργοποιήσει δυναμικά και το μπροστινό φρένο, ενώ το μπροστινό δισκόφρενο αν το πατήσεις μόνο του δεν έχει την αίσθηση και την αρχική δύναμη που θα θέλαμε.

Για να πετύχεις καλό φρενάρισμα πρέπει να πατήσεις με αποφασιστικότητα το πεντάλ πρώτα και μετά μανέτα του μπροστινού δίσκου. Το καλό είναι ότι τα φρένα όσο δυνατά κι αν τα πατήσεις δεν μπλοκάρουν τους τροχούς, ενώ τα λάστιχα της Maxxis σε πλήθος περιπτώσεων αποδίδουν καλά, αρκεί να μην τα πιέσεις σε κακής ποιότητας άσφαλτο.

Οι αναρτήσεις είναι αρκετά μαλακές και δίνουν άνεση στις κακοτεχνίες των δρόμων της πόλης, τερματίζουν μόνο στα δύσκολα και έχουν αρκετά καλή απόσβεση για να προσφέρουν έλεγχο του παπιού, ενώ με δύο άτομα τα αμορτισέρ πίσω φωνάζουν ότι θα ήθελαν να υπάρχει ρύθμιση της προφόρτισης των ελατηρίων τους.

Το κράτημα του Yamaha Crypton S 115 είναι τυπικό παπιού, πολύ καλό στις ταχύτητες πόλης, αλλά “ιδιαίτερο”, που απαιτεί τέχνη από πλευράς αναβάτη, για να οδηγηθεί γρήγορα στις υψηλότερες, των 80-90 km/h.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το Yamaha Crypton S 115 είναι η νεότερη προσθήκη στην Ελλάδα, στη λίστα των παπιών που πληρούν τις προδιαγραφές Euro4. Είναι μόλις το έβδομο της ελληνικής αγοράς (αν εξαιρέσουμε τα 50άρια) και αυτό αποτελεί έναν σημαντικό ερχομό, μιας και τα δυο παπιά της Daytona, τα δυο της Honda, το ένα της SYM και το ένα της Keeway είναι αυτά που κατακτούν το μεγαλύτερο κομμάτι των πωλήσεων των παπιών στην Ελλάδα. Πρόκειται για τα παπιά που θα απορροφήσουν το 90% των πωλήσεων της κατηγορίας.

Το 115 κουβαλάει στα πλαστικά του ένα μεγάλο όνομα: Crypton. Μπορεί να μην έχει σχέση με το Yamaha Crypton Χ 135, αφού καλύπτει τη βασική κατηγορία παπιών, με κινητήρες λιγότερων (των 125-135) κυβικών και εστιάζει περισσότερο προς την καθημερινή-επαγγελματική χρήση και όχι την σπορ . Γνώμη μας είναι ότι όλα τα παραπάνω συστατικά θα κάνουν το Crypton S εμπορική επιτυχία, όπως συνέβη και στους προκατόχους του. 

Από την άλλη είναι λάθος να θεωρήσει κάποιος ότι το Yamaha Crypton S 115 ταυτίζεται ή μοιάζει με το παλιό “μικρό” Crypton Τ110, αφού οι διαφορές τους είναι μεγάλες, με το 115 να είναι πολύ καλύτερο σε όλους τους τομείς.

Η τιμή του Crypton S είναι στα 2.250 ευρώ, μόλις 50 ευρώ παραπάνω από τον άμεσο ανταγωνιστή του Honda Astrea Grand 110i, από το οποίο έχει μεγαλύτερο κυβισμό κατά 4 κυβικά εκατοστά.

Εδώ το να πούμε ότι πολύς κόσμος που προτιμά τα παπιά της Yamaha επιθυμούν διακαώς έναν άξιο συνεχιστή της παράδοσης του Crypton Χ 135, είναι νομίζω περιττό. Το ξέρουν και τα χαλίκια της ασφάλτου που πατάμε.

Συνοψίζοντας, το Yamaha Crypton S 115 είναι ένα “σοβαρό”, καλαίσθητο παπί που αντιστέκεται αισθητικά από τα υπόλοιπα, όντας μονόχρωμο. Με καλό, ήσυχο και ροπάτο κινητήρα, που δεν “καίει” πολλή βενζίνη, με λογική τιμή και καλές επιδόσεις συνολικά.

Διαδώστε λοιπόν τα νέα: η οικογένεια των Crypton μπορεί να σταματήσει να ανησυχεί, αφού η μεγάλη κληρονομιά και η διαιώνισή της στην ελληνική αγορά βρίσκεται σε καλά χέρια.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ, ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

  • Η σέλα του Crypton ανοίγει – πολύ βολικά – με ένα στρίψιμο του κεντρικού κλειδιού
  • Η χειρολαβή για τη στήριξη του συνεπιβάτη είναι μεγάλη και μεταλλική
  • Τα φώτα είναι καλά, φωτίζοντας με μια -σχετικά συγκεντρωμένη- αρκετά δυνατή δέσμη το σκοτάδι

Η κλειδαριά διαθέτει και φραγή ασφαλείας

  • Μερικές φορές στο απότομο φρενάρισμα με μπροστινό ακουγόταν ένας θόρυβος – πιθανά από πλαστικό – στο λαιμό του πιρουνιού, αλλά αυτό μπορεί να συνέβαινε στο συγκεκριμένο παπί
  • Ευανάγνωστο είναι το μεγάλο αναλογικό όργανο, που βρίσκεται στο τιμόνι και διαθέτει τις απολύτως απαραίτητες ενδείξεις… και τίποτε παραπάνω. Μάλλον φτωχό θα το χαρακτηρίζαμε συνολικά

Εύχρηστοι – και ελάχιστοι, βασικοί – διακόπτες

  • Εύχρηστοι αλλά οι απολύτως απαραίτητοι – εντός των επιπέδων της κατηγορίας πάντως – είναι και οι διακόπτες στο τιμόνι, ενώ ευπρόσδεκτη είναι η κεντρική κλειδαριά με συρταρωτή φραγή ασφαλείας που δυσκολεύει κάπως τους “ενδιαφερόμενους”
  • Μια μικρή, αλλά χρήσιμη ανοικτή θήκη υπάρχει στην ποδιά για μικροαντικείμενα

ΥΠΕΡ

  • Κινητήρας με έμφαση στη ροπή
  • Λειτουργία κινητήρα
  • Κιβώτιο ταχυτήτων
  • Ευελιξία, ευχρηστία

ΚΑΤΑ

  • Συντηρητική εμφάνιση
  • Έλλειψη πλαϊνού στάντ, λιτό όργανο
  • Αίσθηση φρένων
  • Ταμπούρο στον πίσω τροχό

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε!